Jobstudent gezocht
Bijklussen als jobstudent buiten de schoolvakanties
Heb je net als Festivolhouder Bouba aardig wat festivals afgeschuimd en de party animal in je losgelaten? Borrelde de reismicrobe op waardoor je twee maanden op een andere wei zat? Of gaf je de shopaholic iets te veel vrij spel tijdens de solden? Dan is er misschien een gat in je portemonnee. Gelukkig kan je naast vakantiewerk ook doorheen het jaar centjes verdienen met een studentenjob. Wij zetten enkele mogelijkheden op een rij.
1. Weekdieren en weekendwerkers
Wil je als student werken buiten de vakantieperiodes? Dan is weekendwerk een voor de hand liggende keuze. Tappen in een hippe bar, aan de slag in de retailsector, flyeren voor toffe events… Deze klassiekers kan je wellicht allemaal. Waar vind je deze jobs? Neem een kijkje op www.seal.jobs. Op basis van jouw profiel krijg je voorstellen op maat. Uiteraard kan je ook met je cv bij potentiële werkgevers langsgaan of eens bij een interimkantoor binnen springen.
Swipe, like, match en seal the deal!
2. Ondernemen, ondernemen, wie zijn best doet zal het leren
Ben jij een man of vrouw met een plan? Dan is het statuut student-zelfstandige op jouw lijf geschreven. Wacht niet om een eigen zaak op te starten tot na je studies als je nu al bruist van zotte ideeën en wilde plannen. Met een gezonde dosis lef stamp je een onderneming uit de grond terwijl je studeert.
De mannen achter Noodle Burger geven alvast het goede voorbeeld. People of Tomorrow hebben ze misschien gespot. Met hun hamburgers -voorzien van een door noedels vervangen broodje – stonden Gilles Schepens en Xin Lu op DreamVille. Dat was hun grootste wapenfeit van deze zomer naast onder ander Release Festival, The Qontinent en verscheidene foodtruckfestivals. Ze moesten zelfs enkele events weigeren om alles gebolwerkt te krijgen
Twee jaar geleden begonnen ze met de voorbereiding van hun foodtent op wielen die sinds november vorig jaar up and running is. Ze combineren het runnen van een zaak met studeren. En ja, soms moet je dan keuzes maken. Studies spreiden over een iets langere termijn en een selectie maken van te halen herexamens zijn daar in dit geval het gevolg van. Maar het is de moeite waard, want de praktijkervaring die ze opsteken ontbreekt vaak in een klassieke studie. Waarom dan toch nog tussen de boeken kruipen? Zelfvorming is belangrijk om doordachte keuzes te maken. Daarom is een combinatie van werken en leren ideaal.
De prijs van onwetendheid is groter dan de investering in persoonlijke en zakelijke ontwikkeling.
Carl Van de Velde – Business Mentor
Intussen kennen Gilles en Xin het reilen en zeilen van ondernemen. Ze geven 3 gouden tips voor toekomstige student-zelfstandigen.
- Omring je met de juiste mensen
Een druk festivalseizoen overleven met maar 4 handen en 2 hoofden is niet evident. Een goed netwerk blijkt het geheim te zijn. De naaste omgeving die af en toe een handje helpt, mensen met vakkennis waar ze zelf minder kaas van hebben gegeten, een goede en betrouwbare boekhouder… Een koeling die stuk ging bleek op die manier een minder grote zorg te zijn dan eerst verwacht. Tip: vraag hulp als je in de rats zit. Met een vriendelijk woordje en gezond verstand kom je vaak een heel eind. Panikeren is dan niet nodig.
- Zorg voor een goede cashflow
De grootste uitdaging van een student-zelfstandige is een goede cashflow. Gilles en Xin hebben hier het voordeel dat ze cash geld kunnen ontvangen aan hun foodtruck en dat ze nog op Hotel Mama zitten. De heren adviseren om bij de start van je project een goede budgetraming te maken. Tel daar voor alle zekerheid een foutenmarge bij voor onvoorziene kosten. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
- Wagen die sprong
Gilles en Xin geven toe dat ze bij de opstart iets te voorzichtig zijn geweest. Moesten ze opnieuw beginnen dan zouden ze sneller stappen durven zetten en minder lang wachten om bepaalde beslissingen te nemen. De boodschap luidt dus: waag de sprong. Achteraf heb je enkel spijt van de kansen die je niet gegrepen hebt.
Alles wat je moet weten om de uitdaging van student-zelfstandige aan te gaan, lees je op de website van Xerius.
3. Duaal leren? Wat is dat voor een beest?
Als je liever de handen uit de mouwen steekt dan met je neus in de school boeken te zitten, dan is duaal leren wellicht de oplossing. Je gaat deeltijds naar school en de rest van de week ga je aan de slag bij een werkgever. Daardoor krijg je meteen een boel praktijkervaring waardoor je gegeerd wordt op de arbeidsmarkt.
Wat brengt dat op? Als je duaal leert, heb je net als gewone werknemers recht op betaalde vakantiedagen. Daarnaast zal je, een loon krijgen voor bewezen diensten. Tijdens het schooljaar kan je niet als jobstudent aan de slag, maar tijdens de zomervakantie zijn er wel mogelijkheden om een studentenjob te doen. Op de website van Syntra vind je alles over duaal leren.
En? Kriebelt het al om de studentenjob van je leven te vinden? Let dan toch nog even op. Er zijn enkele voorwaarden waaraan een jobstudent zich moet houden om geen zuurverdiende centen aan vadertje staat te geven. Je houdt het best je aantal gewerkte uren en je loon in de gaten. Ga niet over je grenzen.
Succes en have fun @ work!