Contact tracing in je gezin: hoe pak je dat aan?
Jezelf en je naasten beschermen
Het coronavirus wint terug aan macht. De maatregelen verstrengen dan ook opnieuw om te vermijden dat het virus zich aan hetzelfde tempo blijft verspreiden. Vaker mondmaskers dragen, minder lang winkelen, minder fysieke contacten, een avondklok in Antwerpen, … Dit alles om het aantal besmettingen te verlagen. Want niemand wil een tweede volledige lockdown.
Het blijft belangrijk om de veiligheidsregels na te leven. Contact tracing is één van de manieren om jezelf en je naasten te beschermen. De overheid doet dit al een hele tijd. Maar hoe pak je contactopvolging proactief aan in je eigen gezin, zodat je snel actie kan nemen van zodra jij of iemand anders ziek wordt? Enkele concrete tips!
Wat is contact tracing of contactopvolging?
Contact tracing is een manier om systematisch na te gaan met wie een Covid-19 patiënt in contact geweest, om deze mensen snel op te sporen en zo een verdere verspreiding te stoppen.
Test je positief op corona? Dan wordt je gevraagd met wie je contact hebt gehad. Het kan namelijk zijn dat die mensen risico lopen om ook besmet te worden én om anderen te besmetten. En zo gaat de bal aan het rollen. De contactopvolgers contacteren deze mensen, informeren hen (zonder je naam te vernoemen natuurlijk) en adviseren hen over wat ze moeten doen.
Het doel? Alles goed opvolgen om snel te kunnen schakelen, een verdere verspreiding van het virus te vertragen en zo dat coronamonster klein krijgen.
Hoe doe ik proactief aan contact tracing in mijn gezin?
Het is een goed idee om in je gezin proactief een lijst bij te houden van de mensen met wie jullie contact hebben. Betrek ook je oudere kids in het verhaal. Ook al praten ze misschien niet zo graag over wie ze zien (pubers 😉 ), in deze tijden is dat toch anders.
Waarom zo’n lijst? Als iemand in het gezin besmet raakt, dan hoef je de lijst maar boven te halen en door te geven voor de contactopvolging. En verlies je geen tijd. Want het is lastiger om achteraf te bedenken met wie je wanneer precies contact had.
Enkele tips:
- Praat over het ‘waarom’. Leg uit waarom jullie thuis een ‘lijst’ gaan bijhouden van de mensen die jullie zien. Vraag ook eens wat je zoon of dochter ervan vindt. Of misschien zijn er wel zaken die je nog eens moet uitleggen. Als je kinderen mee zijn in het verhaal, dan zullen ze ook gemotiveerder zijn om (actief) mee te willen werken.
- Maak het leuk. De creatieveling in jezelf ontdekken? Maak een eigen logboekje/lijstje, bijvoorbeeld in de vorm van een weekkalender met een kolom per gezinslid. Gebruik kleur, eventueel wat stickers of stempels voor de kleinsten, foto’s van jullie contacten, … Per dag kan iedereen de lijst invullen met zijn of haar contacten. Maak ook een apart blad waarop je de contactgegevens kan noteren (naam, telefoon- of gsm-nummer, e-mailadres,…) Tip: een aanzetje nodig? Wij maakten alvast een voorbeeld template die je gratis kan downloaden en printen.
- Nog een stapje verder? Maak van je lijst met contacten een soort dagboek. Daarin heeft iedereen wat ruimte om iets te schrijven over die dag of week, kan je foto’s plakken, een tekening maken, … Leuk om binnen enkele jaren terug vast te nemen en te denken “weet je nog, corona?”.
- Bouw regelmaat in. Spreek in het gezin af om het logboekje aan te vullen op een vast tijdstip per dag of per week. Bijvoorbeeld elke zondagvoormiddag, of elke avond na het avondeten, … Wat voor jullie het beste werkt.
- Maak afspraken over wie het invult. Vult mama of papa het dagelijks in? Vullen de oudere kinderen het voor zichzelf in? En zo ja, wanneer? Afspraken maken goede vrienden 😉 Ben je uit elkaar? Dan kan je het logboek/de lijst ook meegeven met je ex-partner bij de wissel.
- Zorg voor een zichtbare plaats. Leg het logboek/dagboek op een zichtbare plaats in huis. Of hang de weekkalender aan de koelkast bijvoorbeeld. Zo raakt het niet verloren en is het makkelijker om er een gewoonte van te maken dit in te vullen.
- Gebruik het als basis wanneer je ziek bent. Ben je besmet? Dan contacteert je (huis)arts de juiste instanties zodat zij kunnen starten met de eigenlijke contact tracing. Je krijgt dan een formulier van de overheid. Daarop moet je invullen met wie je in contact kwam vanaf 2 dagen voor de symptomen, tot het moment van je quarantaine. Door je eigen lijst kan je dat formulier meteen invullen, verlies je geen tijd en kunnen je contacten onmiddellijk opgevolgd worden. En zo kan je mee de verspreiding van het virus tegengaan.
Los daarvan blijft het natuurlijk belangrijk om je aan de basisregels te houden: regelmatig je handen grondig wassen, 1.5 meter afstand houden, een mondmasker dragen waar nodig, je fysieke contacten beperken, thuis blijven als je ziek bent, …
Hoe pak jij het aan?
Hoe pakken jullie het thuis aan? Heb je een andere aanpak? Of nog wat tips? Bezorg ons jouw aanpak en/of tips en tricks via een klik op de knop hiernaast. Wij horen het graag.
Meer informatie?
Wil je graag wat meer algemene informatie over deze contact tracing? Neem dan gerust een kijkje op een van onderstaande websites:
Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk:
- Harira, een typisch gerecht tijdens de Ramadan
- Makkelijk en gezond koken met de kinderen
- Eten tijdens de zwangerschap
- ...