Samen met de KU Leuven en online platform voor ouders Mama Baas, gingen wij op zoek naar een antwoord op de vraag: hoeveel kost een kind nu écht? Via een grootschalige enquête werden duizenden gezinnen in Vlaanderen ondervraagd en dit waren de meest opvallende resultaten:

 • Het gemiddelde Vlaamse gezin spendeert per maand € 918 aan de kinderen.
  Dit bedrag verschilt sterk volgens het gezinstype (koppel of alleenstaand), het aantal kinderen en het totale inkomen.
 • Koppels zijn welvarender dan alleenstaanden
  Alleenstaande ouders spenderen soms tot 63% van hun inkomen aan de kinderen.
 • Hoe welvarender het gezin, hoe meer het effectief uitgeeft aan de kinderen.
  Maar omdat je over meer geld beschikt, weegt dit minder zwaar door in het gezinsbudget.
 • De kindkosten (= de kost direct gelinkt aan het kind) zijn het hoogst voor 18-plussers.
  De gezinskosten (= de kost om een kind te huisvesten) en tijdkosten (= de impact van een kind op de tijdbesteding van de ouders) dalen wanneer de kinderen ouder worden.

1.De kinderkamer

Wie zich wel eens aan Pinterest waagt, weet dat elke noemenswaardige kinderkamer over een rotan wieg, designer kleerkast, tipitent, originele slaaplamp, dierenkoppen aan de muur en een overpriced berbertapijt beschikt. Dat allemaal het liefst in een warm terracotta kleurenpalet. Google leert ons dat een baby-of kinderkamer om en rond de € 800 kost en dat je na enkele jaren – of wanneer je kind plots niet langer in de ban blijkt te zijn van dino’s – alweer een andere uitzet bij elkaar moet sparen. Slik.

Bespaar ongeveer € 400 per kinderkamer
Een kinderkamer hoeft nochtans geen fortuin te kosten. Het is zelfs jammer om er veel geld aan te spenderen, omdat een uitzet voor kinderen maar een paar jaar dienstdoet. Dat kan volgens ons beter. Voor de helft van de prijs creëer jij al een mini-paradijsje:

 • Ontdek hoe je met simpele lifehacks (schilderen, stickers, patronen …) goedkope meubels een toffe look kan geven. Tip: google ‘DIY Ikea keukentje’.
 • Vintage is hip. Op tweedehandssites, in kringloopwinkels en op rommelmarkten kan je goedkopere, leuke meubels vinden. Ja, zelfs rotan babywiegjes.
 • Check eens bij vrienden en familie. Wie weet welke schatten zij nog op zolder hebben staan, die ze je gratis schenken of willen verkopen aan een vriendenprijs.

2.Kleding

Uit een onderzoek van het Nederlandse Bureau voor Budgetvoorlichting blijkt dat onze noorderburen gemiddeld € 35 per maand spenderen aan kleding en schoenen voor hun baby’s en peuters. Voor de garderobe van kinderen die naar de lagere school gaan, ligt dat bedrag op ruim € 45 per maand. Per jaar komt dat neer op € 420 voor kleine kinderen en € 540 voor iets oudere kinderen.

Bespaar ongeveer € 250 per jaar per kind op kledij
Wanneer je weet dat kleine kinderen een groot deel van hun garderobe nauwelijks aantrekken omdat ze er gewoon té snel uitgroeien, dan weet je dat er op deze planeet veel kinderkledij in omloop is waar helemaal niets mis mee is. Speur tweedehandssites af op zoek naar preloved items en sluit je aan bij mama-verkoopgroepen op sociale media. Voordelig én duurzaam. Jassen en schoenen zijn de grootste kost en meestal moeilijker te vinden op de tweedehandse markt, omdat het stukken zijn die wél worden afgedragen. Reken vooruit en koop alvast jassen en schoenen in de outlet of met 50% korting tijdens de solden voor het volgende jaar.

3.Babysitters

Leuke uitstapjes in het weekend zaten er dit jaar niet vaak in. Sommige ouders hielden door het wegvallen van sociale evenementen wat extra geld over op het einde van de maand, ook los van de bedragen die voordien aan leuke uitjes werden gespendeerd. Wist je bijvoorbeeld dat een babysitter in Vlaanderen gemiddeld € 7,43 per uur vraagt? Stel dat je om de twee weken een oppas inschakelt voor een periode van telkens drie uur, dan ben je € 590 kwijt op jaarbasis. Bron: www.babysits.be

Bespaar ongeveer € 300 per jaar op een babysit
De kans is gelukkig klein dat we elk jaar het hoofd moeten bieden aan een pandemie. Maar ook in normale tijden zijn er manieren om de kosten van de babysit te drukken en toch op stap te kunnen gaan. Stel bijvoorbeeld een schema op met je vrienden waarbij jullie om de beurt op elkaars kinderen passen. Jullie agenda’s zullen misschien niet altijd perfect samenvallen, maar wij voorspellen toch een fikse besparing.

kind_lezen-Myfamily

4.Speelgoed

Je hebt nog maar net wat bestellingen geplaatst in naam van een zekere goedheilig man, of de feestdag van die andere bebaarde weldoener ligt al in het vooruitzicht. Wanneer je je afschriften er even bijhaalt, schrik jij misschien ook van het bedrag dat je aan speelgoed hebt uitgegeven. En dat blijft natuurlijk niet beperkt tot de feestdagen. Tien jaar geleden gaf de Belg al € 339 per kind uit aan speelgoed en dat bedrag zal vandaag wellicht een stuk hoger liggen. Bron: Het Nieuwsblad

Bespaar ongeveer € 150 per jaar per kind op speelgoed
Af en toe iets nieuws kopen, daar kom je als ouder wellicht niet onderuit. Zeker niet wanneer er zich rages met Pokémon-kaarten afspelen op de speelplaats en jij liever geen kinderharten breekt. En toch is het mogelijk om ook op speelgoed te besparen. We lijsten enkele tips op:

 • Ruil speelgoed! Heb je vrienden met kinderen van dezelfde leeftijd? Ruil dan het speelgoed waar jouw kinderen op zijn uitgekeken met dat van anderen.
 • Ook wat speelgoed betreft is er een grote tweedehandsmarkt. En misschien heb jij zelf ook nog speelgoed liggen uit je kindertijd? Nostalgie troef!
 • Bezoek een speelotheek, oftewel een uitleendienst van speel- en leermateriaal.
 • Investeer in iets duurder maar duurzaam speelgoed, dat ook langer meegaat.

Met deze tips heb je toch maar even zo’n € 1000 per jaar bespaard.

De kosten voor een kind zijn uiteraard voor elk gezin anders en verschillen naargelang het gezinstype, het inkomen en het aantal kinderen. Surf naar www.myfamily.be/kindkompas en bereken via onze unieke, online tool de werkelijke (en toekomstige) kosten van jouw kind(eren) zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Gelukkig heb je per kind ook recht op een Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Wij focussen ons als enige uitbetaler uitsluitend op het Groeipakket in Vlaanderen, op maat van jouw gezin. Het Groeipakket bestaat uit het maandelijkse basisbedrag, de schoolbonus en eventuele toeslagen als extra ondersteuning, zoals zorgtoeslag voor weeskinderen, pleegkinderen en kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte, sociale toeslag voor kinderen uit gezinnen met lagere inkomens én participatietoeslagen voor kinderen die naar de kinderopvang gaan of onderwijs volgen. Met onze Groeipakket Calculator bereken je eenvoudig hoeveel jij voor je gezin zal ontvangen. Reken voor jouw familie op MyFamily.

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: