Het BIM-statuut uitgelegd: dit betekent het voor jou

 

 

Als jonge ouder heb je veel verantwoordelijkheden, waaronder de medische zorg voor je gezin. De kosten hiervoor kunnen hoog oplopen. Gelukkig zijn er regelingen die je financieel helpen, zoals de verhoogde tegemoetkoming (voorheen het BIM-statuut). Maar wat is het precies en hoe kan je er een beroep op doen?

 

 

Wat is de verhoogde tegemoetkoming?

De verhoogde tegemoetkoming (VT) is de nieuwe naam voor het vroegere BIM-statuut. Het is een regeling die zorgt voor een verlaagd tarief voor gezondheidszorg. Dankzij die verhoogde tegemoetkoming betaal je o.a. minder voor doktersbezoeken, medische behandelingen en medicijnen. Bovendien geldt het verlaagde tarief voor alle gezinsleden die zijn ingeschreven bij hetzelfde ziekenfonds.

Wie heeft er recht op de verhoogde tegemoetkoming?

De verhoogde tegemoetkoming is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die niet in aanmerking komen voor het OMNIO-statuut. Het is beschikbaar voor zowel individuen als gezinnen. Als je er recht op hebt, genieten jij en je gezinsleden de financiële voordelen.

Verschil met het OMNIO-statuut?

Het OMNIO-statuut zorgt net als de verhoogde tegemoetkoming (BIM-statuut) voor een lagere factuur voor gezondheidszorg, maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen tussen beide regelingen, zoals de inkomensgrens, het kortingspercentage, de aanvraagprocedure en de voorwaarden om in aanmerking te komen. Raadpleeg de website van je ziekenfonds voor meer informatie.

Ontvang je een sociale uitkering? Dan heb je automatisch recht op de verhoogde tegemoetkoming. In alle andere gevallen moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

  1. Je inkomen mag niet hoger zijn dan de vastgestelde inkomensgrens.
  2. Je moet ingeschreven zijn bij een Belgisch ziekenfonds.
  3. Je mag niet in aanmerking komen voor het OMNIO-statuut.

De exacte inkomensgrenzen worden regelmatig bijgewerkt en kunnen variëren naargelang je gezinssituatie.

Hoe vraag je de verhoogde tegemoetkoming aan?

De verhoogde tegemoetkoming aanvragen is eenvoudig. Volg onderstaande stappen:

  1. Ga naar je ziekenfonds en vraag om een aanvraagformulier voor de verhoogde tegemoetkoming. Je kan dit ook online aanvragen. 
  2. Vul het formulier in en voeg de nodige documenten toe, zoals een bewijs van inkomen.
  3. Dien het formulier en de bewijsstukken in bij je ziekenfonds.
  4. Je ziekenfonds beoordeelt je aanvraag en laat je weten of je in aanmerking komt.

Betaal niet te veel voor medische zorg

De verhoogde tegemoetkoming is een waardevolle regeling voor jonge ouders met een laag inkomen. Het biedt financiële verlichting en maakt gezondheidszorg betaalbaarder voor het hele gezin. Als je denkt dat je in aanmerking komt, aarzel dan niet om dit aan te vragen bij je ziekenfonds.

Vraag het Groeipakket aan

Ieder gezin in Vlaanderen is uniek. We hebben allemaal onze eigen verhalen, passies en dromen. Toch is er ook iets dat ons verbindt: de wens om een warme omgeving te creëren voor onze kinderen. Daar draagt MyFamily graag aan bij.

 

Vraag vandaag nog je Groeipakket aan, en word ook deel van onze familie.

Groeipakket aanvragen

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Rijksregisternummer aanvragen via laptop

Rijksregisternummer van je kind

Lees meer
Groeipakket voor schoolverlaters

Groeipakket voor schoolverlaters?

Lees meer
Ebox

Ontvang al je MyFamily-documenten via eBox

Lees meer