De Z van zwanger en zelfstandige

 

 

Als zelfstandige vrouw voor het moederschap kiezen lijkt soms een onbegonnen zaak. Maar er zijn wel degelijk helpende handen die jou en je baby ondersteunen.

 

 

Startbedrag en Groeipakket

Over je Groeipakket hoef je je alvast geen zorgen te maken. Sinds 1 januari 2019 krijgen alle kinderen in Vlaanderen en Startbedrag en een Groeipakket. En die gezinsbijslagen zijn hetzelfde voor kinderen van zelfstandige en loontrekkende mama’s en papa’s. Een overzicht van alle bedragen in het Groeipakket vind je hier.

 

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? Je hebt recht op 1.214,49 euro voor je kindje.
Startbedrag aanvragen

Waarin verschillen je voordelen als zelfstandige mama? 

Zelfstandige mama

Mama in loondienst

Moederschapsrust

12 weken (13 bij meerling)

15 weken

Uitkering

€ 449,32/week, excl. 11,11% bedrijfsvoorheffing
In loondienst:

82% brutoloon (dag 1-30)
75% brutoloon (vanaf dag 31)

Borstvoedingsverlof
Ouderschapsverlof
Omstandigheidsverlof
Werkverwijdering

Niet van toepassing
Toegestaan onder bepaalde voorwaarden of omstandigheden

Dienstencheques

105 gratis cheques als moederschapshulp

 

Niet van toepassing

 

Welke extra hulp is voorzien voor zelfstandige mama’s?

Je ziet het meteen in bovenstaand lijstje… als zelfstandige mama moet je zelf voor heel wat praktische en financiële dingen zorgen wanneer je een kindje krijgt. Maar geen paniek: er is wél een regeling voorzien om jou en je gezin bij te staan in die eerste drukke weken of maanden na je bevalling!

Betaal je minstens de minimumbijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep of een meewerkende partner? Dan kan je vanaf de 6de maand van je zwangerschap tot het einde van de 15de week na je bevalling 105 gratis dienstencheques aanvragen bij je sociaal verzekeringsfonds. Daarmee kan je huishoudelijke hulp aanvragen via erkende organisaties die met dienstencheques werken. De cheques worden ten vroegste de dag na je bevalling uitbetaald en zijn 8 maanden geldig. Je kan dan bijvoorbeeld taken als poetsen, strijken, boodschappen doen of zelfs koken uit handen geven. Zo hou je meer tijd over voor je kindje en jezelf.

Je moet de gratis dienstencheques niet opnemen in je belastingaangifte, want ze worden niet belast. Je ontvangt er dus ook geen belastingvermindering voor.

Meer informatie over de praktische kant van een zwangerschap of geboorte vind je bij de rubriek Kindje op komst.

 

Uit ervaring …

Line, huisarts, weet alles over het combineren van een job als zelfstandige met het moederschap. In haar blogverhaal zet ze nog eens alle feiten op een rij, maar lees je ook over de twijfels en onzekerheden waar zij mee kampte.