Mama Sarah: “Tweedehandsspullen zijn duurzaam én besparen je veel geld”

 

 

Sarah (42) werd op latere leeftijd moeder: ze heeft een dochter van 4 jaar. En dat heeft zo zijn voordelen. “Ik kan veel spullen overnemen van mijn zus en vriendinnen”, zegt Sarah. “Dat is duurzaam én bespaart me veel geld.” Maar ook voor jongere mama’s heeft Sarah tips.

 

 

Praten helpt

Sarah beleefde een vrij zware bevalling. “Je leest je wel in en zoekt zoveel mogelijk tips, maar je kan je nooit echt helemaal voorbereiden op een bevalling”, zegt Sarah. “Je vraagt je achteraf ook af of je het wel goed gedaan hebt. Een raar gevoel. Mijn dochtertje is gelukkig gezond en wel ter wereld gekomen, dat is het belangrijkste.”

 

“Praten helpt ook om je zorgen en twijfels weg te nemen, voor en na de geboorte. Oké, je vindt wel veel info op het internet, maar met iemand babbelen is toch aangenamer. Weet je niet meteen bij wie je je hart kan luchten in je persoonlijke omgeving, dan zijn er praatgroepen waar je terechtkan. Je vindt er via Kind en Gezin, bijvoorbeeld.”

Voordelig en duurzaam

Sarah kan niet alleen voor een goed gesprek op haar persoonlijke omgeving rekenen. “De kinderen van mijn vriendinnen en mijn zus zijn allemaal ouder dan mijn dochter”, vertelt ze. “Dat is handig, want zo kan ik kleren, speelgoed en andere spullen overnemen die zij niet meer nodig hebben.”

 

Ook voor wie weinig of geen familie of vrienden heeft met kinderen, heeft Sarah enkele gouden tips: “Er bestaan heel wat Facebook-groepen waar je gratis of goedkope tweedehandsspullen op de kop kan tikken. Elke stad of gemeente heeft wel zo’n groep. Ik ben ook grote fan van Vinted, een app om tweedehandskledij te kopen en verkopen. Je kan in Vinted filteren op je dichte buurt, zodat je de kleren zelf kan ophalen. Zo vermijd je verzendingskosten.”

 

“Ook in De Kringwinkel vind je mooie spullen die nog perfect bruikbaar zijn. Veel tweedehandskledij is amper gedragen, omdat de kinderen er zo snel uitgroeien. De zoektocht kost iets meer moeite dan alles nieuw te kopen in de winkel, online of via je geboortelijst, maar je spaart er tonnen geld mee uit. En het is een duurzame manier van consumeren.”

“Ken je niemand met oudere kinderen? Ook via Facebook-groepen, Vinted en De Kringwinkel vind je mooie tweedehandsspullen.”

Volg je eigen gevoel

“Met tweedehandsspeeltjes en -kleren zijn kinderen vaak even tevreden als met nieuwe spullen”, besluit Sarah. “Al begrijp ik dat iedereen daar een andere mening over heeft. En dat is helemaal oké. Laat je gewoon niet gek maken door anderen en doe wat volgens jou het beste is. Mijn ervaring is dat kinderen uiteindelijk niet zoveel nodig hebben, behalve veel liefde natuurlijk.”

Gratis gids ‘It takes a village to raise a child’

Zit jij met vragen of twijfels over je zwangerschap of de opvoeding van je kind? In onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ vind je de tips van Sarah en andere mama’s.

Vraag je gids gratis aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Mama Hermien

“Ik kon vertrouwen op mijn vroedvrouw vóór, tijdens en na mijn bevalling”

Lees het verhaal van mama Hermien
Mama Sandra

“Zonder mijn partner en familie was het nooit gelukt”

Lees het verhaal van mama Sandra
Mama Emilie

Mama Emilie: “Met een geboorteplan leef je geruster naar je bevalling toe”

Lees meer