Huilbaby: hoe werkt een huilkaart?

Een baby huilt, dat is normaal: hij/zij kan op geen enkele andere manier een gevoel uitdrukken. Maar soms huilen baby’s heel veel, meer dan normaal voelt. Als ouder van zo’n huilbaby of prikkelbare baby is het soms niet eenvoudig om het hoofd koel te houden en bij te houden hoeveel de baby nu wel werkelijk huilt. Een huilkaart kan je daarbij helpen.

Wat is een huilkaart?

1. Het doel van deze grafiek is in de eerste plaats om voor jezelf een zo juist en duidelijk mogelijk beeld te scheppen van het huilgedrag van je baby. Het geeft wat nieuwe moed als je met eigen ogen ziet dat het inderdaad verbetert en voorbijgaand is. Hoewel het vaak vóelt alsof er geen beterschap in het gedrag van je huilbaby te bespeuren is na bijvoorbeeld 1 maand, kan een nieuwe huilkaart na die maand wel een duidelijke vermindering van het huilen aantonen.

2. Met de huilgrafiek kan ook je partner een heldere kijk krijgen op het probleem. Als mama ben je vermoedelijk het grootste deel van de dag alleen met de baby. Vaak gebeurt het dat een partner door zijn afwezigheid het probleem van een huilbaby onderschat, omdat hij veel minder met de huilbuien geconfronteerd wordt.

3. De babyhuilgrafiek is ook voor de arts een uitstekend hulpmiddel om samen met jou op zoek te gaan naar een behandeling. In plaats van vage omschrijvingen zoals ‘hij huilt nogal veel of ‘ik voel me niet zo fit’, worden heel concrete gegevens voorgelegd. Aan de hand van deze gegevens kan gezocht worden naar verbanden:

 

  • Is er een verband tussen het voedingsschema en de huilbuien?
  • Komen de huilbuien vaker voor in drukke situaties, zoals bij bezoek van familie of bij een bezoek aan de supermarkt?
  • Is er een verband tussen het huilen van je baby en je eigen weerstand (komen de huilbuien bijvoorbeeld vaak voor wanneer jij je minder goed voelt)?

 

4. Aan de hand van de grafiek kan met andere woorden gezocht worden naar een patroon bij je baby, waardoor je soms vrij snel kunt vaststellen wat het huilen precies veroorzaakt. Wanneer je dat al weet, ben je een stap dichter bij een oplossing.

 

Wil je graag je eigen kaart

Print hier
Veel succes!