illustratie schoolverlater

Schoolverlater

Net afgestudeerd of gestopt met studeren? Schrijf je zo snel mogelijk in als werkzoekende schoolverlater bij VDAB, Forem, Actiris of ADG.

Wat doe je wanneer je stopt met studeren?

Stap 1: inschrijven als werkzoekende schoolverlater (VDAB, Forem, Actiris, ADG).

Schrijf je zo snel mogelijk in als werkzoekende schoolverlater bij VDAB, Forem, Actiris of ADG wanneer je stopt met studeren. Op die manier blijven de kinderbijslagwetgeving en de werkloosheidswetgeving op elkaar aansluiten.

 • Als je afstudeert in juni doe je dat ten laatste op 1 augustus. Studenten die een leercontract volgden of een extra jaar voor het schrijven van een proefschrift, moeten zich de dag na het einde van het leercontract of het indienen van het proefschrift inschrijven.

  Voorbeeld: Prem volgt een extra jaar om zijn thesis af te werken. Hij dient de thesis in op 30 juni. Prem moet zich op 1 juli inschrijven als werkzoekende schoolverlater bij VDAB.

 • Als je na juni stopt met studeren, doe je dat de dag na je laatste herexamen, stagedag of indiening van je proefschrift.
 • Als je tijdens het schooljaar stopt met studeren, doe je dat de dag na je uitschrijving.

Let op: als je te laat bent ingeschreven krijg je pas kinderbijslag vanaf de maand na de inschrijving. De kinderbijslag voor de periode daarvoor ben je dus kwijt. De toekenningsperiode eindigt dan nog steeds 360 dagen na de vroegst mogelijke inschrijvingsdatum.

Voorbeeld: Paulien stopt met studeren op 10 februari 2017 en schrijft zich pas in als werkzoekende bij VDAB op 10 mei 2017. Ze verliest het recht op kinderbijslag voor de maanden maart, april en mei 2017 en krijgt maximum kinderbijslag tot en met februari 2018.

Stap 2: formulier P20a invullen en opsturen zodra je situatie verandert.

Wij sturen je het formulier P20a zodra je bent ingeschreven als werkzoekende schoolverlater bij VDAB, Forem, Actiris of ADG. Je hoeft dit pas terug te sturen zodra er iets in jouw situatie als werkzoekende schoolverlater verandert. Met dit formulier gaan we na of je niet meer dan € 541,09 bruto verdient per maand uit een job en mogelijke sociale uitkeringen. Als je meer verdient in een bepaalde maand, krijg je voor die maand geen kinderbijslag.

Heb je nog recht op kinderbijslag na je studies?

Na je studies kom je terecht in de beroepsinschakelingstijd.  In die periode heb je ook recht op kinderbijslag onder een aantal voorwaarden:

 • Je bent ingeschreven als werkzoekende schoolverlater bij VDAB, Forem, Actiris of ADG.
 • Je bent beschikbaar voor een job.
 • Je bent jonger dan 25.
 • Je werkt en verdient niet te veel. Hoeveel je mag werken, hangt af van je studies en de maand waarin je werkt:
  • Als je afstudeert na een leercontract, mag je per maand niet meer dan € 541,09 bruto verdienen uit werk en sociale uitkeringen. Je mag ook niet meer dan 240 uur werken in juli, augustus en september.
  • Als je afstudeert na secundair onderwijs verschillen de voorwaarden per maand. Gelden er 2 voorwaarden, dan passen we de regeling toe die voor jou het voordeligst is:
 • In juli: recht op kinderbijslag als je maximum 240 uur werkt in juli, augustus en september samen (kwartaal 3).
 • In augustus:  recht op kinderbijslag als je maximum 240 uur werkt in juli, augustus en september samen. Werkte je meer dan 240 uur? Dan heb je toch nog recht op kinderbijslag als je in augustus maximum € 541,09 bruto verdiende uit werk en sociale uitkeringen.
 • Vanaf september tot en met juli in het volgende jaar:  recht op kinderbijslag als je maximum € 541,09 bruto per maand verdient uit werk en sociale uitkeringen.
 • Als je afstudeert na hoger onderwijs verschillen de voorwaarden per maand. Gelden er 2 voorwaarden, dan passen we de regeling toe die voor jou het voordeligst is:
 • In juli: recht op kinderbijslag als je maximum 240 uur werkt in kwartaal 3.
 • In augustus: recht op kinderbijslag als je maximum 240 uur werkt in kwartaal 3. Werkte je meer dan 240 uur? Dan heb je toch nog recht op kinderbijslag als je in augustus maximum € 541,09 bruto verdiende uit werk en sociale uitkeringen.
 • In september: recht op kinderbijslag als je maximum 240 uur werkt in kwartaal 3. Werkte je meer dan 240 uur? Dan heb je toch nog recht op kinderbijslag als je in september maximum € 541,09 bruto verdiende uit werk en sociale uitkeringen.
 • Vanaf oktober tot en met juli in het volgende jaar: recht op kinderbijslag als je maximum € 541,09 bruto per maand verdient uit werk en sociale uitkeringen.

Hoe lang krijg je nog kinderbijslag?

De periode na je studies waarin je nog recht kan hebben op kinderbijslag heet de toekenningsperiode en duurt 360 kalenderdagen. Je moet hiervoor op tijd ingeschreven zijn als werkzoekende. De toekenningsperiode kan op verschillende momenten starten afhankelijk van je leeftijd en studies:

 • Je bent jonger dan 18:
 • Als je afstudeert in juni start de toekenningsperiode op 1 augustus.
 • Als je tijdens het schooljaar stopt met studeren en je verjaart tussen 1 januari en 30 juni start de toekenningsperiode op je verjaardag.
 • Als je tijdens het schooljaar stopt met studeren en je verjaart tussen 1 juli en 31 december start de toekenningsperiode op 1 augustus.
 • Je bent ouder dan 18:
 • Als je uit secundair of hoger onderwijs afstudeert in juni start de toekenningsperiode op 1 augustus.
 • Als je na juni stopt met studeren, start de toekenningsperiode de dag na je laatste examen.
 • Als je tijdens het schooljaar stopt met studeren, start de toekenningsperiode de dag na je uitschrijving.
 • Als je afstudeert na een leercontract, start de toekenningsperiode op de dag nadat je leercontract afloopt

Wat doe je wanneer je begint te werken?

Verwittig ons zo snel mogelijk wanneer je begint te werken. Wij bevriezen de betalingen dan zodat je zeker geen kinderbijslag moet terugbetalen.
Zodra wij weten dat je werk hebt, sturen we je formulier P20a om te bepalen of je nog recht hebt op kinderbijslag. Stuur dat zo snel mogelijk ingevuld terug. Blijkt daardoor dat je toch recht had op kinderbijslag, dan betalen we die uiteraard met terugwerkende kracht.

Wat doe je als je nog geen job hebt na 12 maanden?

We sturen formulier model P20c naar je op, ook als je geen kinderbijslag meer krijgt. Stuur dat zo snel mogelijk ingevuld terug. Op basis van dat formulier kijken we heel je periode als werkzoekende schoolverlater nog eens na.
Als je beroepsinschakelingstijd verlengd wordt, blijf je recht houden op kinderbijslag. Neem daarvoor contact op met je gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, Forem, Actiris of ADG).

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere