Top 5 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en wat eraan te doen

Enkele praktische hulpmiddeltjes om die ongemakken te verlichten.

Zwangerschapskwaaltjes

Van harte proficiat met je zwangerschap, mama (in spe)! 🙂 Hopelijk stel jij het goed. En heb je niet te veel last van ongemakken. Want zwangerschapskwaaltjes gooien vaak roet in het eten en verstoren het blijde aftellen naar de geboorte. Van de misselijkheid tijdens het eerste trimester, tot striemen of brandend maagzuur op het einde van de rit. Onderstaande tips kunnen jouw zwangerschapskwaaltjes verzachten.

 

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? Je hebt recht op € 1.190,68 voor je kindje.
Startbedrag aanvragen

Heb jij last van één van de onderstaande kwaaltjes?

 

1.Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Met stip op nummer één van de meest bekende zwangerschapskwaaltjes: misselijkheid. En dan vooral de eerste drie maanden. Sommige vrouwen hebben enkel ’s morgens last van misselijkheid, andere vrouwen de hele dag. De oorzaak ligt bij de hormonale veranderingen in je lichaam (er groeit een kindje in jou!). Hoe kan je dit zwangerschapskwaaltje wat verminderen? Het kan bijvoorbeeld helpen om een cracker of beschuit te eten voor je opstaat.

Eet ook geen grote maaltijden: het is beter om eten en drinken in kleine hoeveelheden over de dag te spreiden. Vermijd ook sterke geuren, want die kunnen misselijkheid opwekken. En mom to be: eet vooral waar je wél zin in hebt. Evenwichtige maaltijden komen later in de zwangerschap wel weer ;-).

 

Is de misselijkheid heel fel? Dan kan het medicijn Navalit soelaas brengen. Bespreek wel op voorhand met je dokter of dit in jouw geval niet schadelijk is voor je baby.

Vaak last van ochtendmisselijkheid? Hier vind je enkele concrete tips om dit zwangerschapskwaaltje te verhelpen.

 

2.Zwangerschapsmasker

Onder invloed van hormonale schommelingen kunnen er tijdens de zwangerschap pigmentvlekken ontstaan in het gezicht. Ze komen vooral voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, rond de ogen, op de bovenlip en kin. Dit zwangerschapskwaaltje heet een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker is niet gevaarlijk, maar de meeste vrouwen ervaren dit wel als ontsierend.

Hoe kan je dit proberen voorkomen? Zonnecrème beschermt tegen een zwangerschapsmasker. Blijf best tijdens en enkele maanden na de zwangerschap uit de zon. En smeer je gezicht altijd in met een hoge zonbeschermingsfactor (liefst factor 50).

Hoe krijg je een zwangerschapsmasker weg of hoe kan je het behandelen? Je kan de vlekken behandelen met speciale pigmentcrèmes. Maar let wel goed op dat ze veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Gelukkig verdwijnen de pigmentvlekken meestal binnen enkele maanden na de bevalling vanzelf. Joepie!

 

3.Bandenpijn

Je hebt er misschien al van gehoord: bandenpijn. Maar wat is bandenpijn juist en waar voel je dat? Je baarmoeder hangt met banden in je bekken. Die zorgen ervoor dat je baarmoeder op z’n plaats blijft. Wanneer er een kindje in je buik groeit, komt er heel wat druk op de banden te staan. Sommige vrouwen beschrijven dit als een stekende pijn.

Bandenpijn komt vaak voor na week 20 van de zwangerschap. Maar er zijn ook uitzonderingen waar bandenpijn al vroeg aan het begin van de zwangerschap optreedt. Jammer genoeg kan je bandenpijn niet helemaal vermijden, maar je kan het ongemak wel verlichten. Zo kan een buikband of speciaal zwangerschapsondergoed je buik ondersteunen. Een correcte houding en een warme douche doen ook wonderen.

 

4.Hoofdpijn is ook een zwangerschapskwaaltje

Heb je regelmatig hoofdpijn tijdens de zwangerschap? Dit zwangerschapskwaaltje kan verschillende oorzaken hebben. Zwangerschapshormonen kunnen de boosdoener zijn, maar ook andere kwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid en bloeddrukverlaging kunnen hoofdpijn veroorzaken. Je lichaamshouding verandert ook wanneer je zwanger bent, en dat kan meer belasting geven op je nek en nekspieren.

Wat kan je doen? Drink voldoende water, probeer voldoende te slapen en te rusten en eet goed. Helpt dit niet? Dan mag je gerust paracetamol nemen, maar probeer medicatie te beperken.

Let ook op bij hoofdpijn in het laatste trimester: dat kan namelijk een symptoom van zwangerschapsvergiftiging zijn.

 

5.Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging is geen echt zwangerschapskwaaltje. Het is een ernstige aandoening waarmee ongeveer 15% van alle zwangere vrouwen te maken krijgen. De naam is wat misleidend, want het gaat eigenlijk om een aantal complicaties die het gevolg zijn van een hoge bloeddruk. De gevolgen? Dit kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby omdat bepaalde organen dan niet meer goed werken. Zwangerschapsvergiftiging treedt vaak plots op na 20 weken, maar het kan zich ook geleidelijk ontwikkelen.

Krijg je plots last van hoofdpijn, misselijkheid of braken? Zie je wazig of sterretjes? Ervaar je vochtophopingen in je handen, voeten en gezicht? Dit kunnen symptomen zijn van zwangerschapsvergiftiging. Raadpleeg in dit geval zeker je dokter.

Je kan eventueel het risico op zwangerschapsvergiftiging verlagen door het innemen van extra vitamine D. Raadpleeg hier opnieuw je arts of dit voor jou verstandig is. Gouden tip: wees er op tijd bij. Merk je dat je bloeddruk verhoogt? Ga dan geregeld op controle en blijf luisteren naar je lichaam.

Een overzicht van wat je gynaecoloog onderzoekt tijdens je zwangerschap vind je hier.

Hier vind je de hulpmiddeltjes even op een rij:

  • Last van brandend maagzuur? Haal eens een lolly in huis. Het zal je verbazen hoe je brandend maagzuur vermindert.
  • Opgezwollen voeten ontzwellen doe je met bevroren sokken. Bevroren sokken? Ja zeker. Steek een paar sokken in een diepvrieszakje en leg deze in de diepvries. Wanneer je voeten opgezwollen zijn, haal je de sokken uit de diepvries en doe je ze aan. Je kan je best even zetten of leggen als je de sokken aan hebt. Even wat ontspanning en je voeten ontzwellen meteen!
  • Striemen voorkom of verminder je met kokosolie. Over de gezondheidsvoordelen van kokosolie beweert en speculeert men veel. Niet alleen is het een lekkere vervanger van boter en maakt het volgens sommigen je tanden ook witter, kokosolie helpt wel degelijk om je striemen te voorkomen en verminderen. Een natuurlijk alternatief voor de vele producten die er al op de markt bestaan.

Heb je pijnlijke borsten tijdens je zwangerschap? Een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje, overgevoelige borsten. Steek daarom een bh (in een diepvrieszakje) in je diepvries. Haal deze er na een tijdje opnieuw uit en doe hem aan. Het verlicht de pijn van je borsten voelbaar. En in de zomer is het ook meteen wat extra verkoeling, zeker in combinatie met die bevroren sokken 😉

Wil je meer inspiratie? Bezoek dan ook zeker ons YouTube kanaal.

 

Vergeet je Startbedrag niet

Je hebt recht op een bedrag van € 1.190,68 voor je kindje. Daarmee geef je jouw kleine spruit al van bij het begin een mooie start in het leven. Via de knop hiernaast kan je jouw Startbedrag meteen in orde brengen. Het Startbedrag maakt dele uit van het Groeipakket (vroegere kinderbijslag)

 

 

Deze onderwerpen vind je wellicht ook leuk