Oh nee, luizen! Zo voorkom en behandel je luizen bij je kind

 

 

Bijna elke ouder wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd: je kind heeft luizen. De jeuk, behandeling en het contacteren van andere ouders kan voor heel wat stress zorgen. Maar geen paniek. In deze blog lees je hoe je luizen kan voorkomen en behandelen. En we pakken meteen enkele veel voorkomende feiten en fabels over luizen mee.

 

 

1. Wat zijn luizen? 

Luizen zijn kleine parasieten die leven in het haar. Ze voeden zich met bloed uit de hoofdhuid. Dit veroorzaakt veel jeuk. Iedereen kan luizen krijgen, zowel kinderen als volwassenen.

2. Hoe krijgt mijn kind luizen?

Luizen verspreiden zich gemakkelijk, zeker onder kinderen. Deze kleine beestjes kunnen niet springen of vliegen, maar kruipen van hoofd naar hoofd bij nauw contact. Bijvoorbeeld tijdens het spelen, het nemen van een selfie, of zelfs bij het delen van een kam of borstel.

3. Hoe ontdek je ze?

De belangrijkste indicator van luizen? Jeuk. Zie je je kind ongewoon veel krabben aan het hoofd? Dan is het tijd om de luizenkam erbij te pakken. Maar let op: niet elk kind heeft last van jeuk. Daarom is het verstandig om het haar van je kind regelmatig te controleren.

4. Behandelen: 2 opties

Je kan luizen verwijderen met enkel een luizenkam, of met een luizenkam en luizenshampoo. Let op: ben je zwanger, of heeft je baby luizen? Dan mag je niet elke shampoo gebruiken. Neem hiervoor contact op met je huisarts of apotheek.

5. Luizen voorkomen: 3 tips

Helemaal luizen voorkomen is lastig, maar je kan het risico op besmetting zeker verminderen met deze 3 tips.

Tip 1: controleren, controleren, controleren!

De beste manier om luizen snel te ontdekken, is door de hoofdhuid regelmatig te checken. Daarbij geldt: hoe vaker, hoe beter. Want hoe sneller je luizen ontdekt, hoe beter je verspreiding naar andere gezinsleden of kinderen voorkomt.

Tip 2: ontsmet de luizenkam

Heeft je kind toch luizen? En heb je de luizenkam gebruikt? Leg deze dan 5 minuten in warm water (minimaal 60°C). Zo ben je zeker dat alle luizen sterven en je de beestjes niet overzet in iemand anders haar.

Tip 3: informeer anderen

Weet: luizen komen bij veel kindjes voor. Je hoeft je absoluut niet te schamen als ze ook in het haar van jouw kind zitten. Om verdere verspreiding zo goed mogelijk te beperken, vertel je het best aan de school, crèche, andere ouders, opa en oma, kinderopvang en (sport)clubs dat je kindje luizen heeft.

6. Tips voor luizen kammen: stappenplan

De luizenkam gebruiken is een effectieve methode om luizen en neten (luizeneitjes) uit het haar van je kind te halen. Hoe je dit het beste doet? Een stappenplan. 

 1. Maak het haar nat en breng conditioner aan.
 2. Kam het haar zodat er geen knopen meer inzitten. 
 3. Houd het hoofd voorover, boven een wasbak of groot stuk wit papier. 
 4. Zet de kam dicht op de hoofdhuid en kam van achteren naar voren.
 5. Kam van oor naar oor. 
 6. Zit een neet stevig vast aan een haar? Pak deze dan met je nagel. 
 7. Veeg de luizenkam regelmatig af of een witte doek of keukenpapier zodat je geen luizen of neten terugzet in het haar. 
 8. Was het haar uit. 
 9. Ontsmet de luizenkam. 
 10. Herhaal dit elke dag, 2 weken lang. Zo verwijder je alle luizen voordat deze nieuwe eitjes kunnen leggen. Belangrijk, want de meeste eitjes zijn te klein om uit het haar te kammen.

7. Veelvoorkomende feiten en fabels op een rij

 • Luizen springen van hoofd naar hoofd.
  FABEL. Luizen kunnen niet springen of vliegen. Ze kruipen van hoofd naar hoofd. 

 • Luizen gaan dood als ze niet op de hoofdhuid zitten.
  FEIT. Luizen kunnen maximaal 48 uur overleven zonder menselijk bloed.

 • Luizen zijn een teken van slechte hygiëne.
  FABEL. Luizen hebben geen voorkeur voor schoon of vuil haar.

 • Luizen verspreiden zich snel in groepen.
  FEIT. Luizen kunnen zich snel verspreiden in groepen waar mensen dicht bij elkaar komen, zoals in scholen of kinderdagverblijven.

 • Luizen kunnen ziekten overbrengen.
  FABEL. Luizen dragen geen ziektes met zich mee.

 • Luizen kammen is een effectieve behandeling.
  FEIT. Door dagelijks het haar te kammen met een luizenkam kan je luizen en neten (luizeneitjes) verwijderen.

 • Luizen komen het meest voor in de zomer.
  FABEL. Hoofdluizen zijn het hele jaar door actief. Na de schoolvakantie lijkt het alsof er een plaag is. De reden? Kinderen worden dan doorgaans goed gecontroleerd, waardoor de luizen vaker worden ontdekt.

 • Je kan luizen krijgen van je huisdier.
  FABEL. Huisdieren en mensen hebben last van een ander type luis.

 • Je moet kleding, lakens en knuffels goed wassen of in de vriezer leggen. 
  FEIT/FABEL. Hierover zijn de meningen verdeeld. Luizen verspreiden zich door van hoofd naar hoofd te kruipen. Maar het kan zeker geen kwaad om spullen en kledingstukken van iemand met luizen apart te leggen.

Om te onthouden

Luizen behandelen kost tijd, maar met geduld en de juiste aanpak kan je dit kleine probleem snel oplossen. Voorkomen, behandelen en alert blijven zijn de sleutels tot succes.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Fysiologisch water gebruiken

Fysiologisch water voor baby’s

Lees meer
Doorkomen van eerste tandjes

Doorkomen van eerste tandjes

Lees meer
Homeopathie

Homeopathie voor kinderen: veelgestelde vragen

Lees meer