Op stap met grootouders: een warme winter met oma en opa

 

Bestaat er iets leukers dan een dagje op avontuur met oma en opa? Duffel je warm in, trek er samen op uit en ontdek bijzondere plekken, prachtige kunstwerken en straffe verhalen. De onderstaande musea, natuurdomeinen en andere leuke plekken zijn ideaal voor een uitstapje met de kleinkinderen. En natuurlijk is er tijd voor een warme chocomelk achteraf.

 


1. Uitje met kleinkinderen: Samen speuren in het Klankenbos

In Provinciaal Domein Dommelhof in Pelt vind je het Klankenbos. Dat is een bijzondere plek waar je op zoek kan naar vijftien klankinstallaties in de natuur. Hier kan je geluid voelen, luisteren naar de muziek van de wind of gezellig even bellen met een boom. Bovendien is er voor kinderen ook een spannend bosspel: zoek samen alle woorden vinden en maar er een grappig lied mee. Nog geen zin om naar huis te gaan? Geen probleem, op het domein kan je eindeloos ravotten in verschillende speelzones.

Het Klankenbos (in Domein Dommelhof in Pelt) is altijd open en gratis toegankelijk.

 

 

2. Lichtfeest in de ZOO, ook leuk met je kleinkinderen

Een dagje dieren kijken is altijd een goed idee. En in de ZOO van Antwerpen wordt het deze winter extra gezellig na zonsondergang. Want met het lichtfestival China Light ZOO duik je in de wereld van Alice in Wonderland. Meer dan honderd fonkelende installaties zijn verstopt in de dierentuin. En tussendoor blijf je warm met knetterende vuurkorven en heerlijke smoutebollen.

Is je kleinkind eerder een dinofan? Dan moet je naar de ZOO van Planckendael, waar dezelfde Chinese lichtkunstenaars 66 fonkelende dinosaurussen bouwden. Spotten jullie de gigantische Tyrannosaurus Rex, de twee Velociraptors of het kleintje dat nog uit zijn ei kruipt? Veel plezier!

China Light ZOO, van 2 december tot 15 januari in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.

 

 

3. Op jacht naar street art in Oostende

Elk jaar (meestal in de paasvakantie) meert in Oostende een geheimzinnig schip vol kunstenaars aan. De artiesten van The Crystal Ship verspreiden zich dan door de stad en laten overal kunst achter. Intussen vind je al meer dan 60 kunstwerken tegen gevels, op het strand of verstopt in de kleinste hoekjes. De werken zijn het hele jaar door te bewonderen. Ga ernaar op jacht tijdens een wandeling door Oostende, of laat je rondleiden door een vriendelijke chatbot via je smartphone. Die geeft je met plezier een woordje uitleg en wijst je de weg.

 

 

4. Ontmoet je sporthelden in het KOERSmuseum

In KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare, duik je samen in de wereld van het Belgische Wielrennen. De jongste bezoekers mogen er op stap met een speciale musette (dat is wielerjargon voor etenszakje) vol spelletjes en opdrachten. Ontmoet oude en nieuwe wielerhelden (hoeveel herkennen oma en opa er nog?), test een fiets uit de negentiende eeuw en ontdek hoeveel koers er in jouw dorp aanwezig is. Extra leuk: de allerkleinste wielrenners in spe mogen op een loopfietsje door het museum racen.

KOERS is elke dag open, behalve op maandag.

 

 

5. Zoek de trollen in de Schorre

In Recreatiedomein De Schorre in Boom wonen zeven reuzegrote trollen, tot wel 18 meter hoog! Eentje snijdt figuren uit een totempaal, een andere verzamelt stenen. En een trollenkoppel speurt naar figuren in de wolken. De Deense kunstenaar Thomas Dambo wekte de trollen tot leven met gerecycleerd hout en omgevallen bomen.

Er is geen uitgestippelde wandeling in het Trollenbos, je moet zelf op zoek naar de houten vrienden. En de vinders worden beloond: diep in het bos bouwden de trollen ook een gigantische uitkijktoren van boomstammen en dikke takken. Bij helder weer zie je in de verte zelfs het Atomium glinsteren.

Toch iets te ongeduldig? Dan kun je een plannetje opvragen bij het onthaal. Meer informatie over de trollen vind je op de website van de Schorre.

 

 

 

Deze onderwerpen vind je misschien ook interessant: