Babykwaaltjes verachten: zo verlicht je het ongemak

 

 

Krampen, koorts, diarree … Vaak zijn typische babykwaaltjes onschuldig. Toch blijft het hartverscheurend om te zien dat je baby pijn heeft of zich niet goed voelt. Met deze tips kan je de meest voorkomende babykwaaltjes verzachten.

 

 

 

 

Baby-acné of babypuistjes

Via de navelstreng komt een kind in contact met de hormonen van de moeder. Na de geboorte blijven die stoffen nog enkele weken aanwezig in het bloed van de baby, en dat kan acne vooroorzaken in het gezicht. Het ziet er precies uit zoals bij tieners: de typische mee-eters (de zwarte puntjes) en rode bultjes, soms met een witte kop.

Voor zowel baby’s als pubers geldt hetzelfde advies: laat de puistjes met rust om littekens te vermijden. Meestal verdwijnt de acne binnen enkele weken vanzelf.

 

Berg

Bij berg krijgt je kind geelwitte schilfers en korstjes op de hoofdhuid. Het doet geen pijn, is niet besmettelijk en jeukt niet. Niet alle baby’s hebben er evenveel last van: bij sommigen verdwijnt berg na een paar weken, bij anderen na enkele maanden.

Je kan de genezing een beetje versnellen door de hoofdhuid te behandelen met speciale zalf of (baby)olie. Nadien kam je de schilfers voorzichtig uit de haren. Zeep werkt irriterend, dus was het hoofd van je baby zoveel mogelijk met babyshampoo.

 

Darmkrampjes

De darmen van je baby zijn nog in volle ontwikkeling, dus (nieuwe) voeding verwerken gaat niet altijd even vlot. Als het kind tijdens het eten of drinken ook nog eens te veel lucht binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot krampjes – en ontroostbare huilbuien.

Gelukkig zijn er enkele manieren waarmee je de spanning kan verminderen. Leg bijvoorbeeld een kersenpittenkussen op de buik van je baby of masseer de buik zachtjes met je (warme) handen. Of plaats je baby in buikligging op je arm. Je lichaamswarmte, hartslag en nabijheid zijn soms al genoeg om je kind te kalmeren.

 

Diarree

Heeft je baby meerdere luiers met dunne, waterige ontlasting op één dag? Dan spreken we van diarree. Vaak is buikgriep de grote boosdoener. Of misschien komen de eerste melktanden wel door?

Diarree is op zich niet alarmerend en gaat vaak na enkele dagen vanzelf over. Let er wel op dat je kind niet uitdroogt, want diarree zorgt voor overvloedig vochtverlies. Laat het kind dus voldoende water, moedermelk of verdunde voeding drinken – eventueel enkele slokjes per kwartier, als drinken moeilijk gaat.

Blijvende diarreeklachten kunnen wijzen op een voedselintolerantie of -allergie. Vraag in dat geval raad aan je huisarts.

 

Eczeem

Baby’s hebben een erg gevoelige huid. Al op zeer jonge leeftijd kunnen delen van die huid droog worden, al dan niet met schilfers, kloven, blaasjes of rode vlekken. Dat heet eczeem, en het komt voor in allerlei soorten. Het kan jeuken, en soms is het ook vrij pijnlijk.

Bij eczeem is het belangrijk om de huid van je kind niet verder te laten uitdrogen. Gebruik neutrale crèmes en zalf om de vochtbalans te herstellen. Vermijd geparfumeerde producten. Als het eczeem niet verdwijnt, vraag dan advies aan je huisarts of een dermatoloog.

 

Geelzucht

In de eerste dagen na de geboorte kan de huid van je baby gelig kleuren. Bij de afbraak van oude rode bloedcellen komt er namelijk een gele kleurstof vrij. De lever van je kind kan die nog onvoldoende verwerken, zodat de achterblijvende kleurstof onder de huid terechtkomt.

Meestal verdwijnt de gele kleur vanzelf, maar het kan wat langer duren bij baby’s die borstvoeding krijgen. Je kan de ontkleuring wel een duwtje in de rug geven door je baby voldoende bloot te stellen aan indirect zonlicht. Houd ook goed in de gaten of het gewicht van je kind goed evolueert.

 

Luieruitslag

Luiers creëren een warme, vochtige omgeving, die de gevoelige huid van je baby gemakkelijker beschadigt. Zeker in combinatie met de irriterende stoffen in ontlasting. Soms veroorzaakt dat jeukende, pijnlijke blaasjes en roodheid. Net als darmkrampen kan luieruitslag je kind prikkelbaar en huilerig maken.

Luieruitslag ziet er angstaanjagend uit, maar is gemakkelijk te behandelen en te voorkomen. Verschoon je baby zo vaak mogelijk, zodat je de blootstelling aan vocht en ontlasting beperkt. Maak de billen voorzichtig schoon met lauw water en laat drogen zonder handdoek. Gebruik eventueel baby- of zinkzalf voor extra bescherming.

 

Spruw

Spruw herken je aan een witte tong of witte vlekken in de mond van je baby. Deze schimmelinfectie van het mondslijmvlies is erg besmettelijk en kan je baby pijn of jeuk bezorgen. Vaak gaat spruw vanzelf over, maar extra hygiënemaatregelen kunnen nooit kwaad. Zo ben je zeker dat je geen spruw doorgeeft aan je kind en omgekeerd.

Was bijvoorbeeld je handen steeds voor en na de borstvoeding, en wanneer je een luier verschoont. Zorg er ook voor dat je handdoeken, beha’s en babykledij wast op 60 graden. Maak flesjes grondig schoon.

Je kan perfect borstvoeding blijven geven, maar let er wel op dat je daarbij je tepels steeds grondig wast en verzorgt.

 

Overgeven en reflux

Vele baby’s geven na het eten een deel van hun maaltijd weer over. Soms hebben ze net iets te veel gegeten, of slikten ze tijdens het drinken te veel lucht in. Als je kind grotere hoeveelheden blijft teruggeven, ook bij vaste voeding, dan kan er sprake zijn van reflux. In dat geval komt er niet alleen voedsel terug, maar ook maagzuur.

Een behandeling is niet per se nodig, maar controleer of je kind na de voeding goed rechtop zit. Zowel fles- als borstvoeding kan je tijdelijk indikken met johannesbroodpitmeel. Dat maakt het voedsel zwaarder, waardoor het gemakkelijker in de maag blijft liggen. Geef je kind ook voldoende tijd om te eten, zodat er in de haast geen lucht mee naar binnen gaat.

 

Verkoudheid

Verkoudheden zorgen ervoor dat het immuunsysteem van je baby aansterkt, maar die snotneus kan natuurlijk erg lastig zijn. Houd zeker de lichaamstemperatuur in de gaten, want bij koorts neem je best contact op met de huisarts. Laat ook de lucht in huis niet te droog worden.

Als de verkoudheid zich verspreidt naar de lage luchtwegen (bronchiën), dan heeft je kind een RSV-infectie. Deze gaat meestal over na 3 à 7 dagen. Merk je een piepende en moeilijke ademhaling, onrust en een verminderde eetlust? Neem dan meteen contact op met je huisarts.

Je kan een RSV-infectie voorkomen dankzij enkele klassieke voorzorgsmaatregelen die we kennen uit de coronatijd. Vermijd contact met personen die koorts hebben of verkouden zijn, nies in je elleboog, en was of ontsmet je handen regelmatig.


Hopelijk zijn al die babykwaaltjes vlug weer achter de rug, zodat je tijd kan maken voor mooie nieuwe herinneringen met je gezin. Daarbij geeft My Family je graag de nodige ondersteuning. Wij zorgen namelijk voor de tijdige en correcte uitbetaling van je Groeipakket. Vraag het vandaag nog aan om ook een deel van onze familie te worden.