September en december duurste maanden voor Vlaamse gezinnen
Kosten schoolmateriaal voor Vlaams gezin gemiddeld 950 euro voor kinderen in secundair – ontdek het verschil tussen de schoolbonus, de schooltoeslag en de studietoelage
Antwerpen – 2 september 2024
September en december springen eruit als de duurste maanden voor Vlaamse gezinnen. De maand van ‘terug naar school’ betekent voor Vlaamse gezinnen extra uitgaven voor studieboeken, boekentassen, schrijfgerief, schoolfacturen en inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. Dit bevestigt ook het onderzoek van MyFamily, één van de uitbetalers van het Groeipakket, bij bijna 4.000 Vlaamse gezinnen die de werkelijke kindkosten in kaart brengt.
Gezinnen met kinderen in kleuter of lagere school besteden gemiddeld meer dan 500 euro per jaar per gezin; met kinderen in het secundair gaat dit naar 950 euro per jaar, en wie kinderen in het hoger onderwijs heeft, zet best 1.700 euro per jaar opzij voor kosten inschrijvingsgeld en studiemateriaal, nog los van kotkost, zak- en leefgeld.
Kosten schoolmateriaal verdubbelen in het secundair (vanaf 12 jaar)
De kosten kleuter, lager en middelbaar onderwijs omvatten de kost voor studieboeken, boekentassen, schrijfgerief, schoolfacturen. Voor gezinnen met kinderen tussen 2,5 en 11 jaar in het kleuter of lager onderwijs ligt de kost op 43 euro per maand of meer dan 500 euro per jaar (nl. 516 euro). Voor gezinnen met kinderen tussen 12-17 jaar komen de kosten gemiddeld op ongeveer 950 euro per jaar, of 79 euro per maand.
September duurste maand voor gezinnen met 18 plussers
Voor Vlaamse gezinnen met kinderen boven de 18 jaar is september de duurste maand: driekwart van de gezinnen duidt september aan als duurste maand. Ook voor de meerderheid van de gezinnen met kind(eren) in het secundaire onderwijs is september een dure maand: 64% duidt dit aan als een van de ‘top drie’ duurste maanden. Dit is ook het geval voor de helft (49%) van de gezinnen met kinderen in het kleuter-of lager onderwijs ( tussen 2,5 -11 jaar).
Kosten inschrijvingsgeld en studiemateriaal hoger onderwijs gemiddeld 1.700 euro per jaar
Gezinnen met een student hoger onderwijs zien al snel hun schoolkosten verder quasi verdubbelen. Vlaamse gezinnen met kinderen die verder studeren besteden jaarlijks 1.700 euro budget aan hun studerende kinderen, al zal dat ook variëren naar studierichting. “Het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs bedraagt nu voor niet-beursstudenten 1.116 euro, maar dat is exclusief studiemateriaal. Hogescholen en universiteiten bieden ook de mogelijkheid om gespreid te betalen.
Op kot gaan betekent een flinke hap uit het budget. Naast de kosten voor het kot en de nutvoorzieningen, krijgen kotstudenten ook meer zakgeld om te eten. Vlaamse gezinnen zeggen gemiddeld 94 euro per maand uit te geven aan zakgeld voor een of meerdere kinderen. Voor gezinnen met kotstudent(en) komt daar gemiddeld nog eens 210 euro per maand bovenop (bovenop de 522 euro kotkosten per maand); voor gezinnen zonder kotstudenten is dit een goede 25 euro per maand.
Waarop heb je recht? Ontdek het verschil tussen de schoolbonus, de schooltoeslag of de studietoelage
Youssef Deconinck van MyFamily: “Deze kosten komen niet allemaal mooi gespreid doorheen het jaar; het gros van de kosten komt in september. De specialist vervolgt: “Alle beetjes helpen. De jaarlijkse ‘schoolbonus’ is ondertussen aan iedereen uitbetaald. Deze wordt automatisch toegekend in de maand juli en uitbetaald in augustus. Voor de 12-17 jarigen bedraagt deze 55 euro en de 18-25 jarigen krijgen 66 euro. Sommige gezinnen krijgen vanaf eind augustus ook een eenmalige ‘schooltoeslag’, maar dit is afhankelijk van het inkomen en de gezinssamenstelling. Zo bedraagt de schooltoeslag voor het kleuteronderwijs voor het nieuwe schooljaar 2024-2025 125 euro, voor het lager onderwijs tussen de 146 euro en 295 euro. Voor het secundair onderwijs variëren de bedragen nog meer: van 237 euro tot 1.606 euro als de student nog thuis woont bijvoorbeeld.1 Deze toeslag wordt automatisch toegekend tussen eind augustus en eind december. De studietoelage voor het hoger onderwijs moet de student dan weer zelf aanvragen.2”
Volgens de meest recente cijfers kregen in het schooljaar 2023-2024 503.000 leerlingen een inkomensafhankelijke ‘schooltoeslag’. 42% ging naar leerlingen in het secundair onderwijs.3
Het is nog even wachten op de goedkoopste maanden. Die komen eraan in het voorjaar: februari tot en met juni worden het minst aangeduid als duurste maanden.
Over het onderzoek
Bij dit onderzoek van december 2023 werden 3.818 gezinnen of alleenstaande ouders met kinderen in Vlaanderen bevraagd. De bevraging gebeurde online door een onafhankelijk onderzoeksbureau DataD.be in opdracht van MyFamily. De steekproef is representatief voor de Vlaamse populatie van gezinnen en alleenstaande ouders met kinderen met leeftijd tussen 0 en 25 jaar. Een op vijf (21%) van de respondenten was alleenstaand (populatie: 23%, bron statbel). De helft (54%) heeft een bachelorsdiploma of hoger op zak. Het gemiddeld gezin heeft 1,7 kinderen.
Enkel gezinnen met kinderen werden bevraagd. De gemiddelde leeftijd van de respondent is 37 jaar. 84% is professioneel actief. 62% is bediende of arbeider in dienstverband, 13% is ambtenaar of onderwijzend personeel en 9% is zelfstandige. 7% is arbeidsongeschikt, 4% werkloos en 3% huisvrouw/huisman. Er werd geen weging toegepast op de resultaten. De statistische analyse gebeurde aan de hand van regressie en beschrijvende statistiek. De foutenmarge bedraagt 1,6% (95% betrouwbaarheidsinterval) op basis van een steekproef van 3.818 gezinnen.
Over MyFamily
MyFamily is één van de vijf erkende uitbetalers van het Groeipakket in Vlaanderen, vroeger gekend als de kinderbijslag. MyFamily wil gezinnen met kinderen alle kansen geven om succesvol op te groeien. De Vlaamse overheid ondersteunt gezinnen financieel via het Groeipakket met een maandelijks bedrag. MyFamily zorgt ervoor dat het stipt en correct op hun rekening staat.
Bovendien informeren we gezinnen proactief in begrijpbare taal over hun rechten en plichten. Daarnaast inspireren we gezinnen over alles wat met het gezinsleven te maken heeft. Zo kunnen zij focussen op wat echt telt: quality time met hun gezin.
Perscontact
Eva De Schryver
Of via team Lewis: