Mama Sandra: “Zonder mijn partner en familie was het nooit gelukt”

 

Ken je het gezegde ‘It takes a village to raise a child’? Het kwam overwaaien uit Afrika, waar een kind grootbrengen in verschillende culturen gezien wordt als een groepsgebeuren. En daar valt wel iets voor te zeggen. Een kind opvoeden kan je in principe alleen, maar het gaat zoveel vlotter als je kan rekenen op andere mensen en instanties. Sandra kan erover meespreken.

 


Ontdek onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ waarin mama’s vertellen waar zij steun vonden tijdens en na hun zwangerschap.

Van Congo via Nederland naar België

Sandra is geboren in Congo en opgegroeid in Nederland. Ze woont intussen ruim vijf jaar in België. Twee van haar kinderen (nu 15 en 9 jaar oud) werden geboren in Nederland, de andere twee (5 en 4 jaar) in ons land. Sandra weet als geen ander hoe belangrijk een netwerk is bij je zwangerschap – vooral dan je eerste.

“Ik was amper 20 jaar toen ik voor het eerst zwanger was”, vertelt Sandra. “Ik was de enige in mijn vriendenkring die zo vroeg een kindje verwachtte. Dat voelde soms wel eenzaam. Ik kreeg gelukkig veel steun van mijn partner en familie. Mijn zus is een tijdje bij ons komen logeren om te helpen met de baby, mijn moeder zorgde voor het eten. Later paste mijn man zijn werkrooster aan om de kinderen van school te halen. Ik weet niet hoe ik het had kunnen doen zonder de hulp van mijn familie.”

 

“Mijn zus is een tijdje bij ons komen logeren om te helpen met de baby, mijn moeder zorgde voor het eten” 

 

Vroedvrouwen en tal van organisaties

Niet alleen in haar familiekring vond Sandra steun tijdens en na haar zwangerschappen. “Ik kreeg heel veel hulp van mijn vroedkundigen”, zegt ze. “Ze gaven me een heleboel praktische tips en waren altijd bereikbaar om mijn vragen te beantwoorden. Heb je geen complicaties, dan kan je ook bevallen met je vroedkundige in plaats van met een gynaecoloog. Dat is een enorm voordeel, want met je vroedkundige heb je vaak een nauwere band.”

 

Benieuwd wat een vroedvrouw voor jou kan betekenen? Lees ook het verhaal van mama Hermien.

Sandra werkt in de sociale sector. Ze kent dus heel wat sociale instanties waar ze ook zelf een beroep op deed tijdens en na haar zwangerschappen. “De Huizen van het Kind vind je verspreid over heel het land. Ik kwam er terecht voor de vaccinaties en controles van mijn kinderen en vond er ook kinderopvang toen ik weer moest gaan werken.  De Gezinsbond heeft dan weer een erg interessante website vol tips over weekendactiviteiten, kortingen bij bijvoorbeeld de NMBS, ruilbeurzen voor kleren … Er is zelfs iemand van de Gezinsbond bij ons thuis langsgekomen met al die info. Ik heb er veel aan gehad.”

“Nog een tip: het OCMW is er niet alleen voor mensen die een leefloon hebben. Ook als je werkt, kan je bij het OCMW aankloppen voor financiële tips. Ze helpen je dan graag zelf of verwijzen je door naar het CAV.”

Voor alles een eerste keer

“Een eerste kindje krijgen is voor iedereen een zoektocht”, benadrukt Sandra nog. “Aarzel dus niet om hulp te vragen aan je familie, vrienden en andere ondersteunende mensen en instanties. En wees gerust: ga je later voor een tweede kind, dan zal je al veel beter weten wat je in orde moet brengen en waar je daarvoor moet aankloppen.”

 

Ben je net als Sandra bij haar eerste zwangerschap op zoek naar tips en informatie? In onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ vind je de tips van Sandra en andere trotse ouders.

 

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk: