Reizen in de zomervakantie: Coronapaspoort of coronatest?

 

 

Alles over het coronapaspoort en de coronatest als je in de zomer van 2021 wil reizen met je kind(eren).

In de zomer van 2021 spelen we opnieuw Twister met kleurcodes als we willen reizen naar Spanje of andere landen. Moet je een coronapaspoort op zak hebben of een coronatest? En geldt dat ook voor kinderen? Wij helpen je op weg.

 

 

Hebben ik en mijn kinderen nog een coronatest nodig als we reizen in de zomer van 2021?

Een simpele vraag, maar het antwoord is complex en hangt af van land tot land.

Reis je naar Spanje? Sinds maandag 28 juni moet je als je naar Spanje reist geen negatieve coronatest meer voorleggen. Vlaanderen werd immers een groene zone en is dus niet langer een risicogebied. Vertrek je vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Wallonië? Dan heb je nog wel een negatieve test nodig.

Reis je naar Italië? Dan moet je ook voor kinderen die ouder zijn dan zes jaar een negatieve test voorleggen. Zelfs al zijn de ouders of begeleidende volwassenen uit hun gezinsbubbel volledig gevaccineerd.

Reis je naar Frankrijk? Dan hebben minderjarige kinderen geen test nodig als de begeleidende ouders (of volwassenen uit hun gezinsbubbel) volledig gevaccineerd zijn.

Meer info over de maatregelen die gelden in het land waar je heen reist lees je op diplomatie.belgium.be.

 

 

Zijn je kinderen jonger dan 12 jaar?

Dan zijn ze in de meeste Europese landen vrijgesteld van een coronatest en quarantaine. Keer je met hen terug vanuit een rode zone naar België? Ook dan hoeven kinderen geen coronatest af te leggen.

 

 

Zijn je kinderen ouder dan 12 jaar?

Dan heb je wel een negatieve test nodig als ze geen coronapaspoort hebben. Keren 12-plussers terug uit een rode zone naar België? Dan moeten ze wel een test ondergaan. Daarvoor kan je een gratis test inzetten die de overheid ter beschikking stelt voor wie niet is gevaccineerd. Die kan je aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be.

 

 

Waar en hoe kan ik een coronatest aanvragen voor mijn kind(eren)?

Sinds eind juni kan elke Belg die nog niet volledig gevaccineerd is twee gratis tests aanvragen om bijvoorbeeld op reis of naar een festival te gaan. Dat geldt ook voor kinderen en jongeren tussen zes en zeventien jaar. Vraag een activatiecode aan via www.mijngezondheid.belgie.be. Daarmee kan je gedurende tien dagen een afspraak maken in een testcentrum of labo in je buurt.

 

 

Bestaat er voor minderjarigen ook een digitaal coronapaspoort?

Zeker! Je kan een coronacertificaat downloaden voor je kinderen via de app CovidSafeBE of via www.mijngezondheid.belgie.be en myhealthviewer.be. Je kan het paspoort ook ontvangen in My eBox. In dat geval moet je wel even bellen naar een regionale coronahelpdesk. Hou het rijksregisternummer van je kind(eren) bij de hand. Dan helpen ze je snel verder.

 

 

Mijn minderjarige kinderen reizen deze zomer zonder mij. Hoe krijg ik hun coronapaspoort op hun gsm?

Dat is niet zo simpel als bonjour, maar niet onmogelijk. Binnenkort zou er een pdf van het coronapaspoort in de app CovidSafeBE of op www.mijngezondheid.belgie.be en myhealthviewer.be moeten staan. Die kan je daar dan downloaden. Vervolgens kan je dat document delen met de gsm van je kind(eren). Zo hoeven minderjarigen de app CovidSafeBE niet te installeren.

Heb je vragen over de coronamaatregelen die gelden wanneer je op reis vertrekt? Alle antwoorden vind je op info-coronavirus.be/veilig-reizen of bel het nummer 0800 14 689 voor meer uitleg.

Toch liever een staycation dit jaar? Dan hebben we zeven tips voor jullie om thuis het ultieme vakantiegevoel te creëren. Lees ze onze staycation-tips hier.