Groeipakket voor schoolverlaters: inschrijven bij vdab

 

 

Is je kind net afgestudeerd of gestopt met studeren? En wil hij of zij een Groeipakket houden? Dan is inschrijven bij de VDAB niet verplicht, maar wel slim. Hoe het allemaal werkt, lees je in deze blog.

 

 

Mijn kind wil een Groeipakket blijven krijgen. Is inschrijven bij de VDAB verplicht?

Je kind hoeft zich niet in te schrijven bij de VDAB om als schoolverlater recht te hebben op een Groeipakket. Maar inschrijven is wel slim. Want alleen zo kan je kind later een inschakelings- of werkloosheidsuitkering ontvangen.

Waarom is inschrijven bij de VDAB een slim idee?

De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) is een belangrijk platform voor schoolverlaters. Zo helpt de VDAB jouw kind bij het vinden van werk en stageplaatsen. En met een inschrijving, start de wachttijd van de beroepsinschakelingstijd. Heeft je kind na de beroepsinschakelingstijd nog geen werk en kreeg hij/zij van de VDAB twee positieve evaluaties over zijn/haar zoekgedrag naar een baan? Dan kan je kind een inschakelingsuitkering aanvragen.

Heeft mijn kind nog recht op een Groeipakket?

Een schoolverlater kan nog 12 maanden recht hebben op een Groeipakket. Wanneer deze periode van 12 maanden start, hangt van verschillende zaken af. We zetten alles op een rij in ons overzicht.

Daarnaast zijn er ook voorwaarden verbonden aan het ontvangen van een Groeipakket. 

  • Je kind werkt niet meer dan 600 uur per jaar met een studentenovereenkomst. 
  • Je kind werkt niet meer dan 80 uur per maand met een ander contract. 
  • Je kind voert geen zelfstandige activiteit in hoofdberoep uit (bijberoep is wel toegestaan).
  • Je kind ontvangt geen sociale uitkering (leefloon niet meegerekend). 
  • Wordt je kind 25 jaar oud in deze periode van 12 maanden? Dan krijgt hij/zij geen Groeipakket meer vanaf de maand waarin hij/zij verjaart.

Wanneer moet mijn kind zich inschrijven?

Studeert je kind af of stopt hij/zij met studeren … 

  • In juni of juli? Regel dan de inschrijving vóór 10 augustus. Zo start de beroepsinschakelingstijd op 1 augustus. Schrijft je kind zich op 10 augustus of daarna in, dan start de beroepsinschakelingstijd op het moment van inschrijving.
  • In september? Regel de inschrijving zo snel mogelijk. De beroepsinschakelingstijd start op het moment van inschrijving.
  • In het lopende schooljaar? Regel de inschrijving zo snel mogelijk. De beroepsinschakelingstijd start op het moment van inschrijving.

Om te onthouden

Onthoud: timing is essentieel. Of jouw kind nu in juni, juli of september de studies afrondt, of zelfs tijdens het schooljaar besluit te stoppen, vroegtijdig inschrijven bij de VDAB is belangrijk.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Duaal leren

Duaal leren: gevolgen voor je groeipakket (kinderbijslag)

Lees meer
Student zelfstandige worden

Dit moet je weten als je student-zelfstandige wil worden

Lees meer
Werken als student

Alles wat je moet weten over werken als jobstudent

Lees meer