Mama Siobhan: "Niets comfortabeler dan thuis bevallen"

 

 

Minder dan 1% van de moeders kiest in ons land voor een thuisbevalling. Siobhan is zo iemand: ze beviel thuis van haar zoontje Baran, volgens de principes van ‘hypnobirthing’. En die methode viel in de smaak. “In je vertrouwde omgeving voel je je helemaal op je gemak.”

 

 


Ontdek onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ waarin moeders vertellen waar zij steun vonden tijdens en na hun zwangerschap.

 

 

Ontspannen bevallen

“Toen ik ongeveer drie maanden zwanger was, raadden vriendinnen me aan om langs te gaan bij een vroedkundigenpraktijk”, zegt Siobhan. “In mijn intakegesprek met Bolle Buik kwam een thuisbevalling ter sprake, volgens de principes van ‘hypnobirthing’. Dat is een techniek die zowel jou als je baby zo ontspannen mogelijk door de bevalling loodst.”

“Thuis bevallen is iets waar ik tot dan toe nog niet over had nagedacht. Ik heb dus wat online onderzoek gedaan en las het boek over hypnobirthing van Marie Mongan . Een aanrader! Ik raakte snel overtuigd van de voordelen en besliste ervoor te gaan.”


Thuis, in een ziekenhuis of nog anders? Hier vind je een overzicht van manieren om te bevallen.

 

 

Zonder zorgen

“Ik volgde een erg interessante online cursus over hypnobirthing van The Positive Birth Company . De focus lag daarin op positieve verwachtingen en de kracht van je eigen lichaam tijdens de bevalling. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar met onder andere ademhalingstechnieken leer je je helemaal ontspannen. Zo leef je vol vertrouwen naar je bevalling toe.”

“Ook Bolle Buik begeleidde me enorm goed. Ik sprak verschillende keren met mijn vroedvrouw en kreeg een lijst met dingen die je in huis moet halen voor een thuisbevalling, tot een minizwembad toe. Ik kon die benodigdheden ook huren bij Bolle Buik. De vroedkundigenpraktijk regelde zo goed als alles, ik hoefde me helemaal geen zorgen te maken.”


Ook Hermien heeft fijne ervaringen met haar vroedkundige. Lees haar verhaal.

 

 

Altijd een plan B

“Op het moment dat mijn water brak, belde ik mijn vroedvrouw”, zegt Siobhan. “Ze stelde enkele vragen en vertelde me dat het wel nog even wachten was op het moment van de waarheid. Via Freya , een app die het tempo van je weeën bijhoudt, kon ik volgen wanneer de bevalling dichterbij kwam en het tijd was om mijn vroedvrouw te laten komen.”

“Beval je thuis, dan weet je dat een ruggenprik (een epidurale verdoving) niet mogelijk is”, stipt Siobhan aan. “Maar er is natuurlijk wel een plan B: loopt er iets niet zoals verwacht, dan kan je altijd naar het ziekenhuis. Dat was bij mij gelukkig niet nodig. Alles verliep zoals we het vooraf hadden gepland.”


“Bevallen in je vertrouwde omgeving, op je eigen tempo, met rustige muziek op de achtergrond … Je voelt je helemaal op je gemak.”

 

 

Helemaal op je gemak

Thuis bevallen? Siobhan zou het zonder twijfel opnieuw doen. “Bevallen in je vertrouwde omgeving, op je eigen tempo, met rustige muziek op de achtergrond … Je voelt je helemaal op je gemak. Ik begrijp dat anderen zich veiliger voelen in een ziekenhuissetting, maar ik raad iedereen aan om op z’n minst de optie thuisbevalling te onderzoeken.”


Zit jij met vragen of twijfels over je zwangerschap of de opvoeding van je kind? In onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ vind je de tips van Siobhan en andere mama’s.

Vraag je gids aan

 

 

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk: