Wat doe je wanneer je stopt met studeren?

Wij zetten de belangrijkste stappen en vragen op een rij.

1

Schrijf je in als werkzoekende schoolverlater

Dat kan bij VDAB (of Actiris in Brussel). Lees er hier alles over.

  • Als je afstudeert in juni doe je dat ten laatste op 1 augustus.
  • Als je afstudeert in juni na een leercontract of een extra jaar voor het schrijven van een proefschrift, moet je je de dag na het einde van het leercontract of het indienen van het proefschrift inschrijven.
    Voorbeeld: Prem volgt een extra jaar om zijn thesis af te werken. Hij dient de thesis in op 30 juni. Prem moet zich op 1 juli inschrijven als werkzoekende schoolverlater bij VDAB.
  • Als je na juni stopt met studeren, doe je dat de dag na je laatste herexamen, stagedag of indiening van je proefschrift.
  • Als je tijdens het schooljaar stopt met studeren, doe je dat de dag na je stopzetting.

Zodra je bent ingeschreven als werkzoekende schoolverlater ontvangen wij een melding. Wij volgen jouw dossier op en contacteren je wanneer nodig.

2

Start van jouw beroepsinschakelingstijd.

Na je inschrijving als werkzoekende schoolverlater start je beroepsinschakelingstijd. Stop je met studeren in juni of juli en schrijf je je in bij VDAB (of Actiris) voor 1 augustus? Dan start de beroepsinschakelingstijd op 1 augustus. In andere gevallen start hij wanneer je je inschrijft.

Tijdens de beroepsinschakelingstijd heb je nog recht op kinderbijslag onder een aantal voorwaarden (zie punt 3).

Let op: als je te laat bent ingeschreven krijg je pas kinderbijslag vanaf de maand na de inschrijving. De kinderbijslag voor de periode daarvoor ben je dus kwijt.

Voorbeeld: Paulien stopt met studeren op 10 februari 2018 en schrijft zich pas in als werkzoekende bij VDAB op 10 mei 2018. Ze verliest het recht op kinderbijslag voor de maanden maart, april en mei 2018 en krijgt maximum kinderbijslag tot en met februari 2019.

Zodra je bent ingeschreven als werkzoekende schoolverlater ontvangen wij een melding. Wij volgen jouw kinderbijslagdossier op en contacteren je wanneer nodig.

3

Wat met je kinderbijslag als je werkt tijdens de beroepsinschakelingstijd?

Ben je jonger dan 25 en werk je tijdens de beroepsinschakelingstijd als jobstudent, arbeider, bediende, zelfstandige, … ? Dan heb je recht op kinderbijslag onder een aantal voorwaarden

4

Einde beroepsinschakelingstijd

Wat doe je wanneer je begint te werken?

Verwittig ons zo snel mogelijk wanneer je begint te werken. Wij bevriezen de betalingen dan, zodat je zeker geen kinderbijslag moet terugbetalen. Zodra wij weten dat je werk hebt, contacteren wij jou. Je zal dan het formulier P20 ontvangen om te bepalen of je nog recht hebt op kinderbijslag.

Wat doe je als je nog geen job hebt na 12 maanden?

We contacteren jou om te kijken of je nog recht hebt op kinderbijslag. Als je beroepsinschakelingstijd verlengd wordt, blijf je recht houden op kinderbijslag. Neem daarvoor contact op met VDAB (of Actiris).

5

Een specifieke situatie? Contacteer ons.

Heb je een specifieke vraag over jouw kinderbijslag?

Mail ons: info@myfamily.be of bel ons: 078 15 40 25 Onze kinderbijslagcoaches helpen je graag verder.


Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: