Wie neemt een kind ten laste en wat levert het op?

 

 

Het 'ten laste nemen' van kinderen betekent dat je de financiële verantwoordelijkheid voor je kinderen draagt en dit officieel aangeeft bij de belastingdienst. Dit kan belastingvoordelen opleveren, zoals een hogere belastingvrije som. In België kunnen zowel ouders als andere verzorgers kinderen ten laste nemen, afhankelijk van de gezinssituatie.

 

 

Wanneer is een kind ten laste?

Een kind is ten laste als het voldoet aan de volgende vier voorwaarden:

  • Het kind moet officieel bij het gezin wonen, ook al woont de student op kot of studeert de jongere in het buitenland.
  • Als jobstudent mag het kind niet meer verdienen dan de wettelijk vastgelegde limiet. Bij co-ouderschap wordt onderhoudsgeld deels meegeteld, waardoor de limiet sneller bereikt kan worden.
  • Het kind mag geen geld verdienen in het bedrijf van de ouders.
  • Als student-zelfstandige mag het kind geen bedrijfsleidersloon ontvangen.

Bij wie kind ten laste?

Welke ouder de kinderen ten laste neemt, maakt vooral op fiscaal vlak een verschil. We schetsen hier enkele vaak voorkomende situaties.

  • Gehuwde of wettelijk samenwonende ouders: Als je een gezamenlijke belastingaangifte indient, maakt het niet uit welke ouder de kinderen fiscaal ten laste neemt. De fiscus zal automatisch de kinderen ten laste toewijzen aan de ouder met het hoogste belastbare inkomen.
  • Feitelijk samenwonende ouders: In dit geval neemt het gezinshoofd de kinderen ten laste Meestal is dat de ouder met het hoogste inkomen, om het maximale belastingvoordeel te behalen.
  • Gescheiden ouders: De ouder waar de kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben, neemt hen ten laste. Dit kan invloed hebben op de belastingvoordelen en eventuele toeslagen die deze ouder ontvangt.
  • Co-ouderschap zonder alimentatie: Beide ouders nemen de kinderen gedeeltelijk ten laste nemen. Elk krijgt dan de helft van de belastingvrije som.

Hoe kan je een kind ten laste aangeven?

Het aangeven van een kind ten laste gebeurt via de jaarlijkse belastingaangifte. Daarvoor volg je deze stappen:

  • Belastingaangifte: Vul in het aangifteformulier de gegevens van de kinderen in onder het gedeelte 'personen ten laste'.
  • Documentatie: Zorg ervoor dat je de nodige documentatie hebt, zoals geboorteakten en bewijs van verblijfplaats, om aan te tonen dat de kinderen bij jou wonen.
  • Controleer de fiscale voordelen: Controleer welke belastingvoordelen je kunt krijgen door de kinderen ten laste te nemen.

Hoe kan je een kind ten laste veranderen?

Als je wilt veranderen bij wie je kind ten laste staat, dan moet je dit ook via de belastingaangifte doen. Wanneer de ouders feitelijk samenwonen of gescheiden zijn, dien je twee afzonderlijke belastingaangiften in. In beide situaties kan je jaarlijks kiezen welke ouder de gezamenlijke kinderen ten laste aangeeft.

Om het ‘kind ten laste’ te veranderen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De kinderen moeten op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn als de ouder die ze ten laste heeft.
  • De kinderen moeten op 1 januari van het aanslagjaar deel uitmaken van het gezin van die ouder. Een voorbeeld maakt het vast duidelijker. Als je in mei 2024 je belastingaangifte voor 2023 invult, moeten de kinderen op 1 januari 2024 bij jou gedomicilieerd zijn.

Hoe weet je bij wie je kind ten laste staat?

Je kunt controleren bij wie je kind ten laste staat door de belastingaangifte te bekijken. In de aangifte zie je onder het gedeelte 'personen ten laste' welke kinderen bij jou zijn aangegeven. Als er onduidelijkheden zijn, kan je de belastingdienst contacteren voor meer informatie.

Wil je meer info?

Op deze twee websites kan je alle details en bedragen vinden:

Wist je dat het Groeipakket belastingvrij is? Het bedrag dat je maandelijks ontvangt, moet je niet invullen op je belastingbrief.

Ontdek meer over het Groeipakket

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Redenen om kinderbijslag te sparen

4 redenen om deel van Startbedrag en Groeipakket te sparen

Lees meer
Groeipakket sparen

Groeipakket sparen? Hoeveel brengt dat op?

Lees meer
Tips om te besparen voor je kind

Tips om te besparen op uitgaven

Lees de tips