Welk ziekenfonds kies je?

 

 

In België moet je verplicht aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Het is een cruciale stap in het garanderen van je toekomstige gezondheidszorg. Maar welk ziekenfonds past het beste bij jou? Dat hangt af van wat jij nodig hebt en belangrijk vindt. In deze blog zoeken we het samen uit. 

 

 

Wat is een ziekenfonds?

Een ziekenfonds – of ‘mutualiteit’ of ‘ziekenkas’ – is een organisatie die de gezondheidszorg van haar leden financiert. Je kan het zien als een grote spaarpot waarin ieder lid jaarlijks een bepaald bedrag (een premie) stopt. Als je medische zorg nodig hebt, betaalt het ziekenfonds een deel van je kosten. Zo zorgen we met z’n allen voor elkaars gezondheid. Die solidariteit vormt de basis van onze Belgische sociale zekerheid.

Het belang van het juiste ziekenfonds 

Ziekenfondsen zijn een cruciaal onderdeel van de sociale zekerheid omdat ze gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar maken, ongeacht je financiële situatie. Er bestaan in België verschillende ziekenfondsen, maar op het vlak van wettelijke terugbetalingen van medische kosten bieden ze allemaal hetzelfde.

 

Het verschil zit in de extra’s. Zo bieden veel ziekenfondsen ook aanvullende diensten aan zoals thuiszorg, gezondheidsadvies en zelfs vakanties voor mensen die ziek zijn. Kortom, het is belangrijk om te kiezen voor een ziekenfonds dat het beste bij jouw behoeften past.

De verschillende ziekenfondsen in België

Ben je nog niet aangesloten bij een ziekenfonds? Je hebt de keuze uit o.a.:

 • Christelijke Mutualiteit (CM)

  Extra diensten en voordelen: vergoedingen voor brillen en contactlenzen, orthodontie, alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en osteopathie, en gezondheids- en welzijnsactiviteiten zoals sportclubs en vakantiekampen voor kinderen.
  Website: www.cm.be

 • Socialistische Mutualiteiten (Solidaris)

  Extra diensten en voordelen: vergoedingen voor tandzorg, brillen en contactlenzen, fysiotherapie, en alternatieve therapieën zoals acupunctuur en chiropractie. Ze bieden ook voordelen voor preventieve zorg, zoals rookstopprogramma's en gezondheidsscreenings.
  Website: www.solidaris-vlaanderen.be

 • Liberale Mutualiteit (LM)

  Extra diensten en voordelen: vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen zoals osteopathie, acupunctuur en chiropractie. Ze bieden ook vergoedingen voor preventieve zorg, zoals voeding- en dieetadvies, rookstopprogramma's en sportclublidmaatschappen. Ze hebben ook voordelen voor oog- en tandzorg en terugbetalingen voor psychologische zorg.
  Website: www.lm-ml.be

 • Onafhankelijk Ziekenfonds (Helan)

  Extra diensten en voordelen: vergoedingen voor brillen en contactlenzen, tandzorg, alternatieve geneeswijzen, preventieve gezondheidszorg en welzijnsprogramma's. Er zijn ook voordelen beschikbaar voor specifieke groepen, zoals jonge ouders, senioren en sporters.
  Website: www.helan.be

 • Neutraal Ziekenfonds (NZVL)

  Extra diensten en voordelen: vergoedingen voor brillen en contactlenzen, tandzorg, psychotherapie, vaccinaties en sommige vormen van alternatieve geneeswijzen. Ze hebben ook voordelen voor specifieke groepen zoals jonge ouders, senioren en sporters.
  Website: www.nzvl.be

Laat je bij je keuze niet enkel leiden door de maandelijkse kosten. Informeer ook naar de dekking van specifieke gezondheidszorgdiensten en de extra diensten ze aanbieden. En check hoe toegankelijk ze zijn. Verder is het ook handig om na te gaan welk ziekenfonds goed samenwerkt met jouw huisarts of ziekenhuis.

TIP

Heb je het financieel moeilijk? Je kan je ook gratis inschrijven bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsvergoedingen (HZIV)

Ben je op dit moment zwanger? Dan wil je natuurlijk ook graag weten wat het ziekenfonds voor je doet wanneer je een kindje verwacht.

Kies voor gemoedsrust

Het juiste ziekenfonds kiezen is erg persoonlijk. Het hangt allemaal af van jouw specifieke behoeften en wat jij het belangrijkst vindt in jouw zorg. Onthoud dat een goed ziekenfonds je gemoedsrust moet geven, mocht je ooit medische hulp nodig hebben. Kortom: op dat moment wil je gewoon de beste zorg, zonder zorgen over de kosten. Weet ook dat je heel eenvoudig kan veranderen van ziekenfonds, mocht je dat willen. 

Ga goed van start met je Startbedrag

 

Kindje op komst? Dan kan je elke financiële steun gebruiken. In Vlaanderen krijgt elk gezin een eenmalig Startbedrag bij de geboorte van zijn kind. Wij zorgen ervoor dat het geld op je rekening komt.

 

Vraag hier je Startbedrag aan.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

In orde voor de geboorte

9 dingen die je in orde moet maken voor de geboorte

Lees meer
Hospitalisatieverzekering

Hospitalisatieverzekering: zorg voor mama en kind

Lees meer
Geboorteplan-bevallingsplan

Wat is een geboorteplan of bevallingsplan?

Lees meer