Duaal leren: gevolgen voor je groeipakket

 

 

Wil je kind studies en werk combineren? Dat kan vanaf 16 jaar via duaal leren, een innovatieve onderwijsvorm waarbij jongeren zowel op school als op de werkvloer leren. Een waardevolle voorbereiding op het beroepsleven, maar welke gevolgen heeft dit voor jouw recht op een Groeipakket

 

 

Wat is duaal leren?

Duaal leren is een opleidingsmodel in het secundair onderwijs waarbij studenten kennis en skills opdoen in een school, een centrum voor deeltijds onderwijs of een Syntra-lesplaats én op de werkvloer. Ze leren dus niet alleen de theorie, maar doen ook meteen praktische werkervaring op. Zo worden jongeren voorbereid op de arbeidsmarkt met de juiste vaardigheden en competenties. Gedurende de periode duaal leren ontvangt de student een leervergoeding. Het bedrag van die vergoeding hangt af van de vooropleiding.

Wat is het verschil tussen duaal leren en deeltijds onderwijs?

Duaal leren is niet hetzelfde als deeltijds onderwijs. Enkele belangrijke verschillen zijn: 

 • Binnen duaal leren heb je maar 20 dagen de tijd om een arbeidsplaats te vinden. Vond je geen werkplek, dan ga je terug naar het klassieke voltijds onderwijs. 
 • Binnen duaal leren moet je bepaalde opgelegde competenties aangeleerd krijgen. Hierop word je ook geëvalueerd. 

De gevolgen van duaal leren voor je Groeipakket

Je kind heeft een onvoorwaardelijk recht op kindergeld tot hij of zij 18 wordt. Hetzelfde geldt voor de schoolbonus en schooltoeslag. Van 18 tot 25 jaar krijgt je kind het Groeipakket enkel nog onder bepaalde studie- en tewerkstellingsvoorwaarden.

1. Behoud van Groeipakket

Zolang je kind is ingeschreven aan een erkende onderwijsinstelling, blijf je het Groeipakket ontvangen. Het feit dat je kind via duaal leren nog altijd officieel onderwijs volgt, volstaat dus om in aanmerking te komen.

2. Afhankelijk van de studiebelasting

Hoewel je het Groeipakket behoudt, kan de hoogte ervan wel beïnvloed worden door de studiebelasting van je kind. Om recht te hebben op het volledige bedrag moet je kind minstens 17 lesuren per week volgen.

De opleidingsuren tijdens het werk tellen mee als lesuren. Brengt je kind meer tijd op de werkplek door dan op school, dan heeft dit gevolgen voor de hoogte van het bedrag.

 

De wetgeving rond kindergeld is erg complex. Informeer bij je uitbetalingsinstantie hoe de studiebelasting van je kind je financiële ondersteuning kan beïnvloeden in jouw specifieke situatie.

3. Aanvullende voordelen bij Groeipakket

Sommige regio's en gemeenten bieden specifieke steunmaatregelen om duaal leren te stimuleren. Deze aanvullende voordelen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit tegemoetkomingen voor studiekosten, aankoop van werkmateriaal of vervoerskosten. Informeer dus zeker wat voor jou van toepassing is. 

Wanneer vervalt het recht op een Groeipakket?

Je ontvangt geen Groeipakket meer als: 

 • Je kind meer dan 600 uur per jaar werkt met een studentenovereenkomst. 
 • Je kind meer dan 80 uur per maand werkt met een ander contract. 
 • Je kind een zelfstandige activiteit in hoofdberoep uitoefent (bijberoep is wel toegestaan).
 • Je kind een sociale uitkering (leefloon niet meegerekend) ontvangt. 

Woon je in Brussel of Wallonië? Daar gelden andere voorwaarden om het recht op Groeipakket te schorsen. Je ontvangt daar geen Groeipakket meer als: 

 • Brussel: 
  Je kind meer dan 240 uur per kwartaal werkt (stage niet meegerekend).
 • Wallonië: 
  Je kind geboren is vóór 2001 en meer dan 759,28 euro bruto per maand verdient. (Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2001 geldt deze voorwaarde niet.)

Een echte win-win!

Terwijl duaal leren je kind waardevolle werkervaring bijbrengt en zijn of haar carrièremogelijkheden vergroot, blijf jij het Groeipakket genieten. Maar de regelgeving is uitgebreid en complex, dus informeer je goed over jouw specifieke situatie en het recht op eventuele regionale steunmaatregelen.

Vraag het Groeipakket aan

Ieder gezin in Vlaanderen is uniek. We hebben allemaal onze eigen verhalen, passies en dromen. Toch is er ook iets dat ons verbindt: de wens om een warme omgeving te creëren voor onze kinderen. Daar draagt MyFamily graag aan bij.

 

Vraag vandaag nog je Groeipakket aan, en word ook een deel van onze familie.

Groeipakket aanvragen

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Student zelfstandige worden

Dit moet je weten als je student-zelfstandige wil worden

Lees meer
Studentenjob

Tips om een studentenjob te vinden

Lees meer
Groeipakket voor schoolverlaters

Groeipakket voor schoolverlaters?

Lees meer