Gezinsquarantaine: ouders getuigen over de lockdown

MyFamily gezinnen getuigen over hun gezinsquarantaine gedurende de lockdown in coronatijden.

Gezinsquarantaine: van families voor families

Quality time met de kinderen, we hebben er vaak te weinig van. Mama en/of papa aan het werk, kinderen met verschillende hobby’s, … soms zitten er gewoon te weinig uren in een dag. Of in een week. Want die kapoenen, hoe snel worden die toch groot? En plots zit je met het hele gezin verplicht thuis. Want er raast een coronavirus door onze wereld, die het leven even stillegt. Loopt het van een leien dakje? Of willen ouders hun kinderen (voor eventjes 😉) achter het behang plakken? Enkele MyFamily gezinnen delen graag hun verhaal over de gezinsquarantaine. #vanfamiliesvoorfamilies.

P.S.: wij verzamelden ook enkele speel- en leertips voor je kinderen tijdens de lockdown.

 

“We hebben de regels samen afgesproken dus ze waren het er mee eens”

Caroline

Misschien een nuttige tip voor andere ouders tijdens schoolweken in de gezinsquarantaine: hou een vast ritme aan. Wij staan om acht uur op, ontbijten, kleden ons aan, poetsen tanden en dergelijke net zoals op een gewone schooldag. Om 9 uur beginnen we te werken voor school. 10 uur is snacktijd, tot 11 uur vrij om te lezen/ tekenen/ spel te spelen/buiten te spelen (geen TV en schermpjes tot na het eten en douchen, behalve op woensdag en het weekend). Van 11u tot 12u weer een uur goed doorwerken voor school. 12 tot 13 eten en ontspanning


13u tot 14u mama helpen met de vaatwas inruimen of uitladen, stofzuigen, eigen kamer helpen poetsen, in de tuin helpen, speelgoed sorteren, … Van 14u tot 15u vrije tijd: klei, schilderen, buiten spelen, cakejes bakken…. We halen iedere dag iets anders boven zoals klei, speelzand, verf, nieuwe strips, een andere doos speelgoed, we nemen de auto op afstandsbediening mee naar buiten, zetten de speeltent buiten met een dekentje,…

Om 15u mama even helpen in de keuken, bv. met aardappelen schillen, tafel helpen dekken. Als het eten op het vuur staat en we zijn klaar met douchen, dan mag TV of tablet als beloning. Zeuren betekent geen tablet. We hebben deze regels samen afgesproken dus ze waren het ermee eens 😉

Samen koken tijdens de gezinsquarantaine? Hier vind je enkele praktische tips.

 

Ik wil niet klagen over de gezinsquarantaine. Wij kunnen nog werken, thuiskomen en elkaar eens knuffelen.”

Nele, mama van 2 (dochter 4 en zoontje 7 maanden)

Wij zijn een gezin van 4 personen. Mijn man en ik werken beiden in de zorg. Onze dochter van 4 jaar gaat dus noodgedwongen naar de schoolopvang, ons zoontje van 7 maanden gaat naar de crèche.


Wij hebben het moeilijk in deze gezinsquarantaine. Het is moeilijk om werk te moeten doen dat mentaal meer vraagt van ons dan anders, en om dit te combineren met het huishouden. Dat huishouden loopt ook niet van een leien dakje nu onze poetsvrouw uit veiligheid niet komt poetsen. Dit alles moeten we combineren met allerlei vragen van onze dochter. Zij vraagt zich bijvoorbeeld af waarom zij (soms als enige) naar school moet en niet thuis kan blijven bij mama en papa zoals al haar vriendjes. Vorige week wou ze plots niet meer naar school. De dag ervoor stonden er blijkbaar een paar kindjes met hun ouders aan de schoolpoort met een tekening voor de juf. Daar had iemand een opmerking gemaakt dat zij ‘vies’ was omdat haar mama in het ziekenhuis werkt en zij dus de ‘ziekte’ wel zou hebben. Het is soms schrijnend om te zien hoe emotioneel zwaar onze dochter het heeft, omwille van het werk dat wij uitvoeren. Los van het eigen besmettingsrisico dat wij lopen, willen wij dan ook vragen aan alle volwassen om hun eigen angst niet op onze kinderen af te reageren.

Maar ik wil niet klagen. Wij kunnen nog werken. Wij kunnen thuiskomen en elkaar eens knuffelen. Wij kunnen in ons eigen bed slapen en thuiskomen. Dat is niet wat iedereen kan zeggen.

 

“Ik schrijf in hun agenda wat ze moeten doen, ook als mama er niet is”

Lola, mama van 3 jongens en 1 meisje

Zoals elke gezin zitten we natuurlijk thuis, in gezinsquarantaine. Wat soms heel moeilijk is voor de kinderen. Ze begrijpen het niet altijd zo goed: ze willen naar de parkjes en andere activiteiten doen. Ze missen school en de klasgenootjes. Dit is ook te begrijpen. Ik probeer mijn best te doen om het elke keer uit te leggen.


Ik als mama werk als zorgkundige in een woonzorgcentrum. Maar gelukkig is papa thuis. Papa helpt ook wel goed mee. Kookt voor ons als mama moet werken en doet andere huishoudelijke taken.


Ik heb in het begin een klein bord gekocht en daarop regels gemaakt omtrent de schooltaken. Ik schrijf altijd in hun agenda wat ze moeten doen, ook als mama er niet is. En ik moet zeggen, ze houden zich er goed aan. Als ik thuis kom bekijken we het en kijk ik moeilijke opdrachten samen na. Gelukkig krijgen we volledige hulp van school. De kinderen kunnen via classroom spreken en lessen volgen of via de WhatsAppgroep. Dat waardeer ik zeer van school. Ik heb wat buitenspeelgoed besteld om te kunnen ontspannen in de tuin. Als het me te veel wordt dan ga ik iets met hun bakken. Dan zijn ze weer tevreden en ben ik ook weer tevreden. In het weekend kijken we films en leuke programma’s. En niet te vergeten: Facetime met de familie. Ik hoop dat alles snel achter de rug is en we weer in het normale leven verder kunnen

 

“Ik heb beide meisjes geleerd om in gezinsquarantaine mee mondmaskers te stikken”

Samira, mama van Fleur (13) en Rosanne (2,5)
Wij zijn tot hier toe gezond en wel. Mijn oudste dochter en ik hebben van dag 1 van de gezinsquarantaine een planning gemaakt met taken die ze zelf kan aftekenen met een paraaf. Ze heeft taken zoals afwas uitladen, wandeling maken, gsm-tijd, smartschool, tafel dekken en afruimen, gezinstijd. Mijn jongste dochter van is een ander paar mouwen. Ze heeft energie teveel en dat is moeilijk kwijt te geraken. Met haar proberen we dagelijks te dansen en een wandeling te maken. Kleuren, zandbak en water… daar speelt zij het liefste mee

Samen hebben wij tekeningen gemaakt om in het ziekenhuis Sint-Jozef te Malle uit te delen aan de corona-patiënten. We hebben ons met het boven buurmeisje aan mijn naaimachine gezet en heb ik beide meisjes geleerd om mee mondmaskers te stikken. Ik maakte er een twintigtal en bezorgde deze aan iemand uit mijn dorp, om deze dan uit te delen aan ambulanciers en andere mensen die deze mondmaskers kunnen gebruiken.

We spelen veel gezelschapsspelen en maken nieuwe lekkere nagerechten. We hebben een mini tuintje waar we samen van kunnen genieten met onze hond en kat. Het is geen leuke tijd maar we maken er het beste van. Ik bid dat deze situatie snel kan afronden voor iedere mens

 

“Doordat hij nu minder structuur heeft loopt het hier soms mis. Maar tja, voor wie niet?”

Laura, mama van Samuel (8)

16 maart begon onze gezinsquarantaine, onze lockdown met het gezin. Op de school van Samuel was er een kleuter besmet, die op zijn beurt enkele leerkrachten en de directie heeft besmet. Omdat het een kleuter- en lagere school is gaat het daar rond als een lopend vuurtje. Na een praatje met de directrice werd ook ik besmet. Om dan als zieke met een bijna 9-jarige in huis te zitten is niet simpel. Hij mocht niet naar zijn papa of moeke om besmetting te vermijden. Al goed hadden de juffen veel taakjes voorzien die hij kon maken zodat ik kon rusten. Ook de pluspapa heeft goed zijn best gedaan en alle zorg van mij overgenomen. Nu 3 weken later ben ik weer bijna de oude.

Hoe wij onze dagen vullen? Voor Samuel heb ik een weekprogramma gemaakt, zodat hij kan zien wat er die dag van hem verwacht wordt. Hij is hoogbegaafd en heeft een vorm van autisme. Doordat hij nu minder structuur heeft loopt het hier soms grondig mis. Maar tja, voor wie niet?

Werken moet ik gelukkig niet, onze baas besliste om te sluiten voor onze veiligheid. Wij houden allebei van bakken dus er zijn hier al redelijk wat koekjes, cake en vandaag nog koffiekoeken gemaakt. Wat ik wel lastig vind is de schermtijd. Samuel speelt vaak op zijn Switch omdat dat de enige vorm van sociaal contact is met zijn vriendjes. Ik snap dat hij dat nodig heeft maar probeer het te beperken tot 2 uur per dag. Nu het goed weer is zou je denken ga buiten spelen, maar hij wil niet. Wacht tot het regent, dan wil hij wel buiten. Iemand tips hoe ik dat kan aanpakken?

 

“Gezinsquarantaine: dankbaar voor hoe alles nu vertraagt, we elkaar terugvinden”

Els

Hoe is het zover kunnen komen? Wij vinden het belangrijk om stil te staan bij hoe wij ons lieten leven. Alles moest sneller, beter, meer en dat terwijl de essentie van het leven bijzaak werd: “wij”. Ik ben dankbaar voor hoe alles nu vertraagt, hoe wij elkaar terugvinden, aandacht hebben voor elkaar, praten en luisteren. Ik wil niet meer terug naar voordien. Maar ik vrees dat de mensen het snel weer zullen vergeten, en het leven binnen afzienbare tijd weer onpersoonlijk en stresserend zal worden. Wij willen en kunnen leven met minder, waarom proberen we het niet eens? Minder produceren, minder verbruiken, minder weggooien. Meer van hier, meer seizoengebonden, terug naar de essentie. Het zou onze wereld zoveel beter en gezonder maken. Dat is wat ik wil onthouden van de Coronacrisis.


“Was het vandaag maandag, vrijdag, zondag of wat?!?!🤪”

Hannah, mama van 2 kinderen

Ik ben net mama geworden. Allez, “net”, mijn dochter is al 3 maanden oud. Ik heb dus twee kindjes, een zoon van 2 jaar en 4 maanden en een dochtertje van 3 maanden. Ik doe mijn best om kalm te blijven maar met twee kleine kinderen is dat kei moeilijk😳. Er zijn dagen dat ik me dood voel, een “zombie”, maar tegelijkertijd is het mooi. Met het kleintje is er niet veel te doen, zij is te klein, maar ze is een actieve baby. de hele dag heel weinig slapen, dus nog wat spelen, zingen, terug eten een beetje slapen en opnieuw beginnen.

Met de grootste hebben we meer werk, want hij is ook een hyper actief kindje. Meestal dansen, voetballen met een megaball (fitness-bal), boekjes lezen, met autootjes spelen, dingen kapotmaken, in de namiddag een klein dutje en dan opnieuw beginnen tot ’s avonds wanneer het tijd is voor een badje. Ondertussen hebben wij nog tv en gsm’s (de gsm kan gemakkelijk gepikt worden door mijn zoontje) en zo hebben wij een super volle dag. Eindelijk is het gedaan✅.


Wat was het vandaag, maandag, vrijdag, zondag of wat?!?!
🤪 Ik hoop dat ons verhaal iemand anders in gezinsquarantaine kan inspireren. #motheroftwo👶👧 #staysafe #stayhome🤷‍♀️ 

 

“Ik probeer onze kinderen zich net wat meer te laten vervelen”

Annelies, mama
Ikzelf werk nog (assistent in een ziekenhuisapotheek) en mijn man is al drie weken thuis voor de kinderen. Deze week heb ik een weekje verlof. Mijn man profiteert daar nu een beetje van om toch rustig naar kantoor te kunnen gaan. Thuis kon hij niet werken: er was niet veel werk en veel afleiding van de kinderen. Ik gun het hem volledig! Een weekje ‘rust’, weg van huis (naar een leeg kantoor weliswaar). Voor mezelf is het nu echt wel verlof!

Ik ben wel blij dat ik nog kan gaan werken. En zonder ‘ochtendspits-stress’ of de dagelijkse rush. Gewoon rustig opstaan en op tijd vertrekken, fietsen naar het ziekenhuis waar ik werk, sociaal contact (vanop 2 meter afstand). In het begin vond ik gaan werken een beetje eng. Rare sfeer, stilte, minder werk en dus rustiger. Ik was ook wel wat bang dat ik het virus mee naar huis zou nemen. Maar ondertussen is die angst toch wat weggekropen naar een klein donker hoekje vanachter in mijn hoofd.


Raar maar waar, ik geniet nu wel van de gezinsquarantaine… En de kinderen? Wel die doen het fantastisch!! Oké, ze zitten wat vaker voor de TV en ze klagen wel eens van verveling. Maar dat is niet erg. Ik probeer me zo weinig te laten beïnvloeden door wat er allemaal op ons afkomt. En dan heb ik het niet over het Coronavirus en de maatregelen, maar over ’tips om je kinderen bezig te houden’. Ik probeer hen net zich wat meer te laten vervelen. Zodat ze de rust terug vinden in zichzelf en terug hun eigen ideeën en creativiteit kunnen ontdekken. En dat doen ze ook! Het is helemaal niet nodig om hen bezig te houden en activiteiten te verzinnen. Laat hen dat zelf maar doen. En soms gaat dat goed, soms maken ze ruzie, soms zagen ze de oren van mijn hoofd, maar het komt altijd goed. Het zijn schatten en ze genieten daardoor ook meer van elkaar en van de kleine dingen. Gelukkig hebben wij ook een klein tuintje, zodat ze wat zonne-energie kunnen opdoen en frisse zuurstofrijke lucht kunnen opsnuiven.

 

“Jammer dat niemand buiten het gezin dit live kan mee beleven”

Tatyana, mama van Lucas en Louis
Hier gaat het heel goed. Ik ben heel de dag bezig met mijn 2 jongens. Voor Lucas (5 jaar) maak ik oefeningen en spelletjes om samen te doen (ik ben zelf leerkracht van beroep). Ik zorg ervoor dat hij van taal, fijne motoriek en wiskunde iets kan bijleren. Met kleine Louis gaat het ook goed. Hij kruipt ondertussen al en tilt zich aan alles op. Het is echt jammer dat niemand buiten het gezin dit live kan mee beleven. Mijn man werkt nachten dus wanneer hij wakker is proberen we samen in de tuin te spelen of buiten te gaan. De papa neemt Lucas ook iedere dag mee om de dieren te verzorgen. Gelukkig helpt mijn man me in huis (zoveel hij kan natuurlijk want nachtwerkers…🛌) En verder doen we het eigenlijk goed. Met z’n allen helpen we elkaar met koken, poetsen, was, afwas, tuinieren…. En Louis, die kruipt ondertussen overal op, onder, tussen…😅🚼 Hou jullie gezond en zorg goed voor elkaar.

  

“Extra tijd met mijn kleine jongen die veel te snel groeit!”

Mieke, mama van Lowie (2) en stiefzoontje (6)

Wij zijn een nieuw samengesteld gezin. Samen hebben we een zoontje Lowie (2) en mijn vriend had al een zoontje van 6, die om de 2 weken in het weekend bij ons is. Mijn vriend is camionchauffeur in de voedingssector. Voor hem blijven het dus drukke werkdagen. Met een peuter van 2 is het soms echt toveren om de rust te bewaren. We proberen zoveel mogelijk structuur te houden dus onze ochtendroutine blijft: opstaan, eten, wassen en aankleden. Daarna knutselen we. Om 10 uur is het tijd om verse soep te drinken dus om de paar dagen helpt Lowie ook met verse soep maken. Nadien bereiden we het middageten voor. Tegen 12 uur hebben we gegeten en gaat Lowie slapen tot ongeveer 15 uur. In tussentijd doe ik de huishoudelijke taken. Daarna volgt een fruitmoment en gaan we wandelen, fietsen of buiten spelen. Sowieso naar buiten, een frisse neus halen.


We zijn enorm positief ingesteld en proberen echt wel de voordelen in te zien van deze gezinsquarantaine. Even weg van het hectische leven met de enorme druk van ervoor. Extra tijd met mijn kleine jongen die, nu ik er zo kort bij sta, veel te snel groeit! Ik denk echt dat ik deze tijd nog ga missen, dus ik ben dankbaar voor de extra tijd die we samen kunnen doorbrengen nu.

  

“Het leven zoals het is: onze doorsnee weekdag”

Peter, papa van 2 kinderen (3 jaar en 6 maanden)

Een doorsnee weekdag (als mama thuis is) ziet er in onze gezinsquarantaine als volgt uit:

  

  • 6:30 De jongste wordt wakker, papa maakt het flesje en klokt daarna in om te beginnen werken.
  • 7:00-7:30 De oudste wordt wakker.
  • 8:00 Papa brengt de kindjes mee naar beneden en gaat terug werken. Mama en de oudste eten terwijl de jongste in zijn park ligt te spelen.
  • 8:30-9:30 Mama en kindjes spelen samen op de mat. De jongste lacht met de kuren van de oudste.
  • 9:30 De jongste wordt moe, mama brengt hem naar boven voor zijn ochtenddutje. Papa neemt de jongste boven over zodat mama snel terug naar beneden kan.
  • 9:45-11:15 Mama en de oudste spelen spelletjes die moeilijker gaan met de jongste erbij.
  • 11:15 Groentepapje voor de jongste.
  • 11:30 Mama maakt het middageten, de oudste helpt waar hij kan. De jongste zit naast mama.
  • 12:15 Eten! Papa ruimt af terwijl mama de kindjes een (verse) pamper aandoet voor de middagdutjes.
  • 13:00 Nog even spelen met ons drietjes.
  • 14:00 De jongste gaat naar bed of zit er al in en als mama geluk heeft wil de oudste ook even slapen.
  • 15:30 De kindjes komen naar beneden voor een vieruurtje (fruit in stukjes, fruitpapje voor de jongste).
  • 16:00 à 16:30 Papa heeft gedaan met werken en komt naar beneden.
  • 17:30 We halen boterhammen uit om rond 18:00 te eten.
  • 18:30 Met een beetje geluk is de oudste klaar met eten. Als hij geen middagdutje doet is hij vaak erg moe en is zijn aandacht overal behalve op de maaltijd. “Eet verder!” is een vaak gehoorde zin 😉
  • 19:00 Tijd om te slapen! (verse) pamper aan en naar boven.
  • 19:30 met een beetje geluk slapen de kindjes en begint de me-time voor mama en papa.

In het weekend zijn de rollen vaak omgekeerd omdat mama haar schooltaken maakt. Als mama toch moet werken dan komt oma inspringen. Ik weet het, beter van niet, maar wat moeten we anders?

Dit is waar onze frustraties als jong gezin beginnen: we worden om onze oren geslagen met “tips als je thuis werkt met de kinderen”. Die tips zijn echter veelal voor gezinnen met oudere kinderen. Wij hebben het geluk dat mama veel thuis mag/moet blijven, want papa kan werk én kids niet combineren. Tegelijkertijd moeten kinderen zoveel mogelijk thuis blijven. Ook moeten we opa en oma zo weinig mogelijk inschakelen en is opvang enkel voor ouders met een cruciaal beroep. Wat dan met jonge gezinnen die van thuis moeten werken? Daarom dat wij met heel ons hart de petitie van de Gezinsbond steunen, die de regering oproept om jonge gezinnen meer opties te geven.

We doen wat we kunnen in deze gezinsquarantaine, en we weten dat het voor niemand eenvoudig is nu. Laatst hadden we een videogesprek met vriendjes uit de oudste zijn klasje. Met die mama heb ik wat tips uitgewisseld, en de kleine heeft er zichtbaar deugd van gehad zijn vriendjes terug te zien. Dit weekend mag hij met zijn neefje en nichtje bellen. En ook oma en opa verschijnen nu vaak op ons GSM-scherm. Het moeilijkste is de verveling weg te houden voor de oudste. We krijgen wel wat opdrachtjes van school maar ook dat is moeilijk. Want een kind van drie begrijpt niet dat het eigenlijk geen vakantie is, en dat hij dus die opdrachtjes moet doen. Gelukkig is het mooi weer en kunnen we veel buiten in de tuin nu!

 

Hoe verliep jouw gezinsquarantaine?

Zin om jouw ervaring te delen? Bezorg ons jouw getuigenis via een klik op de knop hiernaast. Wij horen graag hoe jouw gezin deze gezinsquarantaine heeft beleefd.

  

Gezinsquarantaine met een baby

Ben je benieuwd naar de ervaringen van kersverse ouders in lockdown? Wij vroegen onze MyFamily gezinnen die net ouder werden om hun verhaal met ons te delen.