Mama Margot: “Een doula brengt je helemaal tot rust tijdens je bevalling”

 

 

Steeds meer ouders kiezen voor een doula als ondersteuning tijdens de zwangerschap en de bevalling. Dat deden ook Margot en haar partner toen ze hun tweede kindje verwachtten. “Mijn doula bood me de steun die ik tijdens mijn eerste bevalling miste.”

 

 

Niet-medische hulp gezocht

De bevalling van Margots eerste kindje moest ingeleid worden in het ziekenhuis. “Dat is op zich probleemloos verlopen”, vertelt Margot. “Mijn gynaecoloog en de vroedvrouw van het ziekenhuis zorgden dat alle medische zaken in orde waren. Maar mijn partner en ik misten toch een beetje steun. We waren zo goed als constant alleen en moesten zonder hulp de weeën opvangen.”

 

“Tijdens mijn tweede zwangerschap zochten we daarom iemand die ons de hele tijd zou begeleiden. We dachten eerst aan een zelfstandige vroedvrouw, maar dat bleek niet de ideale oplossing. Ik kamp namelijk met een hoge bloeddruk, waardoor mijn gynaecoloog zeker bij de bevalling moest zijn. Twee personen met medische verantwoordelijkheid in de verloskamer zouden in elkaars weg lopen. Dan was een doula een beter idee.”

Wat is dat, een doula?

Een doula is geen vroedkundige. Het belangrijkste verschil is dat een doula geen medische achtergrond heeft. Je kan een doula het best beschouwen als een zwangerschaps- en bevallingscoach die zich volledig focust op het fysieke en mentale welzijn van de mama en haar partner. Ze bereidt jullie voor op de bevalling en biedt emotionele ondersteuning tijdens het spannende moment.

Op zoek naar een doula? Op de website van de Vlaamse Federatie van Doula's vind je een kaartje met daarop alle doula’s in je buurt.

 

Persoonlijke klik

“In onze zoektocht naar een doula kwamen we uit bij Alexandra, ofwel The Antwerp Doula”, zegt Margot. “Het klikte meteen tijdens ons kennismakingsgesprek, ook met mijn partner. Daarna hebben we onze doula nog twee keer gezien in de aanloop naar de bevalling. In die sessies bespraken we hoe de bevalling zou verlopen, oefenden we relaxatietechnieken enzovoort.”

 

“Alexandra was bij ons van bij de start van de weeën. Ze zorgde voor muziek, masseerde mijn hoofd en voeten met essentiële oliën, dacht aan drinken en eten … Ze hielp me ook zoveel mogelijk van positie te wisselen, iets wat verschillende positieve effecten heeft zoals minder pijn en een ruimere doorgang voor je baby. Alexandra nam zelfs foto’s. Alles waar je zelf op zo’n moment niet aan denkt.”

“De doula was vanaf de eerste minuut bij ons en dacht aan alles waar je op zo’n moment zelf niet bij stilstaat”

Mama Margot

Bevallen zonder zorgen

Kortom, Margots ervaring met haar doula was ontzettend positief. “Alexandra bracht enorm veel rust”, zegt ze. “Zij nam alle initiatieven, mijn partner en ik hoefden ons nergens zorgen over te maken. Mijn bevalling moest ook de tweede keer ingeleid worden, maar we hebben op geen enkel moment onrust of stress gehad.”

 

“Ik zou iedereen een doula aanraden. Vroed- en verpleegkundigen hebben vaak te weinig tijd om de hele bevalling bij je te blijven. Een doula doet dat wel en denkt alleen maar aan jouw welzijn. Zeker bij je eerste bevalling lijkt me dat enorm handig, want dan heb je die ervaring nog niet gehad. Had ik dat vooraf geweten, dan had ik al bij de geboorte van mijn eerste kindje een doula gevraagd.”

It takes a village to raise a child

Wil je net als Margot bevallen met een doula? In onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ vind je meer tips van Margot en andere mama’s.

Vraag je gids gratis aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Mama Hermien

“Ik kon vertrouwen op mijn vroedvrouw vóór, tijdens en na mijn bevalling”

Lees het verhaal van mama Hermien
Siobhan thuisbevalling

Mama Siobhan: "Niets comfortabeler dan thuis bevallen"

Lees meer
Mama Birsel

“Zwangerschapsconsulent beantwoordde al mijn praktische vragen”

Lees het verhaal van mama Birsel