Rijksregisternummer van je kind: dit moet je weten

 

 

In België moet elk kind een rijksregisternummer hebben. Via dit unieke nummer kan de overheid iedereen identificeren. Het helpt ze ook om belangrijke diensten te verlenen, zoals gezondheidszorg en onderwijs. Je kind krijgt het nummer automatisch toegewezen na aangifte van de geboorte.

 

 

Wat is het rijksregisternummer?

Het rijksregisternummer is een uniek nummer dat je kind identificeert. Uitgever is het Rijksregister: de overheidsdatabase die de identificatiegegevens van alle inwoners van België beheert.

 

Het nummer bestaat uit 11 cijfers. De eerste 6 cijfers vormen de geboortedatum van de persoon in de volgorde jaar, maand, dag (bijvoorbeeld 230102 voor 2 januari 2023). De volgende 3 cijfers vormen een volgnummer – oneven voor mannen en even voor vrouwen. De laatste 2 cijfers zijn een controlegetal gebaseerd op de voorafgaande 9 cijfers.

 

Het rijksregisternummer wordt gebruikt voor alle interacties met de Belgische overheid (belastingen, gezondheidszorg, administratieve zaken enz.) en het is essentieel voor veel aspecten van het dagelijkse leven in België.

Wanneer en hoe vraag je dit nummer aan voor je kind?

Wanneer je kind geboren wordt, moet je dat binnen de 15 dagen aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je bent bevallen. De ambtenaar van de burgerlijke stand geeft je kind dan een rijksregisternummer. Je hoeft dit dus niet zelf aan te vragen. In sommige gemeenten kan je de aangifte ook in de kraamkliniek doen.

Belangrijk: ook bij een doodgeboren kind geldt er in België een aangifteplicht. Het kindje wordt dan enkel ingeschreven in de overlijdensregisters, niet in het Rijksregister. Er wordt dan geen rijksregisternummer aangemaakt.

Waar vind je dit rijksregisternummer terug?

Je vindt het rijksregisternummer van je kind op de achterkant van zijn of haar identiteitskaart of Kids-ID. Het staat ook op alle officiële documenten van de overheid, zoals een uittreksel uit de geboorteakte.

Waarvoor heb je dit nummer nodig?

Het rijksregisternummer wordt voor veel dingen gebruikt. Je hebt het bijvoorbeeld nodig als je je kind inschrijft op school of bij de dokter. Ook als je kinderbijslag wil aanvragen, heb je dit nummer nodig. Daarnaast gebruikt de overheid dit nummer om informatie over je kind bij te houden, zoals de woonplaats.

In een notendop

Een rijksregisternummer is belangrijk, ook dat van je kind. Het wordt gebruikt voor verschillende officiële doeleinden en is verplicht in België. Hoewel het een beetje ingewikkeld kan klinken, wordt het rijksregisternummer automatisch toegewezen wanneer je de geboorte van je kind aangeeft bij de gemeente. Hou dit nummer dus bij de hand, want je zal het vaak nodig hebben.

Vraag het Groeipakket aan

Ieder gezin in Vlaanderen is uniek. We hebben allemaal onze eigen verhalen, passies en dromen. Toch is er ook iets dat ons verbindt: de wens om een warme omgeving te creëren voor onze kinderen. Daar draagt MyFamily graag aan bij. Vraag vandaag nog je Groeipakket aan, en word ook een deel van onze familie.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Smartphone in de hand

Hoe maak je een itsme-account aan?

Lees meer
Vrouw met twee kinderen

Zo helpt je ziekenfonds jou

Lees meer
Ebox

Ontvang al je MyFamily-documenten via eBox

Lees meer