De invoering van het Groeipakket heeft een belangrijk gevolg voor jou. Je mag vanaf 1 januari 2020 zelf kiezen welke ‘uitbetalingsactor’ jouw steun betaalt. En dat is volkomen terecht. Je bent toch geen baby meer?

Word lid van onze familie en vraag je Groeipakket aan bij MyFamily...

… als je in Vlaanderen woont, maar nog geen Groeipakket of kinderbijslag krijgt.

… als je nieuw bent in Vlaanderen.

… als je in het buitenland woont en in Vlaanderen werkt.

Overstappen naar MyFamily

Krijg je elders al Groeipakket, maar maak je liever deel uit van MyFamily? Vraag dan vanaf 1 januari 2020 je overstap aan. Dan ben jij ons allereerste lid van het nieuwe jaar.

Vroeg je een Startbedrag aan...

…bij MyFamily? Dan is alles in kannen en kruiken voor je Groeipakket. Je krijgt het automatisch van ons.

…bij een andere uitbetalingsactor? Dan kan je nog steeds lid worden van onze familie. Klik gewoon op de knop hieronder, en MyFamily draagt zorg voor jouw Groeipakket.

Blijf je liever bij de andere uitbetalingsactor? Dat kan uiteraard ook. Maar onthoud dat wij jou altijd met open armen ontvangen.

Krijg een kleutertoeslag

Je hebt recht op deze bonus als je kind naar een kleuterschool gaat, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Krijg een kinderopvangtoeslag

Daarvoor moet je drie vakjes kunnen aanvinken:

 • je kind gaat nog niet naar de kleuterschool
 • je kiest voor een opvangplaats met vergunning van de Vlaamse overheid
 • het tarief in de opvang is niet volgens de subsidieregeling van Kind & Gezin

Om de toeslag te krijgen hoef je niet in Vlaanderen te wonen. Het volstaat dat je spruit naar de opvang gaat in Vlaanderen of Brussel.

Overstappen naar MyFamily: de beste keuze voor je kind en je gezin

Je kind verdient de beste start in het leven. Dat lukt beter met een fijne familie om je heen. Daarom onthalen wij jou en je kindje met open armen bij MyFamily. Onze experts zorgen ervoor dat je altijd de steun krijgt waar je recht op hebt. Overstappen is dus een prima keuze, en dat om zes uitstekende redenen.

1. Je neemt de makkelijkste start naar je Startbedrag van € 1.122

Komt de ooievaar langs, dan heb je recht op het Startbedrag. Dat vraag je nergens makkelijker aan dan bij MyFamily. In een oogwenk is je aanvraag rond en krijg jij – ongeveer 2 maanden vóór de bevalling – € 1.122 op je rekening.

2. Je krijgt automatisch Groeipakket

Is je Startbedrag goedgekeurd? Dan heb je ook automatisch recht op Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Op de 8ste dag van elke maand verschijnt het bedrag op je rekening. Maar weten? Onze Groeipakketcoaches helpen jou graag verder.

3. Bereken nu al hoeveel je zal ontvangen

Benieuwd naar het bedrag dat je zal krijgen voor je kindje? Dat bereken je in een handomdraai met de Groeipakket Calculator. Neem zeker eens een kijkje, want die informatie komt altijd van pas.

4. Je slaapt op twee oren door de dubbele controle

MyFamily zorgt ervoor dat jij altijd het bedrag krijgt waarop je recht hebt. Toch zorgt de stap van Kinderbijslag naar Groeipakket voor vraagtekens. Wij begrijpen dus best dat je graag zelf de proef op de som neemt. Dat kan met de Groeipakket Checker van MyFamily. In enkele klikken krijg jij de garantie of het bedrag dat je ontvangt, overeenstemt met je gezinssituatie.

5. Kost je kind echt een huis? En wat brengt het op?

Welke uitgaven brengt de opvoeding van je kind met zich mee? Welke impact heeft een extra telg op je gezinsbudget? Besteed jij meer aan jouw spruiten dan je vriendinnen? Dat bereken je allemaal met het KindKompas van MyFamily. Dit unieke instrument brengt je kosten in kaart op 3 terreinen: je kind zelf, je gezin als geheel en je tijdsbesteding.

Daarnaast kan je ook de financiële hulp die je ontvangt voor je kroost berekenen. In samenwerking met de KU Leuven onderzocht MyFamily welke instrumenten, zoals personenbelasting, onroerende voorheffing, studietoelage en Groeipakket, je helpen bij het bekostigen van een kind.

6. Laat je informeren en inspireren

Hoe maak je de mooiste babykamer ter wereld1 ? Waar kan je makkelijk besparen op je gezinsbudget2? Waar vind je informatie over een leuk avondje uit3 en reserveer je meteen een babysit4? Hoe tik je babyspulletjes op de kop voor een vriendelijk prijsje5? Als mama steek je heel wat op van de MyFamily blogs, posts en video’s.

Een tip: schrijf je zeker in op onze Groeipakketkrant. Die staat boordevol informatie waar je telkens weer naar uitkijkt – als een goede vriendin die jou tips geeft! 

1Met de tips van MyFamily – 2dankzij onze zogenaamde money hacks3in onze cultuurplanner – 4met de babysitservice bsit – 5bij onze partner Dreambaby

Je woont in Vlaanderen, en krijgt nog geen Groeipakket of kinderbijslag

Dan is het eenvoudig: omdat je kroost in Vlaanderen gedomicilieerd is, krijg je Groeipakket bij MyFamily. Punt uit.

Je kan ook recht hebben op Groeipakket in de volgende gevallen:

 • jij of je kind hebben (nog) geen domicilie, maar wel de Belgische nationaliteit of een geldig verblijfsrecht:
 • je hebt een bijzonder statuut als vluchteling, slachtoffer van mensenhandel of niet-begeleide minderjarige;
 • je ontvangt op basis van je werk al gezinsbijslag uit het buitenland of van een internationale organisatie;
 • je bent grensarbeider.

Een gouden raad: zet vaart achter je aanvraag, zodat je snel de steun krijgt waar je recht op hebt. Klik op de knop hieronder en onze Groeipakketcoaches gaan meteen aan de slag voor jou.

Nuttige tip: vermeld zeker de naam van de organisatie die jouw laatste gezinsbijslag uitbetaalde (als die er is). Dan kunnen onze experts nog sneller schakelen om jou op te nemen in de familie.

Kindje komt kijken aan de deur
Aansluiten MyFamily verhuiswagen

Je verhuist naar Vlaanderen?

Maak dan eerst en vooral kennis met je nieuwe buren. Want geloof ons: Vlamingen zijn gastvrije mensen, en heten jou graag welkom.

Dat doet ook MyFamily, en eveneens van harte. Een gouden raad: sluit bij ons aan zodra je ingeschreven bent op je nieuwe adres of een geldige verblijfskaart hebt. Anders bestaat het gevaar dat je nog onterechte betalingen ontvangt van je vorige bijslagfonds. Dat geld moet je later terugbetalen, en dat is altijd zuur.

Handige tip: hou de naam van je vorige bijslagfonds bij de hand. Dan kunnen onze Groeipakketcoaches je dossier meteen opstarten, en krijg jij snel de steun waar je recht op hebt.

Je woont in het buitenland en werkt in Vlaanderen

Dan kan je recht hebben op Groeipakket voor je kind. Dat is trouwens ook het geval wanneer je partner of echtgenoot haar of zijn brood verdient in Vlaanderen.

Daarbij speelt het geen rol welk statuut je hebt: werknemer, ambtenaar of zelfstandige. Sterker nog: ook gepensioneerd, werkloos of ziek kan je Groeipakket krijgen, en ben je welkom bij MyFamily.

Krijg je volledig of aanvullend Groeipakket?

Omdat we een stukje Europa zijn, gelden uiteraard de Europese regels. Die zeggen dat het werkland altijd zwaarder doorweegt dan het woonland. Dat betekent dat je recht hebt op:

 • volledig Groeipakket als jij in Vlaanderen werkt en je kind in het buitenland woont.
 • aanvullend Groeipakket als jij in Vlaanderen werkt en de andere ouder werkt in het buitenland waar je kind woont. een voorbeeld maakt dit duidelijk:

Marie is 6 en woont in Nederland. Haar mama werkt bij onze noorderburen, haar papa verdient zijn boterham in Vlaanderen.

Nederland betaalt in dat geval bij voorrang de gezinsbijslag. Is het bedrag dat het gezin over de Moerdijk krijgt lager dan waar het in Vlaanderen recht op heeft? Dan doet Vlaanderen daar een aanvullend Groeipakket bovenop.

Aansluiten MyFamily vrouw wereldbol

Leuk om te weten

 • Heb je nergens in Europa recht op gezinsbijslag? Dan betaalt MyFamily jou het volledige Groeipakket.
 • Je krijgt Groeipakket met terugwerkende kracht. Je recht blijft immers 5 jaar geldig. Met andere woorden: kon je 5 jaar geleden al Groeipakket krijgen? Dan ontvang je ook het geld van de voorbije 5 jaar.
 • Voor de kleutertoeslag en de kinderopvangtoeslag speelt buitenland of binnenland geen rol. Je krijgt altijd het volledige bedrag.

MyFamily gaat graag voor jou aan de slag

Ben jij aan de slag in Vlaanderen? Of je partner? Klik dan op de knop hieronder, en MyFamily zorgt ervoor dat jij het geld krijgt waar je recht op hebt.

Hou je de naam bij de hand van de organisatie die jouw laatste gezinsbijslag uitbetaalde? Dat werkt nog zo makkelijk.

Stap nu al over naar MyFamily

Op 1 januari 2020 gaat eindelijk de deur van het slot. Dan kan je vrij kiezen wie jouw Groeipakket mag uitbetalen.

Een tip: is er een kindje op komst in je gezin? Ook dan kan je al overstappen naar MyFamily. Klikken is dus de boodschap, we heten jou van harte welkom.

Overstappen naar MyFamily

Nu al aansluiten bij MyFamily? Dat kan...

…in sommige uitzonderlijke gevallen

Bijvoorbeeld wanneer je kind bij een andere ouder gaat wonen, of in een ander gezin. Wil je weten of jouw geval een onmiddellijke aansluiting bij MyFamily mogelijk maakt? Contacteer onze Groeipakketcoaches, zij geven jou graag advies op maat.

…wanneer je – joepie – een kindje verwacht

Dat gaat heel makkelijk: vraag gewoon je Startbedrag bij ons aan. Dan sluit je automatisch aan bij MyFamily, en wordt onze familie een stukje groter, samen met de jouwe!.

Aansluiten bij MyFamily als ambtenaar

Ambtenaar? Welkom bij MyFamily!

Vrijheid, blijheid – het geldt ook voor jou als ambtenaar. Je bent niet langer verplicht om aan te sluiten bij de uitbetalingsactor van de overheid. Integendeel zelfs: door aan te sluiten bij MyFamily kan je voordelen plukken die je elders niet geniet.

Of je nu leerkracht bent of brandweerman, politieagent of OCMW-medewerker, contractueel of statutair: we onthalen jou met open armen. Ons advies: vraag nu al je overstap aan, dan komt die bij voorrang in orde.

Sluit aan bij MyFamily

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: