Zo motiveer je jouw kinderen om een mondmasker te dragen

Iedereen vanaf 12 jaar is verplicht om een mondmasker te dragen daar waar het moet. Hoe prikkel je jouw kinderen om dit op te zetten? Enkele nuttige tips.

We hebben het coronavirus nog niet overwonnen. De tweede golf is geen vrees meer maar een feit. Het aantal besmettingen neemt toe, en daarom het aantal veiligheidsmaatregelen ook. Iedereen vanaf 12 jaar moet zo verplicht een mondmasker dragen op bepaalde plaatsen. Maar hoe motiveer je jouw kinderen om een mondmasker te dragen? Wij zetten enkele concrete tips op een rijtje.

 

Waarom is een mondmasker dragen ook weer zo belangrijk?

“ik bescherm jou, jij beschermt mij”

Een mondmasker dragen is een van de effectieve manieren om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan. Hiermee bedek je zowel je neus als je mond. Het masker houdt de druppels tegen die vrijkomen wanneer je niest, hoest of zelfs praat. En zo is er dus minder kans dat jij iemand besmet, maar ook dat iemand jou besmet.

Het mondmasker vervangt natuurlijk niet de andere maatregelen. Het blijft belangrijk om je handen regelmatig grondig te wassen en om 1,5 meter afstand te houden. Zo verklein je het risico op besmetting des te meer.

 

Vanaf welke leeftijd moet je het masker dragen?

Iedereen vanaf 12 jaar moet een mondmasker dragen in bepaalde omstandigheden.

In Antwerpen moet iedereen vanaf 12 jaar voortaan ook verplicht een mondmasker bij zich hebben.

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten dit niet dragen. Naast het risico op verstikking of wiegendood voor baby’s, zijn er ook twijfels over het nut ervan voor deze groep. Wie het mondmasker niet kan dragen door een ziekte, moet een gelaatsscherm in de plaats gebruiken.

Meer info over wanneer het masker te dragen, vind je op de website van de overheid.

 

Hoe motiveer je jouw kind om een mondmasker te dragen?

Het belang van een mondmasker wordt ons om de oren geslagen op het nieuws, op sociale media, op bordjes in de straat en in winkels, op het openbaar vervoer, in het straatbeeld, … Maar toch kan het misschien lastig zijn om je tiener te motiveren dit steeds te dragen. Op een warme zomerdag ook nog eens een mondmasker opzetten dat niet zo ‘mooi’ is, dat kan misschien wel voor wat wrevel zorgen.

Enkele tips ter motivatie van zoon of dochterlief:

  1.  Vraag je kind eens waarom hij/zij denkt dat het belangrijk is een mondmasker te dragen. Zo open je het gesprek, en betrek je jouw zoon of dochter erbij als ‘gelijke’.
  2. Vraag ook eens hoe dat masker aanvoelt. Zit het lekker? Doet het wat pijn aan de oren? Is het te groot, te klein? Niet mooi? Zo kunnen jullie samen zoeken naar een mondmasker dat je kind graag draagt. En vind je misschien al enkele redenen waarom je kind het mondmasker niet wil dragen, die je kan proberen oplossen!
  3. Motiveren, niet betuttelen. Je kinderen weten intussen ook al lang wat het coronavirus is en doet met ons land. Probeer goed uit te leggen waarom het zo belangrijk is om een mondmasker te dragen. Doe dit niet op een ‘jij moet’ of ‘wij moeten’ manier, zo creëer je misschien een averechts effect.
  4. Benadruk “samen tegen corona”. Leg uit waarom de maatregelen zo belangrijk zijn: alleen samen kunnen we de strijd tegen het coronavirus winnen. En door nu ons best te doen, kunnen we binnenkort opnieuw leuke dingen doen. Zo voelt het misschien minder als iets lastig dat je moét doen, en meer als iets dat je wíl doen. Tips over hoe je met je kind kan praten over het coronavirus vind je terug op de website Groeimee
  5. Geef zelf het goede voorbeeld. Cliché of niet, jouw (misschien al puberale) tiener kijkt op naar jou hoor 😉 Zorg er ook in deze tijd voor dat je zelf het mondmasker steeds bij je hebt wanneer het moet, dat je het goed draagt en tijdig wast of weggooit, …
  6. Creatieveling(en) in huis? Maak zelf mondmaskers. Kies samen een paar stofjes en laat je kind bijvoorbeeld zelf een stofje kiezen. Op die manier gaat hij/zij het mondmasker veel liever dragen. Op https://maakjemondmasker.be lees je hoe je zelf een mondmasker maakt. Probeer het eens samen, nog wat quality time ook 😉
  7. Geef positieve feedback. Zeg je kind maar eens hoe trots je bent dat hij of zij het mondmasker zo netjes draagt, het op de juiste manier terug opbergt, … Dat jullie zo samen het coronavirus aan het klein krijgen zijn. Het draagt bovendien ook bij aan het zelfvertrouwen van je kind!
  8. Maak er een gewoonte van. Bestempel het dragen of meenemen (in veilig afgesloten zakje) van een mondmasker niet als een lastige extra, maar als een gewoonte. Jas aan? Schoenen aan? Nog naar het toilet geweest? Vieruurtje bij? 

Hoe motiveer jij je kroost?

Jij als mama of papa bent natuurlijk dé expert in huis om jouw kind(eren) te motiveren. Welke tips pas jij toe? Hoe pak jij het aan? Bezorg ons jouw getuigenis via een klik op de knop hiernaast. Wij horen het graag.

 

Meer informatie nodig?

Zoek je nog wat meer informatie over hoe en wanneer je een mondmasker moet dragen, hoe je het moet afzetten, wassen of weggooien, …? Neem dan gerust een kijkje op een van onderstaande websites: