Papa to the rescue: wat kan je als papa doen tijdens het vaderschapsverlof?

 

 

Maar wat kan je als papa precies doen tijdens deze periode?

 

 


Vaderschapsverlof, want ook jouw wereld staat op zijn kop

Als papa moet je niet bevallen, toch staat ook jouw wereld op zijn kop als je kindje wordt geboren. Gelukkig kan je dan vaderschapsverlof en misschien ook ouderschapsverlof aanvragen om even te genieten van al het nieuwe dat op je afkomt. Wat kan je als papa precies doen?

Praktische dingen regelen

Je vrouw of vriendin heeft net een behoorlijk indrukwekkende prestatie neergezet: ze zette een kindje op de wereld. Jouw kindje dan nog. Als je haar dus kunt ontlasten door wat praktische zaken te regelen tijdens je vaderschapsverlof zodat zij zich daar niets van moet aantrekken, dan zal ze je daar ongetwijfeld dankbaar voor zijn. Zo kan jij:

  • je kersverse zoon of dochter aangeven op het gemeentehuis
  • de geboorteakte doorsturen naar de Groeipakketuitbetaler dat het Startbedrag uitbetaalde
  • de drukker bellen en de geboortekaartjes posten
  • cadeautjes van de geboortelijst afhalen
  • zorgen dat er drank en hapjes zijn voor het bezoek dat langskomt.
  • … er valt altijd wel iets te regelen.

Huishoudelijk werk tijdens vaderschapsverlof

Wellicht is je vrouw nog aan het bekomen van de bevalling. En zoekt ze volop een ritme in haar nieuwe leven als mama. Misschien is ze doodmoe van het slaapgebrek, moet ze nog bekomen van de bevalling, zoekt ze nog haar weg in borstvoeding geven, mag ze nog niet heffen, … Redenen genoeg voor jou om een extra inspanning te leveren in het huishouden! Boodschappen doen, koken, een wasje draaien of de stofzuiger in de hand nemen: het geeft haar extra tijd om haar op jullie baby te kunnen focussen, of om een broodnodig dutje in te lassen.

Zorgen voor je oudere kindje(s)

Hebben jullie al (een) kindje(s)? Dan kan jij wat extra aandacht aan hen besteden tijdens je vaderschapsverlof. Zo kan jij de kindjes in bed steken terwijl mama de baby voedt. Of jij kan opstaan met de oudste, terwijl mama nog even doorslaapt tot aan de volgende voeding. En de eerste dagen kunnen jullie natuurlijk samen op bezoek bij mama en het nieuwe babybroertje of –zusje!

Genieten van en met de baby

Eindelijk, na lang wachten, is hij of zij daar: je kersverse zoon of dochter. En nu je die eerste weken niet hoeft te werken, is dat hét moment om volop te genieten van die kleine schat. Heerlijk samen soezen in de zetel, een wandeling maken, een badje geven of een pamper verversen … In het begin is het misschien allemaal nog wat onwennig en voel je je misschien wat onhandig, maar oefening baart kunst! Het geeft je de tijd om een band op te bouwen met dat kleine wezentje, en om te wennen aan jullie splinternieuwe gezinnetje.

Een dutje doen

Vind je tussendoor even de tijd om mee een dutje te doen met dat kleine baby’tje? Grijp die kans dan met beide handen aan. Ook dat is vaderschapsverlof. Want je weet nooit hoeveel slaap je de komende dagen zult krijgen. 😉

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Gezond eten voor papa's

Ook papa’s moeten gezond eten voor de zwangerschap

Lees meer
Homeopathie

Homeopathie voor kinderen: veelgestelde vragen

Lees meer
Beroep doen op babysit

Beroep doen op een babysit

Lees meer