Alles wat je moet weten als je kind op Erasmus+ wil gaan


Je student wil met Erasmus+ studeren in het buitenland. Wat moet je dan allemaal regelen? Op welke financiële steun kan je rekenen? En welke impact heeft studeren in het buitenland op je Groeipakket? We zetten hier alles op een rijtje. Zo kan jij je kind met een gerust hart een onvergetelijke ervaring gunnen.


Wat is Erasmus+?

Erasmus+ is een uitwisselingsprogramma van de Europese Unie dat sinds 1987 studenten de kans biedt om een deel van hun studie in het buitenland te volgen of daar stage te doen. Het is bedoeld om internationale ervaring op te kunnen doen, nieuwe culturen te ontdekken en taalvaardigheden te verbeteren. Maar laten we eerlijk zijn: voor veel studenten is Erasmus+ ook proeven van vrijheid en nieuwe vrienden maken. Kortom, Erasmus verbreedt de horizon van je kind.

Wat zijn de voorwaarden?

Niet elke student kan zomaar zijn koffers pakken en vertrekken. Er zijn enkele voorwaarden:

  • Ingeschreven zijn aan een erkende onderwijsinstelling: Dit betekent dat je kind een voltijdse student moet zijn aan een universiteit of hogeschool die deelneemt aan het Erasmus-programma.
  • Studieresultaten: Hoewel je student geen topscores hoeft te hebben, moet je kind wel laten zien dat hij of zij serieus bezig is met de studie. Erasmus+ is tenslotte een academische uitwisseling, geen vakantie.
  • Een goedgekeurd studieplan: De onderwijsinstelling waar je kind nu les volgt moet het vakkenpakket dat je student in het buitenland zal volgen goedkeuren. Dit voorkomt dat je kind vakken volgt die achteraf niet meetellen voor het diploma.

Hoe start je de aanvraag?

Het proces om op Erasmus te gaan begint vaak al maanden voordat je student vertrekt. Dat geeft hen wel de tijd om alvast een mondje van de taal in het gastland te leren.

  1. Informeren, informeren, informeren

    Studenten moeten zich goed informeren bij de Erasmus+-coördinator van hun universiteit of hogeschool. Elke onderwijsinstelling heeft immers andere procedures en deadlines.
  2. Bepaal de bestemming

    Er zijn verschillende bestemmingen, van het zonnige Spanje tot het koude maar prachtige Finland, vooral binnen Europa maar ook een aantal erbuiten. Samen kan je bespreken welke locatie het beste past, zowel academisch als praktisch. Overleg met de Erasmus+-coördinator om te zien welke partneruniversiteiten het beste aansluiten bij het studieprogramma.
  3. De papierwinkel

    Erasmus komt niet zonder een flinke berg papierwerk. Motivatiebrieven, studieplannen, en officiële aanvragen – het hoort er allemaal bij. Hier kan je als ouder een oogje in het zeil houden om ervoor te zorgen dat alles netjes en op tijd wordt ingediend. Want deadlines missen is niet alleen vervelend, het kan ook betekenen dat je student zijn kans op Erasmus+ misloopt.

Hoe betaal je dit buitenlandse avontuur?

Studeren in het buitenland kan prijzig lijken, maar Erasmus zou Erasmus niet zijn als er geen oplossing was om de kosten te drukken:

  • De Erasmusbeurs: De Europese Unie biedt een beurs aan die de extra kosten dekt. Dit bedrag varieert per land, dus voor een semester in het dure Zweden krijg je meer dan voor een semester in het betaalbare Portugal. De beurs is bedoeld om de kosten voor vliegtickets, huur en hogere levensonderhoudskosten te dragen. Wie het minder breed heeft krijgt een extra vergoeding van €250. Die wordt vooral toegekend aan (bijna-)beursstudenten, werkstudenten en studenten met specifieke ondersteuningsbehoeften. Zo streeft het Erasmus+-programma naar gelijke kansen.
  • Studietoelage: Je student behoudt tijdens het buitenlandse avontuur zijn huidige studietoelage als die er een krijgt.
  • Het Groeipakket: Het goede nieuws is dat het Groeipakket blijft doorlopen zolang je kind ingeschreven blijft aan de thuisinstelling en zijn of haar studiepunten blijft behalen.
  • Budgetteren kan je leren: Je student zal moeten leren budgetteren. Misschien is dit de eerste keer dat ze zelfstandig hun geld moeten beheren. Hierbij kan je als ouder ondersteunen door samen een budget op te stellen voor de maandelijkse kosten, van huur tot boodschappen (en ja, ook een beetje voor uitgaan).
  • Bijverdienen: In sommige landen is het mogelijk om naast je studies een bijbaantje te nemen, al moet je kind dit goed plannen om de studieprestaties er niet onder te laten lijden. Lees zeker deze info over werken in het buitenland. Op voorhand een studentenjob doen om een extra zakcentje te hebben is uiteraard ook een optie. Zorg er wel voor dat je geen Groeipakket verliest door die studentenjob.

Wat is de impact op het Groeipakket?

Maak je geen zorgen. Zoals hierboven vermeld, behoud je je recht op het Groeipakket zolang je kind ingeschreven blijft bij een erkende Belgische onderwijsinstelling en voldoet aan de studievoorwaarden. Dit betekent dat je tijdens je Erasmus-periode nog steeds recht hebt op deze financiële ondersteuning. Gaat je kind studeren in het buitenland zonder Erasmus+? Dan lees je best deze info over buitenlandse studies.

Toptips van ervaringsdeskundigen voor Erasmus+-studenten

Check op voorhand de gewoontes en gebruiken van het gastland

Zijn er zaken die wij beleefd vinden, maar op je bestemming nogal boers overkomen? Is er een fooiencultuur? Wat zijn de lunch- en dinertijden? Probeer je op voorhand in te lezen over een aantal eigenheden van het land waar je gaat studeren. Zo kom je niet voor verrassingen of gênante situaties te staan.


Regel je administratie

Check bij je onderwijsinstelling welke papieren je op zak moet hebben. Vergeet zeker je Europese ziekteverzekeringskaart niet. Sluit tijdig de nodige contracten af voor je verblijfplaats. En controleer ook dat je identiteitskaart en bankkaart lang genoeg geldig zijn.


Less is more

Verhuis niet je volledige kot of kamer. Neem de basis mee. Je kan ter plaatse altijd spulletjes kopen of lenen en die daar ook gewoon doorverkopen of weggeven als je vertrekt.


Je niet helemaal oké voelen is oké

Ja, er zullen momenten zijn waarop je je verloren voelt in een nieuwe stad, je buitenlandse huisgenoten niet begrijpt of hunkert naar Belgische frietjes. Da’s helemaal normaal. Maar geen paniek, die momenten gaan ook weer over.


Blijf niet in je bubbel

Banden met Belgen of andere Erasmussers is vaak makkelijk. Maar de leukte plekjes ontdek je via de lokale studenten. Probeer dus ook met hen op stap te gaan.


Hou contact

Je maakt nieuwe vrienden als je op Erasmus gaat. Niets zo jammer om die weer te verliezen zodra je terug in België bent. Maak dus nog tijdens je verblijf in het buitenland een afspraak voor een reünie. Anders is de kans klein dat die er effectief komt.

Waarom is Erasmus+ een goed idee?

Misschien voelt het een beetje onwennig om je kind naar een ander land te sturen, maar Erasmus+ biedt kansen die je niet wil ontzeggen. Je kind zal niet alleen academisch groeien, maar ook op persoonlijk vlak. Zelfstandig leren leven, omgaan met nieuwe situaties, en andere culturen begrijpen zijn vaardigheden die later in hun professionele leven goud waard zullen zijn.

Bovendien is het Erasmus-programma zo opgezet dat je kind goed begeleid wordt, zowel door de thuisinstelling als door de gastuniversiteit. Ze zullen niet alleen zijn, maar deel uitmaken van een groot netwerk van internationale studenten die allemaal hetzelfde avontuur aangaan.

Kortom, Erasmus is niet alleen een investering in hun studie, maar ook in hun toekomst. En dat is iets waar je als ouder trots op kan zijn.

Welke financiële ondersteuning is er voor studenten?

Je ontvangt voor elk kind dat naar school gaat of studeert een schoolbonus. Die betalen we jaarlijks in augustus uit en het bedrag hangt af van de leeftijd. Voor jongeren tussen 18 en 24 jaar bedraagt de schoolbonus 67,56 euro.

Daarnaast is er de schooltoeslag. Gezinnen met kinderen in het kleuter-, lager- of secundair onderwijs waarvan het totale inkomen onder een bepaalde grens ligt krijgen die. Je moet de schooltoeslag niet zelf aanvragen. Jouw Groeipakketuitbetaler voegt die automatisch toe aan je Groeipakket als je aan alle voorwaarden voldoet.

Ook voor studenten in het hoger onderwijs is er financiële steun, namelijk de studietoelage. Het Ministerie van Onderwijs betaalt die uit. Een studietoelage moet je wel zelf aanvragen. Je vindt alle informatie op studietoelagen.be.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Studentenjob

Tips om een studentenjob te vinden

Lees meer
Studente gezellig op kot

Zo maak je een kot gezellig voor een kleine prijs

Lees meer
Werken als student

Alles wat je moet weten over werken als jobstudent

Lees meer