Help, mijn kind is ziek! Vijf veelgestelde vragen over sociaal verlof

 

 

Soms heeft je kind je meer nodig dan gewoonlijk. Bij ziekte, bijvoorbeeld. Maar hoe zit het dan met je werk? Om voor je zieke oogappel te zorgen, heb je in België recht op sociaal verlof. Wanneer kan je dit inroepen en hoe vraag je dit aan?

 

 

Wat is sociaal verlof?

Sociaal verlof, ook wel familiaal verlof of verlof om dwingende redenen genoemd, is een soort verlof dat je kan opnemen wanneer je onverwachts thuis moet blijven om voor je zieke kind te zorgen. Dat helpt werkende ouders om werk en gezinsleven beter te combineren. Het aantal dagen sociaal verlof dat je kan opnemen, hangt af van je werkgever en specifieke situatie. In de meeste gevallen gaat het om 10 dagen per jaar, maar dit kan verschillen. 

Wat is het verschil tussen sociaal verlof en omstandigheidsverlof?

Sociaal verlof is niet te verwarren met het omstandigheidsverlof, het zogenaamde ‘klein verlet’. Ze lijken op elkaar, maar er is wel degelijk een verschil. Omstandigheidsverlof is betaald verlof dat je krijgt voor bepaalde gebeurtenissen in je leven, zoals een huwelijk, geboorte, communie of begrafenis. Sociaal verlof, daarentegen, is specifiek voor onvoorziene en noodzakelijke omstandigheden.

Wanneer kan je sociaal verlof inroepen?

Je hebt recht op sociaal verlof wanneer je kind plots ziek wordt, betrokken is bij een ongeval of onverwacht gehospitaliseerd wordt, en je dringend bij hem of haar moet zijn. Een geplande ziekenhuisopname, daarentegen, is geen dwingende reden. Hiervoor kan je dus geen sociaal verlof inroepen, wel vakantie of onbetaald verlof. 

Hoe kan je sociaal verlof aanvragen?

Het aanvragen van sociaal verlof is eenvoudig. Je moet je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen van de onvoorziene gebeurtenis. Meestal volstaat een telefoontje of een e-mail. Daarna moet je aan je werkgever een bewijs leveren van de dwingende reden, zoals een doktersbriefje, attest van de spoeddienst of politie (bij een ongeval). 

Ontvang je loon tijdens je sociaal verlof?

Sociaal verlof is in principe onbetaald, tenzij anders bepaald in de arbeidsovereenkomst. Informeer je dus goed bij je werkgever of vakbond. 

Vraag het Groeipakket aan

Ieder gezin in Vlaanderen is uniek. We hebben allemaal onze eigen verhalen, passies en dromen. Toch is er ook iets dat ons verbindt: de wens om een warme omgeving te creëren voor onze kinderen. Daar draagt MyFamily graag aan bij.

 

Vraag vandaag nog je Groeipakket aan, en word ook een deel van onze familie.

Groeipakket aanvragen

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Kort ziekenhuisverblijf

Kort ziekenhuisverblijf: snel naar huis met je baby

Lees meer
Zieke mama met kind in zetel

Ziek zijn als ouder

Lees de tips
Gevelportret van Lies en Stefaan

“Carrière en gezinsleven opgebouwd rond onze 4 kinderen”

Lees het verhaal van Lies en Stefaan