Hoe tover je als student een feestelijk menu op tafel?
Tips voor een geslaagde blokfeestmaaltijd
- Tip 1 - Kies voor eenvoudig maar smakelijk
Ga voor gerechten die snel klaar zijn en weinig ingrediënten nodig hebben. Denk aan een simpele bruschetta als hapje, een snelle curry als hoofdgerecht en een klassiek dessert zoals appelcake.
- Tip 2 - Gebruik restjes slim
Heb je nog restjes groenten of vlees in de koelkast? Verwerk ze in een ovenschotel, een soep of een quiche. Zo minimaliseer je voedselverspilling én bespaar je geld.
- Tip 3 - Maak het gezellig
Ook tijdens de blok is sfeer belangrijk. Steek een kaarsje aan, zet een muziekje op en maak van het eetmoment een rustmoment.
- Tip 4 - Zorg voor gezonde opties
Een goede maaltijd bevordert niet alleen de concentratie, maar geeft ook energie om door te gaan. Kies dus voor veel groenten en fruit.
- Tip 5 - Zet de afwas op pauze
Tijd is kostbaar, zeker als student.. Kies voor gerechten die je in één pot of pan kan klaarmaken, zoals pasta of stoofpotjes. Zo blijft de afwas beperkt en kun je snel weer verder met studeren.
Feestelijk viergangenmenu
We verlekkeren je alvast met een samengesteld feestmenu uit dit Studentenkookboek.
Bruschetta met tomaat
Voor ongeveer 6 bruschetta’s
Ingrediënten:
- 1/2 stokbrood (of 1 voorgebakken stokbroodje)
- 2 tomaten
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 eetlepel balsamicoazijn
- 6 zwarte olijven
- 1 stukje feta (of bolletje mozzarella)
- vers basilicum (je ziet maar)
- peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Was de tomaten, snijd de harde kern eruit en snijd ze in kleine blokjes. Je mag ze pellen en ontpitten als je dat wil, maar het hoeft niet.
- Pel de ui en snijd in kleine stukjes.
- Pel de knoflook. Snijd 1 teentje knoflook doormidden en snijd het andere heel fijn (als je een knoflookpers hebt, mag je het ook uitpersen).
- Doe de tomaten, de ui en het fijngesneden teentje knoflook in een kom.
- Giet de olijfolie en de balsamicoazijn erover. Kruid met peper en zout.
- Snijd het stokbrood in schuine sneetjes.
- Als het stokbrood nog vers is (of als je een voorgebakken stokbroodje gebruikt), leg de sneetjes dan even in de oven. Let op, niet te lang, het is niet de bedoeling dat de stukjes donkerbruin zien, ze moeten gewoon een beetje hard zijn.
- Neem nu een half knoflookteentje, houd het met de snijkant naar onderen en wrijf ermee over de stukjes stokbrood (dat gaat makkelijker als het brood hard is).
- Leg de stukjes stokbrood weer even onder de ovengrill.
- Snijd de olijven en de feta of mozzarella in stukjes.
- Neem de bruschetta’s uit de oven en lepel er wat tomatenstukjes op.
- Leg wat stukjes olijf, kaas en basilicumblaadjes op de tomaten.
Pimp your meal:
- Lekker met een laagje groene tapenade of hummus.
- PESTO EN ZACHTE GEITENKAAS: roer 1 eetlepel zachte geitenkaas los met 1 koffielepel pesto (rode of groene, maakt niet uit) en eventueel een scheutje melk.
- KLEIN BLIKJE TONIJN EN 1 EETLEPEL MAYONAISE: roer door elkaar, smeer op de bruschetta (als je nog wat gemalen kaas hebt, kan je die er nog over strooien en de bruschetta nog even in de oven zetten).
- 1 APPEL, 1 STUKJE BRIE EN 2 EETLEPELS WALNOTEN: schil de appel en snijd hem in stukjes, stoof de stukjes aan in wat boter (en eventueel wat bruine suiker). Doe de appelstukjes op de bruschetta, snijd het stukje brie en de walnoten in stukjes en leg ze erop.
Oranje boven
Voor 1 persoon (met flinke honger)
Ingrediënten:
- 250 g wortels (iets meer of minder is ook goed)
- 1/2 l water
- 1 groente- (veggie) of kippenbouillonblokje
- 1/2 sinaasappel
- 3 eetlepels (plantaardige) room peper en zout
Bereiding:
- Breng een kookpot met het water aan de kook – zorg ervoor dat je nog plaats overhebt voor de wortels.
- Schil of schraap de wortels en snijd ze in plakjes – hoe dunner je ze snijdt, hoe sneller ze gaar worden. Pers de sinaasappel.
- Gooi het bouillonblokje in het water en roer even tot het opgelost is.
- Doe de wortels en het sinaasappelsap erbij en zet het vuur wat lager.
- Laat de wortels ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Ben je niet zeker? Proef dan.
- Roer de (plantaardige) room erdoor.
- Zet de staafmixer in de soep en mix de soep glad.
- Proef even en breng de soep op smaak met peper en zout als je ze wat flauw vindt. Is de soep te dik, doe er dan nog wat water bij.
Pimp your soup:
- CLASSY: rasp de schil van de sinaasappel (alleen het oranje buitenschilletje, niet het wit) en doe samen met het sinaasappelsap bij de soep. Je bereidt nu een ‘Wortelsoep met sinaasappelzeste’, klinkt goed. Doe de room er pas na het mixen bij en maak er een kunstige tekening mee.
- OOSTERS: schil 2 cm gember en rasp fijn. Stoof een fijngesneden uitje aan met de gember en doe dan het water erbij. Garneer met wat fijngesneden koriander.
Snelle curry van scampi’s
Voor 3 porties
Ingrediënten:
- 24 gepelde diepvriesscampi’s (op de verpakking staat vaak ‘zoetwatergarnalen’)
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 blik tomatenblokjes (van 400 g netto)
- 1 brikje kokosmelk (van 2 dl)
- 4 eetlepels fijngesneden verse koriander (als je van koriander houdt)
- zout
Bereiding:
- Laat de scampi’s ontdooien.
- Pel de uien en de knoflook en snijd ze fijn.
- Doe de olie in een wokpan (of een gewone braadpan) en zet op een matig vuur.
- Doe de ui, de knoflook en het kerriepoeder in de pan en laat enkele minuten zachtjes bakken.
- Voeg de tomatenblokjes toe en giet de kokosmelk bij de tomaten.
- Zet het vuur wat hoger tot de saus kookt en zet het dan wat lager, zodat de saus zachtjes pruttelt. Laat ze zo lang koken tot ze wat dikker wordt. Proef of ze niet te flauw is en doe er eventueel wat zout bij.
- Doe de scampi’s in de saus en laat ze nog 1 minuut mee sudderen.
- Dien op met koriander voor wie ervan houdt.
Pimp your meal:
Je kan gewoon brood eten bij je scampi’s, maar basmatirijst is wel echt een aanrader.
Mis je wat groentjes? Doe wat wokgroenten in je saus, of gewoon wat gekookte broccoliroosjes.
Tips:
- Diepvriesscampi’s ontdooien sneller als je ze in een vergiet doet en even onder stromend water houdt. Je kan ze ook gemakkelijk pellen als ze nog niet helemaal ontdooid zijn.
- Als de curry aan het einde te flauw is, voeg dan wat chilipoeder toe. Doe er aan het einde geen kerriepoeder bij, want kerriepoeder heeft wat kooktijd nodig om zijn smaak af te geven.
- Als je saus te pikant is, voeg dan wat yoghurt of (plantaardige) room toe.
- Heb je per ongeluk ongepelde scampi’s gekocht? Pel ze dan zelf. Denk er wel aan om het darmkanaaltje te verwijderen. Dat zit aan de rugkant van de scampi. Het gemakkelijkst gaat dit door met een scherp mesje een snee te maken over de hele lengte van de rug en het darmkanaaltje er dan met een stukje keukenpapier uit te trekken. Als je de scampi’s dan klaarmaakt, trekken ze wel een beetje open.
Grootmoeders appelcake
Voor 1 cake
Ingrediënten:
- 200 g zachte boter of margarine
- 200 g kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 200 g zelfrijzende bloem
- 2 appels
- kaneelpoeder
- zout
Bereiding:
- erwarm de oven voor op 175 °C.
- Splits de eieren.
- Roer de vetstof zacht en meng goed met de kristalsuiker en de vanillesuiker.
- Meng de eierdooiers er een voor een door. Roer flink met een houten lepel.
- Zeef de bloem en een snuifje zout boven de beslagkom en roer onder het deeg.
- Klop het eiwit stijf op tot een wit schuim waarmee je piekjes kan vormen – dit kan je doen met een elektrische klopper of een gewone klopper, zelfs met een vork zou het moeten lukken, als je een groot uithoudingsvermogen hebt.
- Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het deeg.
- Schil de appels en snijd ze in blokjes. Meng de appelblokjes met wat kaneel door het deeg.
- Vet een cakevorm in en bestuif lichtjes met bloem, of bekleed de vorm met bakpapier.
- Vul 2/3 van de cakevorm met het deeg en bak ongeveer 40 tot 50 minuten in de oven.
- Controleer na 40 minuten of de cake al gaar is. Neem een houten satéstokje en prik in het midden van de cake tot helemaal beneden. Haal het stokje er weer uit. Hangt er nog beslag aan, laat de cake dan nog even bakken. Is het stokje droog, haal de cake dan uit de oven.
Tips:
- Stijfgeklopt eiwit moet je direct door het deeg spatelen, anders zakt het in.
- Vul de cakevorm nooit tot boven, want het deeg rijst en dan krijg je een overstroming in je oven.
- De appels kan je ook in partjes snijden en boven op het deeg leggen.
Variëren kan je leren:
- CHOCOLADECAKE: smelt 100 g pure chocolade in de microgolfoven (telkens 30 seconden, 500 Watt) en meng door het deeg.
- KOKOSCAKE: meng 100 g gemalen kokos door het deeg.
- CITROENCAKE: rasp de schil van 1 biocitroen en pers hem uit. Meng de citroenrasp en het citroensap door het deeg.
- SINAASAPPELCAKE: rasp de schil van 1 biosinaasappel en pers hem uit. Meng de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap door het deeg.
Succes met de blok en smakelijk eten!
Financiële ondersteuning voor studenten
Voor elke jongere die naar school gaat of studeert is er een schoolbonus in het Groeipakket. Dat bedrag ontvang je jaarlijks in augustus en hangt af van de leeftijd. Voor jongeren tussen 18 en 24 jaar bedraagt de schoolbonus 67,56 euro.
De schoolbonus is niet hetzelfde als de schooltoeslag. Die is er enkel voor gezinnen met kinderen die kleuter-, lager- of secundair onderwijs volgen en waarvan het totale gezinsinkomen onder een bepaalde grens ligt. Je ontvangt de schooltoeslag trouwens automatisch als je er recht op hebt. Jouw Groeipakketuitbetaler zorgt voor een stipte uitbetaling als je aan alle voorwaarden voldoet.
Voor studenten in het hoger onderwijs is er de schooltoelage als financiële tegemoetkoming. Het Ministerie van Onderwijs betaalt die uit. Deze studietoelage moet je wel zelf aanvragen. Je vindt alle informatie op studietoelagen.be.