Gemakkelijk en gezond thuis koken en eten met het hele gezin

Thuis koken voor je gezin is gezond én gemakkelijk

Onlangs maakte de Amerikaanse schrijfster Alexandra Davis een blog over thuis koken en eten. Ze besloot samen met haar man om in hun maandelijkse uitgaven te knippen en (veel) minder uit eten te gaan. En dat zorgde – naast budgetbesparing – ook andere verrassende resultaten op.

Alexandra heeft het vooral over hoe verrijkend, ontspannend en fijn ze haar nieuwe dagelijkse routine wel vindt. Samen koken en gezellig samen eten. Als koppel of met vrienden. Leuk natuurlijk, maar elke ouder van (kleine) kinderen weet dat het er in een gezinshuishouden vaak minder romantisch en gezellig aan toe gaat wanneer er eten op tafel moet komen…

 

4 tips voor thuis koken en eten

Thuis koken en eten? Ja! Want dat is budgetvriendelijk en je hebt meer controle over wat jij en je kinderen eten. Denk maar aan allergieën, diëten, voedingsrestricties (bv bij een zwangerschap) of gewoon gezond eten natuurlijk. Bovendien is uit eten gaan met jonge kinderen vaak een hectische bedoeling. Met deze 4 tips maak je kokkerellen voor je gezin makkelijker, minder tijdrovend én leuker.

 

1. Leg een databank van favoriete recepten aan

Alexandra zweert bij kip met mango en pittige vleesballetjes. Ook in jouw gezin zijn er ongetwijfeld topfavorieten waar jullie met z’n allen van smullen. Bedenk gezonde varianten zoals groenteburgers, pastinaakfrietjes of volkorenpasta. Voeg daar enkele gemakkelijk en snel te bereiden gerechten aan toe. Zo heb je een prima basis van maaltijden die je in de vingers hebt en waar je altijd naar kunt teruggrijpen.

 

2. Maak weekmenu’s

Maak in het weekend een weekmenu zodat je al je inkopen in 1 keer kan doen. Zo moet je niet elke dag te piekeren wat je ’s avonds op tafel zult toveren. Kies een vast basisingrediënt per weekdag om het jezelf makkelijker te maken én om gevarieerd te eten. Voorbeeld: maak op maandag vlees, op dinsdag gevogelte, op woensdag vis en op donderdag vegetarisch. Vrijdagavond mag het al eens uit de pan swingen met frietjes of pizza.

Gouden tip: geef je kinderen inspraak in het weekmenu en maak goeie compromissen. Zo leren ze niet alleen wat gezonde voeding is, maar zitten ze ook met meer ‘goesting’ aan tafel.

 

3. Samen koken

Kook eens samen met je kinderen. Of laat je kinderen de taken verdelen voor het dekken en afruimen van de tafel of de afwas. Door te koken aan tafel kunnen je ook wat tijd in de keuken winnen. Denk maar aan een gourmetplaat, of fajita’s die iedereen zelf moet vullen.

4. Koop online

Er zijn tegenwoordig heel wat opties om kookpakketten te bestellen die aan huis geleverd worden. Daar zitten recepten en ingrediënten in waarmee je de hele week maaltijden voor je gezin bereidt zonder dat je zelf inkopen moet doen. Helaas zijn ze soms ook wat prijzig. Een alternatief? Kies je inkopen online en laat ze tegen een zacht prijsje klaarzetten in de supermarkt. Jij hoeft ze dan alleen nog op te pikken.