5 heerlijke herfstwandelingen voor het gezin


Het is herfst!

De natuur kleurt oranje en rood. En wij haasten ons met sjaal en laarzen naar buiten voor een stevige herfstwandeling. Met kinderen op pad? Deze vijf tochtjes verwennen je kleinste stappers met speurtochten, speelbossen, lichtspektakels en ander leuks.

 

1. Herfstwandeling: eigenaardige eiken in het Arboretum

In Arboretum Kalmthout groeien meer dan honderd (100!) verschillende eiken. Volg tijdens de herfstspeurtocht herfstblaadjes en -vruchten doorheen de tuin en je komt ze als vanzelf tegen. Onderweg speel je spelletjes en los je raadsels op. Ontdek bijvoorbeeld hoe de zomereik en wintereik aan hun namen komen. En maak kennis met exotische bomen met eigenaardige eikels, bizarre bladeren en gekke schorsen.

 

meer informatie over de herfstspeurtocht

 

2. Speuren in de Leiestreek

In verschillende natuurgebieden in de Leiestreek kan je op pad met BLOB. BLOB is een eigenaardig figuurtje dat verschillende gedaantes aanneemt: een kastanje, een pruim een herfstblaadje … Samen met zijn vriendjes mag je op zoek naar een schat, bind je de strijd aan tegen een of ander vraatzuchtig monster of word je ingeschakeld om een taartendief te vangen. En natuurlijk leer je onderweg alles over de planten en dieren die in het bos wonen. Een ideale herfstwandeling met je kleine kapoenen!

 

3. Magie in het park in Antwerpen

Nog tot 14 november verandert het Rivierenhof in Antwerpen in een fonkelend park vol lichtjes, tijdens De Grote Schijn. Een sprookjesachtige herfstwandeling leidt je langs feeëriek verlichte paadjes. Onderweg fluisteren de bomen je een verhaal toe en kom je overal magie tegen. Ben je te laat voor De Grote Schijn? Ook dan is het Rivierenhof ideaal voor een knisperende herfstwandeling! Je passeert er speeltuinen, een kinderboerderij en zelfs een sprookjeshuis.

 

4. Klimmen en klauteren in Herselt

In Provinciaal Domein Hertberg in Herselt kan je wandelen langs het stoerparcours: een avontuurlijke herfstwandeling voor kinderen die graag klimmen, klauteren, kruipen en balanceren. Volg de code en zoek je weg door het natuurgebied, langs zes uitdagende speeltuigen. 

 

5. Op stap met de stokkenmannen in Genk

Een andere leuke herfstwandeling is de Stokkenmanroute. De Stokkenmanroute is een gezinswandeling van zo’n vier kilometer in de bossen van Kattevennen in Genk. Ga op stap met een boekje vol verhalen en spelletjes en laat je de weg wijzen door de mysterieuze stokkenmannen. Let goed op in welke richting ze kijken: zo wijzen ze de weg naar de volgende stokkenman. Onderweg leer je alles over deze bijzondere wezens. Even pauzeren tussendoor? Klim gerust in de armen of op de rug van een mannetje om even uit te rusten.