Tips om een studentenjob te vinden

 

 

Feesten, reizen, shoppen … Helaas zijn je zakken nu leeg. Ontdek snel hoe je ze weer kan vullen met een leuke studentenjob. Wij geven je tips om een job te vinden.

 

 

7 tips om een job te vinden wanneer je een studentenjob zoekt

Of je nu geld wilt verdienen om je studiekosten te dekken, werkervaring wilt opdoen of gewoon wat extra zakgeld wilt scoren, een studentenjob kan de perfecte oplossing zijn. Maar hoe vind je nu snel een studentenjob die bij jou past? We geven je zeven handige tips om een job te vinden.

1. Begin met je netwerk

Een van de beste manieren om snel een studentenjob te vinden, is door je netwerk te gebruiken. Vertel je familie, vrienden en kennissen dat je op zoek bent naar een job en wat voor soort werk je interesseert. Vaak hebben mensen in je directe omgeving waardevolle connecties of kennen ze bedrijven die jobstudenten zoeken.

2. Online vacaturedatabanken en jobwebsites

Tegenwoordig zijn er talloze online vacaturedatabanken en jobwebsites die specifiek gericht zijn op studentenjobs. Maak gebruik van deze platforms en creëer een profiel waarin je je interesses, vaardigheden en beschikbaarheid aangeeft. Je kunt gemakkelijk zoeken naar studentenjobs in jouw regio en direct solliciteren. Student.be is slechts een van de vele voorbeelden. Ook zij geven je heel wat tips om een job te vinden.

3. Maak een aantrekkelijke cv

Een goede cv is essentieel wanneer je gaat solliciteren voor een studentenjob. Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk en gestructureerd is, met vermelding van je relevante opleiding, werkervaring, vaardigheden en eventuele referenties. Pas je cv aan op basis van de specifieke job waarop je solliciteert en benadruk de vaardigheden die relevant zijn voor de functie.

4. Wees proactief

Wacht niet passief af tot er een vacature verschijnt. Neem zelf het initiatief en benader bedrijven waarvan je denkt dat ze mogelijk studentenjobs aanbieden. Stuur een spontane sollicitatiebrief en leg uit waarom je geïnteresseerd bent in hun bedrijf en welke waarde je kunt toevoegen. Proactiviteit kan indruk maken en je kansen vergroten om snel aan een studentenjob te komen.

5. Flexibiliteit is een troef

Als student heb je vaak een druk schema met lessen bijwonen, studeren en andere verplichtingen. Het is daarom belangrijk om flexibel te zijn wanneer je een studentenjob zoekt. Denk na over welke dagen en uren je beschikbaar bent en communiceer dit duidelijk tijdens sollicitatiegesprekken. Werkgevers waarderen vaak studenten die bereid zijn om flexibele werktijden aan te nemen, zoals avonden, weekends of tijdens vakanties.

6. Benut de kracht van sociale media

Sociale media kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om een studentenjob te vinden. Volg bedrijven en organisaties waarin je geïnteresseerd bent op platformen zoals LinkedIn, Instagram, TikTok, Facebook en Twitter. Ze plaatsen vaak vacatures en aankondigingen over jobmogelijkheden op hun pagina's. Daarnaast kun je ook lid worden van groepen en community’s die gericht zijn op studentenjobs, waar je waardevolle informatie en tips kunt delen met andere studenten.

7. Geef niet op

Onthoud dat een studentenjob niet alleen een manier is om geld te verdienen, maar ook een kans om waardevolle werkervaring op te doen, je vaardigheden te ontwikkelen en je professionele netwerk uit te breiden. Dus wees geduldig, geef niet op als je niet meteen een toffe job vindt en blijf gemotiveerd tijdens je zoektocht naar die perfecte bijverdienste. Met bovenstaande 7 tips om een job te vinden, komt dat wel goed.

Welke soorten studentenjobs bestaan er?

Heb je aardig wat festivals afgeschuimd en de party animal in je losgelaten? Borrelde de reismicrobe op waardoor je twee maanden op een andere wei zat? Of gaf je de shopaholic iets te veel vrij spel tijdens de solden? Dan is er misschien een gat in je portemonnee. Gelukkig kan je naast vakantiewerk ook doorheen het jaar centjes verdienen met een studentenjob. Wij zetten enkele mogelijkheden op een rij.

Weekdieren en weekendwerkers

Wil je als student werken buiten de vakantieperiodes? Dan is weekendwerk een voor de hand liggende keuze. Tappen in een hippe bar, aan de slag in de retailsector, flyeren voor toffe events… Deze klassiekers kan je wellicht allemaal. Waar vind je deze jobs? Neem een kijkje op Student@work Uiteraard kan je ook met je cv bij potentiële werkgevers langsgaan of eens bij een interimkantoor binnen springen.

Ondernemen, ondernemen, wie zijn best doet zal het leren

Ben jij een student met een plan? Dan is het statuut student-zelfstandige op jouw lijf geschreven. Wacht niet om een eigen zaak op te starten tot na je studies als je nu al bruist van zotte ideeën en wilde plannen. Met een gezonde dosis lef stamp je een onderneming uit de grond terwijl je studeert.

 

Drie gouden tips voor toekomstige student-zelfstandigen:

  1. Omring je met de juiste mensen

    Een goed netwerk is de sleutel tot succes. Reken op je naaste omgeving die af en toe een handje helpt, mensen met vakkennis waar je zelf minder kaas van hebben gegeten, een goede en betrouwbare boekhouder…

    Extra tip: vraag hulp als je in de rats zit. Met een vriendelijk woordje en gezond verstand kom je vaak een heel eind. Panikeren is dan niet nodig.

  2. Zorg voor een goede cashflow

    De grootste uitdaging van een student-zelfstandige is een goede cashflow. Maak bij de start van je project een goede budgetraming. Tel daar voor alle zekerheid een foutenmarge bij voor onvoorziene kosten. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

  3. Wagen die sprong!

    Wees niet te voorzichtig bij de opstart, maar hou wel rekening met een aantal grote risico’s. Durf stappen te zetten en wacht niet om bepaalde beslissingen te nemen. De boodschap luidt dus: waag de sprong. Achteraf heb je enkel spijt van de kansen die je niet gegrepen hebt.

Heb je nog een beetje koudwatervrees? Lees dan het inspirerende verhaal van student-ondernemer Karst en spring.

Alles wat je moet weten om de uitdaging van student-zelfstandige aan te gaan, lees je op de website van Xerius.

Duaal leren? Wat is dat voor een beest?

Als je liever de handen uit de mouwen steekt dan met je neus in de schoolboeken te zitten, dan is duaal leren wellicht de oplossing. Je gaat deeltijds naar school en de rest van de week ga je aan de slag bij een werkgever. Daardoor krijg je meteen een boel praktijkervaring waardoor je gegeerd wordt op de arbeidsmarkt.

 

Wat brengt dat op? Als je duaal leert, heb je net als gewone werknemers recht op betaalde vakantiedagen. Daarnaast zal je een loon krijgen voor bewezen diensten. Tijdens het schooljaar kan je niet als jobstudent aan de slag, maar tijdens de zomervakantie zijn er wel mogelijkheden om een studentenjob te doen. Lees hier alles over duaal leren.

 

En? Kriebelt het al om de studentenjob van je leven te vinden? Let dan toch nog even op. Er zijn enkele voorwaarden waaraan een jobstudent zich moet houden om geen zuurverdiende centen aan vadertje staat te geven. Je houdt het best je aantal gewerkte uren en je loon in de gaten. Ga niet over je grenzen.

 

Succes en have fun @ work!

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Studente gezellig op kot

Zo maak je een kot gezellig voor een kleine prijs

Lees meer
Werken als student

Alles wat je moet weten over werken als jobstudent

Lees meer
Student zelfstandige worden

Dit moet je weten als je student-zelfstandige wil worden

Lees meer