Krijg je een Groeipakket als je deelneemt aan de Examencommissie?

 

 

Probeert je kind via de Examencommissie (de vroegere Middenjury) een getuigschrift te behalen? Dan vraag je je wellicht af of je nog recht hebt op een Groeipakket. Wij zetten hier alle info op een rijtje.

 

 

Tot 18 jaar onvoorwaardelijk recht op een Groeipakket

Tot de maand waarin je kind 18 jaar wordt, ontvang je sowieso een Groeipakket als je kind de leerplicht vervult. In België geldt de leerplicht tot 18 jaar. Daarom veronderstellen we dat minderjarige leerlingen regelmatig de lessen bijwonen.

Deelnemers aan de Examencommissie die ouder zijn dan 18 en jonger dan 25 jaar

Wanneer je kind ouder is dan 18 jaar moet je aan enkele voorwaarden voldoen om nog een Groeipakket te krijgen. Enkel een getuigschrift proberen te behalen via de Examencommissie volstaat niet. Een jongere moet minstens zeventien uur per week les volgen in het secundair (volwassenen)onderwijs, of minstens dertien uur per week in het hoger beroepsonderwijs. Voor minstens 27 studiepunten ingeschreven zijn in het hoger onderwijs is ook geldig.

Met andere woorden als je kind examens aflegt voor de Examencommissie zonder les te volgen, verlies je het Groeipakket.

Vanaf 25 jaar geen Groeipakket meer

Voor jongeren die ouder zijn dan 25 jaar krijg je in geen enkel geval nog een Groeipakket. De steun van de Vlaamse Overheid stopt op die leeftijd.

Werken combineren met studeren voor Examencommissie

Jongeren tussen 18 en 25 jaar die studeren combineren met werken (al dan niet als jobstudent) moeten met een aantal zaken rekening houden om hun Groeipakket te behouden. Zo mag je niet te veel uren werken om een Groeipakket te blijven ontvangen. En hoeveel je verdient kan dan weer invloed hebben op de belastingen. Je kan alles wat je moeten weten over werken en studeren hier rustig nalezen. Zo verlies je zeker geen welverdiende centen.

Geslaagd voor de Examencommissie?

Elk jaar schrijven meer dan 5.000 leerlingen zich in bij de Examencommissie, met als doel een diploma secundair onderwijs te behalen. In 2019 lag het slaagpercentage voor alle examens in alle richtingen van de derde graad gezamenlijk op 60%. Grote hoeveelheden leerstof in je eentje verwerken is een hele uitdaging. Een effectieve studiemethode en discipline zijn van essentieel belang voor je slaagkansen. Heb je nood aan persoonlijke begeleiding om je getuigschrift te halen? Dan kan je rekenen op gespecialiseerde diensten, zoals BijlesHuis.


Eens je je diploma op zak hebt, via de Examencommissie of het reguliere onderwijs, ben je officieel een schoolverlater. Wanneer je afgestudeerd bent, heb je nog maximum 12 maanden recht op een Groeipakket. Lees hier onder welke voorwaarden je als schoolverlater nog een Groeipakket kan ontvangen.

Heb je vragen?

Ben je niet zeker of je recht hebt op een Groeipakket in jouw specifieke situatie? Onze Groeipakketcoaches zoeken het graag voor je uit. Contacteer ons op de wijze die jij verkiest.

 

We wensen je kind alvast geslaagde examens toe!

contacteer ons

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Studietoelage aanvragen

Studietoelage aanvragen: alles wat je moet weten

Lees meer
Examenstress bij studenten

Tips om stress te verminderen voor studenten in het hoger onderwijs

Lees meer
Groeipakket voor schoolverlaters

Groeipakket voor schoolverlaters?

Lees meer