Alles wat je moet weten over kraamzorg: van aanvragen tot zorg aan huis

 

 

De eerste weken met een pasgeboren baby in huis kunnen best pittig zijn. Je kleintje vraagt veel verzorging en de huishoudelijke taken moeten ook gebeuren. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je kan bijvoorbeeld rekenen op de hulp van kraamzorg. Maar wat is dat precies en wat kost het? Wij wijzen je hier de weg naar helpende handen.

 

 

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg helpt gezinnen bij de verzorging van hun baby en neemt huishoudelijke taken over. Je kan deze extra handen inschakelen van 1 maand voor de geboorte tot 3 maanden erna. Kraamzorg verleent enkel niet-medische hulp. Wens je medische hulp? Dan kan je bij een vroedvrouw terecht. Het is uiteraard niet verplicht om een beroep te doen op kraamzorg, maar het is wel erg handig.

Wat zijn de taken van kraamzorg?

Het enige wat kraamzorgverleners niet doen is medische hulp bieden. Ze voeren dus geen medische controles uit bij de baby of de mama. Verder kan je hen bijna alles vragen. Je kan hen onder andere inschakelen voor:

  • de verzorging van je baby. Denk aan een badje geven, luiers verversen, aan- en uitkleden, …
  • huishoudelijke taken. Heb je geen tijd om te koken, te strijken, boodschappen te doen, af te wassen, … ? Dan neemt kraamzorg dat graag van je over.
  • de opvang van je andere kind(eren). Kraamverzorgers helpen hen graag bij huiswerk of zorgen ervoor dat zij kunnen eten terwijl jij je baby voedt en veel meer.

Wanneer vraag je kraamzorg aan?

Kraamzorg aanvragen doe je best zodra je zes maanden zwanger bent. Dan ben je er zeker tijdig bij.

Waar vraag je kraamzorg aan?

Je kan kraamzorg aanvragen bij allerlei organisaties, onder andere bij:

Hoe vraag je kraamzorg aan?

Hoe je kraamzorg kan aanvragen hangt of van organisatie tot organisatie. De meeste hebben een handig online aanvraagformulier. Hou zeker de gegevens van de mama bij de hand zoals het rijksregisternummer. Als je kiest voor kraamzorg die een tarief aanrekent op basis van het gezinsinkomen, dan ga je best ook al op zoek naar je inkomstenbewijzen zoals loonfiches, …

Hoeveel kost kraamzorg?

Hoeveel kraamzorg kost hangt af van je gezinsinkomen, gezinssamenstelling, de duur van de zorg, het type zorgverlener, … Doorgaans varieert het uurtarief van 2,50 euro tot 11 euro. Het is een goed idee om vooraf met de kraamzorgorganisatie van jouw keuze te bespreken welke kosten je mag verwachten.

 

Vele ziekenfondsen of zorgverzekeraars betalen een groot deel van het kraamzorgbedrag terug. Zo krijg je bij Helan 5 euro per uur terugbetaald, tot een maximumbedrag van 150 euro of 30 uur voor elke ouder die aangesloten is bij Helan. Zijn beide ouders lid van Helan? Dan betalen ze tot 300 euro of 60 uur terug. Voor een meerling krijg je dit voordeel meermaals, zoveel als je kindjes hebt. Het loont dus zeker te moeite om je hierover te informeren bij de gekozen kraamzorgaanbieder, je ziekenfonds of verzekeraar.

Gebruik je startbedrag voor kraamzorg

Kindje op komst? Dan is elke financiële steun welkom. In Vlaanderen krijg je voor elke geboorte een eenmalig startbedrag. Daar kan je dan bijvoorbeeld kraamzorg mee betalen of een deel van de babyuitzet. Wij zorgen ervoor dat het geld twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum op je rekening staat.

STARTBEDRAG AANVRAGEN

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Mama Hermien

“Ik kon vertrouwen op mijn vroedvrouw vóór, tijdens en na mijn bevalling”

Lees het verhaal van mama Hermien
Vrouw geeft borstvoeding

11 gouden borstvoedingstips voor net na de geboorte

Lees meer
Vrouw met twee kinderen

Zo helpt je ziekenfonds jou

Lees meer