6 expo’s om zorgeloos te ontdekken met de kinderen

Zin in een veilig uitstapje met het hele gezin? Deze zes tentoonstellingen zijn een feest voor kinderen! Spannende zoektochten, creatieve rondleidingen en kunst op kindermaat: je kan deze expo’s helemaal coronaproof bezoeken.

Veilig naar het museum

Het is niet altijd gemakkelijk om veilige én leuke activiteiten te vinden voor het hele gezin. Gelukkig kan een bezoekje aan deze zes expo’s en musea helemaal corona- en kinderproof. Reserveer je uitstapje op voorhand: zo weet je zeker dat het er lekker rustig is.

 

 

1. Duik in een schilderij met Meet the Masters

In het Brusselse Dynastiepaleis dompelt Meet the Masters je helemaal onder in het werk van Bruegel, Rubens en van Eyck. En dat mag je letterlijk nemen: indrukwekkende projecties op de muren, de vloer en zelfs het plafond brengen de Vlaamse meesters en hun werk écht tot leven. Wandel dwars door hun ateliers en schilderijen en luister intussen naar een meeslepend hoorspel, waarin de kunstenaars zelf je alles vertellen over hun leven.

Praktisch: Meet the Masters (voor iedereen vanaf 6 jaar) loopt nog tot 15 november in het Dynastiepaleis in Brussel.

 

2. Flipflap erop los in het Hof van Busleyden

Een gloednieuw familieparcours stuurt je op pad in het Hof van Busleyden. Dat is een prachtig stadspaleis waar in de renaissance figuren als Erasmus en Tomas More over de vloer kwamen. Verken het museum met een verrassend flipflap-doeboekje: ga op zoek naar de kunstwerken en flipflap je boekje om de meest bizarre combinaties en leuke spelletjes tevoorschijn te toveren.

Praktisch: Het doe-boekje (voor kinderen tussen 5 en 12) zit inbegrepen in je ticketprijs. Het parcours loopt nog tot 1 juli in het Hof van Busleyden in Mechelen.

 

 

3. Op stap met Anna B. in het S.M.A.K.

In het S.M.A.K. mag je op ontdekkingstocht in de tentoonstelling A short long history, met werk van de Egyptische kunstenaar Anna Boghiguian. De expo lijkt wel een levensgroot boek! Hij zit vol kleurrijke tekeningen, pop-up knipselfiguren en bijzondere kunstwerken – zoals een heerlijk geurende installatie gemaakt van honingraten.

Ga op ontdekkingstocht tussen al die verhalen, reis mee naar alle landen die Anna bezocht en breng alle doe-opdrachten tot een goed einde.

Praktisch: de expo loopt nog tot 2 mei in het S.M.A.K. in Gent. Je kan de ontdekkingstocht op voorhand thuis downloaden en printen.

 

 

4. Oog in oog met de Romeinen in het Gallo-Romeins museum

Vraag jij je ook af hoe het was om te leven de Romeinse tijd? In het Gallo-Romeins Museum hoor je het van de Romeinen zelf. Ontmoet enkele jongeren van zo’n 2000 jaar geleden, die je alles vertellen over hun dagelijkse bezigheden, en bewonder enkele echte voorwerpen uit die tijd. En wie wil leren schrijven, koken of bouwen als een echte Romein? Het kan!

Praktisch: de expo Oog in oog met de Romeinen loopt tot 1 augustus in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Je kan ernaartoe met tijdreizigers vanaf 6 jaar.

 

 

5. Kraak de code in het Modemuseum

Groot probleem: in het Modemuseum in Hasselt werd een roof gepleegd! Jij kan helpen om de dader én de buit op te sporen. Ontleed de kledingstukken in de expo DRESS.CODE, speur naar verborgen tips en kraak de code. Lukt het jullie om de misdaad op te lossen?

Praktisch: de expo loopt nog tot 9 maart, en de zoektocht is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

 

 

6. Circustoeren in het Huis van Alijn

In het Huis van Alijn mag je mee op reis met circusgezelschappen van vroeger en nu. Hendrik en Poes nemen je mee op sleeptouw door de expo Circus Onderweg. Ze tonen hoe het leven van een circusartiest eruit ziet: bouw je eigen circustent, verzin een act met je favoriete dier of verkleed je als een echte artiest.

Praktisch: Je kan nog tot 31 augustus naar de expo Circus Onderweg in het Huis van Alijn (in Gent). Hendrik en Poes verwelkomen acrobaten vanaf 5 jaar.


Zin in meer inspiratie?

Dit blogbericht kwam tot stand in samenwerking met onze partner Uit met Vlieg. Wil je meer tips voor leuke uitstapjes en expo’s? Neem dan gerust een kijkje op de website van Vlieg.