Dit moet je weten als je student-zelfstandige wil worden

 

 

Je bent een gedreven student en je hebt een briljant idee voor een eigen zaak. Je wilt ondernemen en studeren combineren. Of wil je af en toe wat freelancewerk doen terwijl je studeert. In al die gevallen is het student-zelfstandige statuut iets voor jou. Als student-zelfstandige krijg je immers de mogelijkheid om je eigen onderneming te runnen, terwijl je nog steeds geniet van de voordelen en flexibiliteit van het studentenleven.

 

 

Voorwaarden om student-zelfstandige te worden

Je moet aan drie voorwaarden voldoen als je wil werken als student-zelfstandige:

  • je bent minstens 18 jaar en jonger dan 25 jaar;
  • je volgt minstens 27 studiepunten of 17 lesuren per week aan een erkende Belgische of buitenlandse onderwijsinstelling.
  • je oefent een zelfstandige activiteit uit. Je mag dus niet in dienst zijn van een werkgever. Dan moet je je inschrijven als jobstudent.

Hoe kan je student-zelfstandige worden?

Je moet heel wat zaken in orde brengen voordat je aan de slag kan als zelfstandige student. Denk aan je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds om je sociale bijdragen te betalen, je ondernemingsnummer en btw-nummer,  eventuele vergunningen, …

Alles wat je moet weten om je aan te sluiten als student-zelfstandige, lees je op de website van Xerius. Zij helpen je met veel plezier jouw ondernemersdromen waar te maken.

De impact op je Groeipakket

Als je bijdragen betaalt zoals een zelfstandige in hoofdberoep, heb je geen recht meer op een Groeipakket. Wanneer je bijdragen in hoofdberoep moet betalen lees je hier. In de meeste andere gevallen blijf je recht hebben op een Groeipakket. Als je een vraag hebt over jouw specifieke situatie, dan kan je jouw Groeipakketcoach contacteren op de wijze die jij verkiest.

Student-zelfstandigen mogen meer dan 600 uur per jaar werken

Als student-zelfstandige is meer dan 600 uur werken geen probleem voor je belastingen of je Groeipakket. Je mag zo veel werken als je wilt. Jouw sociale bijdragen hangen af van wat je verdient.

Hou rekening met een inkomensgrens van € 8.204,60 per jaar

In principe mag je zoveel verdienen als je zelf wilt, maar dat heeft dan wel enkele gevolgen. Verdien je meer dan € 8.204,60 per jaar? Dan betaal je sociale bijdragen aan vadertje staat. Alle regels en wetten over je inkomen lees hier.

Afgestudeerd? Wat nu met je statuut?

Zolang je nog minstens 27 studiepunten of 17 lesuren per week volgt, kun je nog steeds als student-zelfstandige blijven werken. Concreet betekent dit dat je student-zelfstandige kunt blijven tot en met het derde kwartaal van het jaar waarin je afstudeert en/of 25 jaar wordt.

 

Vanaf het vierde kwartaal verandert je statuut in...

...zelfstandige in hoofdberoep, als je voltijds wil werken in je eigen zaak;

...zelfstandige in bijberoep, als je minstens halftijds werkt als loontrekkende of ambtenaar.

 

Als je ervoor kiest om voortijdig te stoppen met je studies of je studietraject versneld af te ronden, ben je niet langer ingeschreven als student. In dat geval word je ofwel zelfstandige in bijberoep of zelfstandige in hoofdberoep.

 

Overstappen van het student-zelfstandige statuut naar zelfstandige in bijberoep of hoofdberoep kan een spannende nieuwe fase zijn in je professionele carrière. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en de nodige stappen onderneemt om aan alle wettelijke vereisten te voldoen. Zo word je vast een succesvolle ondernemer. Veel succes!

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Studente gezellig op kot

Zo maak je een kot gezellig voor een kleine prijs

Lees meer
Studentenjob

Tips om een studentenjob te vinden

Lees meer
Examenstress bij studenten

Tips om stress te verminderen voor studenten in het hoger onderwijs

Lees meer