Ook papa’s moeten gezond eten voor de zwangerschap

 

 

Niet alleen mama’s, maar ook papa’s to be letten maar beter op hun voeding voor ze aan kinderen beginnen. Dat blijkt uit een doctoraatsstudie van de KU Leuven.

 

 

Ook aanstaande vaders letten het best op

Je weet dat het aangeraden is om als mama wat op je gezondheid te letten als je zwanger wil worden. Maar uit de zogenaamde MANOE-studie blijkt dat ook de papa het best op zijn voeding let. En dat meer specifiek drie maanden voor de zwangerschap.

‘We hanteren die periode van 3 maanden, omdat de aanmaak van spermacellen zo lang duurt’, vertelt Lode Godderis (KU Leuven), die de doctoraatsstudie van Sara Pauwels mee begeleidt. ‘Alles wat je in die periode eet, kan daar een invloed op hebben. We beseffen dat je geen 3 maanden op voorhand weet wanneer je precies zwanger zult worden. Maar als je afspreekt om aan kinderen te beginnen, kan je het wel proberen inplannen.’ 

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd?

Je hebt recht op 1.214,49 euro voor je kindje

Vraag je startbedrag aan

Invloed op DNA

Het onderzoek is nog volop aan de gang. In totaal worden 190 koppels gevolgd, waarvan 40 al voor de zwangerschap. De vaders to be moeten allemaal een eetdagboek bijhouden. De onderzoekers kijken vooral of het eten van kaas, eieren, eiwitten, vlees, granen en groene groenten een invloed heeft op de samenstelling van het DNA en op de bovenlaag van het DNA van het kind.

 

"Wie ongezonder eet/leeft, verhoogt de kans op een verandering in het DNA van een gen met 10 %. Daardoor kunnen cellen sneller of minder snel gaan delen.
En dat kan later, als het kind groter is, onder andere leiden tot een verhoogde kans op obesitas." - 
Lode Godderis

 

Gezonde voeding en levensstijl

Hoe groot die impact juist is, dat moet men nog verder onderzoeken. De onderzoekers raden ouders in spe vooral aan om te stoppen met roken en drinken. Voor voeding verwijzen ze naar de voedingsdriehoek. Maar het is niet de bedoeling, zo onderstrepen de onderzoekers, dat mensen gaan overdrijven. Het best is een evenwichtig eet- en levenspatroon te hanteren. Met andere woorden: alles met mate :-).

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Samen koken

Gemakkelijk en gezond thuis koken en eten met het hele gezin

Lees de tips
Papa en kind koken samen

Milieubewust gezin: 10 tips voor een milieubewust huishouden

Lees de tips
Voeding tijdens de zwangerschap

Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap?

Lees meer