MOM-dernemer Phaedra: “Ik ben niet bang om te veel liefde te geven.”

 

 

Phaedra (36) combineert het moederschap met ondernemerschap. In 2016 opende ze haar eerste O’yo Healthy Food Bar, waarmee ze een gezonde levensstijl wil uitdragen. In 2021 zette ze haar eerste kindje, Lily Rose, op natuurlijke wijze op de wereld. Intussen heeft ze twee kinderen en twee O’yo-vestigingen. Hoe combineert ze mama en ondernemer zijn? En waarom verkiest Phaedra een natuurlijke aanpak?

 

 

Wie is Phaedra?

  • Phaedra Lybaert (36)
  • Mama van Lily Rose en Lewis
  • Partner van Thomas
  • Zaakvoerder van twee O’yo Healthy Food Bars

MOM-dernemer

Phaedra is mama en ondernemer. Dat lijkt niet evident, maar ze slaagt er wel in om dat te combineren. “Er zijn zowel voor- en nadelen. Een nadeel is dat je als ondernemer altijd bezig bent met je werk en het moeilijk kunt loslaten. Aan de andere kant biedt het flexibiliteit in je planning. De opening van de tweede vestiging bracht extra uitdagingen met zich mee. Het is daarom essentieel om open en duidelijk te communiceren met je partner en personeel, heldere afspraken te maken, te leren loslaten en hulp te vragen wanneer dat nodig is. Op die manier voorkom je dat zowel je gezin als je onderneming lijden onder jouw oververmoeidheid.”

 

Gelukkig kan Phaedra voor die hulp rekenen op haar village. “Voor O’yo Healthy Food Bar kan ik rekenen op een topteam wanneer ik wil focussen op mijn gezin. Op privévlak heb ik superveel gehad aan mijn moeder. Mijn mama is een natuurtalent in omgaan met kinderen. En mijn zus is ook zo’n persoon. De zorg die zij geven aan mij en mijn kinderen, de zachtheid die ze brengen, daar heb ik echt heel veel aan. Niks is te veel gevraagd. Op hen kan ik altijd rekenen. Gelukkig is ook mijn partner een zeer betrokken papa.”

Intense kraamperiode

Het eerste kindje van Phaedra werd geboren in tijden van corona. Maar de epidemie bleek net een zegen te zijn in deze pittige periode. “Ik had mij voorgenomen om de eerste zes maanden thuis te blijven. Ik vind het veel te vroeg om kinderen al na drie maanden naar de opvang te sturen. Lily Rose is hoogsensitief, dus dat zorgde voor een intense kraamperiode. Ik ben blij dat ik er de tijd en ruimte voor nam. Door corona was de zaak enkel open voor takeaway. We draaiden toen op halve kracht en mijn team stak liever de handen uit de mouwen dan thuis technisch werkloos te zijn. Daardoor kon ik focussen om mijn gezin. Voor ons had deze bizarre periode dan toch een voordeel.”

 

“Omdat ik zelf voedingscoach ben, vond ik borstvoeding geven van elementair belang. Maar Lily Rose dronk niet vlot. Haar spieren bleken hypermobiel te zijn, dus het kostte haar veel moeite om haar kaakspieren te gebruiken. Pas na vijf maanden dronk ze rechtstreeks van de borst. Vanaf dat moment wou ik er niet meer mee stoppen tot ze zelf zou aangeven wanneer het niet meer hoefde. Dus toen ik weer in de zaak begon te werken na zes maanden, was ik een kolvende barista. Dat moet een grappig zicht zijn geweest.”

1 op 6

Helaas maakte Phaedra net als 1 op 6 vrouwen een verlieservaring mee tussen haar eerste en derde zwangerschap. Ze was 8 weken ver toen ze haar kindje verloor. “Na vier weken hebben we aan iedereen verteld dat we een tweede kindje verwachtten. Want bij de zwangerschap van Lily Rose vond ik het verschrikkelijk om dat 12 weken te verzwijgen. Eigenlijk had ik in die periode de meeste nood aan hulp en steun. Vandaar dat we dat bij deze zwangerschap vrij snel hadden aangekondigd. Een maand later verloren we helaas het kindje. Ook al weet je dat het je overkomt zonder dat het jouw schuld is, toch voel je een schaamte.”

 

Tip van Phaedra voor ouders die een gelijkaardige verlieservaring meemaken. “Praat erover met je omgeving of een therapeut, want dan besef je dat je niet alleen staat. Heb er vooral geen schaamte over. De schaamte staat ons in de weg omdat we denken dat ons lichaam heeft gefaald. Je denkt dat het jouw schuld is omdat het jou overkomt. Dus je denkt direct na over wat je niet had mogen doen. Maar je moet je realiseren dat we niet alles in de hand hebben. De natuur gaat misschien op een bepaald moment voor ons beslissen omdat het kindje mogelijk iets heeft waardoor een natuurlijke afbraak eigenlijk beter is dan later als ouder een hartverscheurende keuze te moeten maken. Dus neem zeker niet de volle verantwoordelijkheid en praat met anderen zodat je beseft dat dat iets is wat gebeurt en wat je zelf niet in de hand hebt.”

Natuurlijke bevalling

Phaedra koos bij de geboorte van Lily Rose voor een natuurlijke aanpak. “Het geboorteplan kwam erop neer dat iedereen van mijn lijf moest blijven, tenzij ik zelf om hulp vroeg. Dat is gelukt. Ik ben in het ziekenhuis bevallen omdat mijn partner niet comfortabel was met een thuisbevalling. Het grootste deel van de arbeid heb ik wel thuis gedaan met een vroedvrouw. Daar zijn we heel dankbaar voor. Zelfs mijn partner raadt nu aan iedereen die een kindje verwacht een vroedvrouw aan, want die geeft goed aan hoe je als partner de bevallende mama kan ondersteunen.”

 

“Ik wou volledig vrij kunnen bewegen en luisteren naar mijn lichaam. Dus ik heb niet gekozen voor een epidurale. Het was intens, maar alles is op natuurlijke wijze verlopen. De gynaecoloog en vroedvrouw keken toe als supporters. Het mooie was dat ik mijn partner als hefboom gebruikte om zo bijna al squattend te bevallen. De navelstreng hebben we ook zo lang mogelijk intact gehouden. Dus het was een tamelijk ongeziene bevalling in het ziekenhuis.”

Het geboorteplan is een gids, geen uitgestippelde route

Phaedra formuleerde al haar wensen netjes in een geboorteplan: “ “Als je goed voorbereid bent en je hebt vertrouwen in je lichaam, dan is de slaagkans van een natuurlijke bevalling groot. Ik vond het heel belangrijk dat mijn bevalling zo natuurlijk mogelijk verliep en ik had een heel gedetailleerd geboorteplan gemaakt. Ik ben ook heel dankbaar met een geweldige gynaecoloog die achter dat plan stond. Ik wou eigenlijk het liefst een onderwaterbevalling. Maar toen we in het ziekenhuis toekwamen, waren alle bevallingsbaden volzet. Je kan een geboorteplan hebben, maar je weet ook nooit wat je lichaam gaat doen of wat de omstandigheden zijn. In dat plan moet je dus ook rekening houden dat niet alles verloopt zoals je zou willen. Maar je weet dan wel wat de mogelijkheden zijn en wat jouw keuzes zijn. In mijn geval liep het anders doordat het geen onderwaterbevalling kon zijn. Maar het heeft geen zin om je daar slecht over te voelen. Als je je te hard vasthoudt aan een plan en het loopt dan anders, dan ga je achteraf het gevoel hebben dat je geen goede bevalling hebt gehad. Terwijl je daar toch echt een positieve ervaring van moet maken.”

Gelukkige ouder, gelukkig kind

Een voorbereide mama is er twee waard, dus ging Phaedra op zoek naar informatie. “Ik luister vaak naar podcasts. Toen ik zwanger was van Lily Rose ontdekte ik de podcast Mama’en van Nina Pierson, ook een MOM-dernemer. Zij breekt een lans voor natuurlijke bevallingen en de voorbereiding daarrond. Op het moment dat je mama bent geworden ligt de focus meestal op het kind. Maar Nina Pierson legt meer focus op de mama, want die verandert als persoon en krijgt een nieuwe identiteit. De mama is verantwoordelijk voor het nieuwe leven, dus daar moeten we goed voor zorgen. Eigenlijk moet de kraamperiode draaien rond het mama zijn voor je kind en de omgeving moet er zijn in functie van het verzorgen van de moeder en de baby. Met andere woorden: It takes a village to raise a child. Daardoor kan je een gezonde connectie opbouwen met je kind omdat je er de tijd en ruimte voor neemt. Dat heeft me heel bewust gemaakt van het feit dat ik voldoende hulp moet inschakelen. Als er iemand langskwam vroeg ik of ze een boodschap konden meebrengen of kraamkost. Ik ben daar niet verlegen om geweest. En dat komt echt wel door mij in te lezen. Want als je één bron ontdekt dan wordt er altijd gerefereerd naar andere bronnen.”

“In eerste plaats heeft je kind een gelukkige ouder nodig en moet je dus die behoeften invullen en niet die van een ander.”

Mama Phaedra

5 snelle vragen en antwoorden

  1. Meest beluisterd op Spotify: Shoop van Salt-N-Pepa, daar danst Lily Rose heel grappig op.
  2. Meest recente gezinsuitstap: Mallorca, nog even quality time met ons drietjes voor de komst van ons tweede kindje.
  3. Favoriete gerechtje op de kaart: O’yo Indulgence. Dat zijn onze vegan en glutenvrije pannenkoekjes met fruit. Ideaal voor een zoete craving tijdens de zwangerschap.
  4. Waar krijg je energie van: creatief bezig zijn of in de natuur vertoeven en ontprikkelen. Voornamelijk de zee laadt mij op (dat is de surfster in mij).
  5. Meest inspirerende ontmoeting: acteurskoppel Ashton Kutcher en Mila Kunis kwamen lunchen bij O’yo toen ze in België waren. Ze hadden veel interesse in mijn verhaal. Dat was de kers op de taart voor mijn zaak.

Weet je niet goed waar je hulp kan vragen en op welke steun je kan rekenen? In onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ vind je heel wat tips om jouw village te creëren. Vraag je gids hier aan!

Vraag je gids gratis aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Mama Sandra

“Zonder mijn partner en familie was het nooit gelukt”

Lees het verhaal van mama Sandra
Mama Hermien

“Ik kon vertrouwen op mijn vroedvrouw vóór, tijdens en na mijn bevalling”

Lees het verhaal van mama Hermien
Mama Emilie

Mama Emilie: “Met een geboorteplan leef je geruster naar je bevalling toe”

Lees meer