Wat is het Groeipakket?

Het Groeipakket is de nieuwe naam voor de kinderbijslag in Vlaanderen. Vanaf 1 januari 2019 heeft elke regio in België immers een eigen kinderbijslagsysteem met andere bedragen en regels.

Als ouder ontvang je maandelijks een bedrag voor de verzorging en opvoeding van je kind(eren). Zo wil de overheid gezinnen een financieel duwtje in de rug geven.

Uit wat bestaat het Groeipakket (kinderbijslag)?

Het Groeipakket bestaat uit:

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Check dan de Groeipakketboom, een handig overzicht van wat er allemaal in je Groeipakket zit.

Ontvang je nog geen Groeipakket (kinderbijslag) voor je kind(eren)?

MyFamily zorgt al voor een vlotte, stipte en correcte uitbetaling van het Groeipakket van 173.000 gezinnen. Wil je graag deel uitmaken van onze MyFamily-familie? Vraag dan snel je kindergeld aan bij MyFamily.

Het Groeipakket begint bij je Startbedrag (kraamgeld of geboortepremie)

In de volksmond zeggen we weleens dat een kind een huis kost. Om te bouwen op stevige fundamenten voorziet het Groeipakket voor elke geboorte een eenmalig Startbedrag. Het Startbedrag zal je misschien nog kennen als het kraamgeld of de geboortepremie.

Je Startbedrag aanvragen doe je tijdens je zwangerschap. De centjes storten we vanaf 2 maanden voor de uitgerekende geboortedatum. Heb je vijf minuutjes? Dan kan je hier eenvoudig jouw geboortepremie aanvragen.

Groeipakket; kinderbijslag, kindergeld

Wanneer heb ik recht op een Groeipakket?

Je hebt er onvoorwaardelijk recht op tot je kind 18 kaarsjes uitblaast. Is je kind tussen 18 en 25 jaar? Dan ontvang je onder bepaalde voorwaarden een Groeipakket.

Hoeveel bedraagt mijn Groeipakket (kindergeld)?

Het bedrag is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Afhankelijk van de geboortedatum van je kind(eren), je gezinssituatie en je gezinsinkomen ontvang je een bepaald bedrag. Hier vind je een overzicht van alle bedragen in het Groeipakket.

Ben je nieuwsgierig naar het bedrag dat jij zal ontvangen? Je berekent je Groeipakket in enkele klikken met onze Groeipakket Calculator.

Hoe vraag je een Groeipakket (kinderbijslag) aan?

Wie jouw Groeipakket betaalt kies je nu zelf! Vroeger deed je werkgever de aanvraag om kinderbijslag. Nu moet een van de ouders de aanvraag doen. Er zijn vijf uitbetalers waartussen kan kiezen. Keuzestress? Wij helpen je op weg met een vergelijking tussen alle uitbetalers.

Soms krijg je jouw Groeipakket automatisch, maar soms moet je het nog aanvragen.

  • Vroeg je al een Startbedrag (vroeger kraamgeld) aan? Dan volgt je kinderbijslag automatisch. Je moet er geen aanvraag meer voor doen. Ben je zwanger en vroeg je nog geen geboortepremie aan? Regel dan nu je Startbedrag.
  • Verhuis je met je kroost naar Vlaanderen? In dit geval moet je nog een aanvraag doen. Je kan online je Groeipakket aanvragen of je kan via dit aanvraagformulier eenvoudig jouw aanvraag in orde brengen. Download het aanvraagformulier en stuur het ons ingevuld op. Dit mag per mail naar [email protected] of per post naar MyFamily, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen.
Groeipakket, kinderbijslag, kindergeld

Wil je graag deel uitmaken van onze MyFamily-familie? Vraag dan je Groeipakket aan bij MyFamily.

Wie ontvangt het kindergeld (Groeipakket)?

De (pleeg)ouders ontvangen het Groeipakket. Maar wanneer de ouders uit elkaar zijn, geldt er een speciale regeling. Lees meer over het Groeipakket bij een scheiding. In uitzonderlijke gevallen wordt het kindergeld uitbetaald aan het kind, bv. wanneer hij of zij alleen woont.

Wanneer staat je Groeipakket op je rekening?

Ten laatste op de 8ste van elke maand ontvang je jouw kindergeld. Het bedrag dat je krijgt is eigenlijk het kindergeld van de vorige maand. Een voorbeeld maakt het vast duidelijker: ten laatste op 8 februari krijg je het bedrag voor januari.

In augustus krijg je extra centjes. Dat is de jaarlijkse schoolbonus om een deel van de schoolkosten te dekken. Ontdek hier hoeveel de schoolbonus bedraagt.

Benieuwd wanneer het geld op je rekening zal staan? Hieronder vind je de een overzicht van de betalingen in 2022.

Betaalkalender 2022

MaandBetaaldatum GroeipakketBetaaldatum Kinderopvangtoeslag
Januari 20227 februari 202222 februari 2022
Februari 20227 maart 202222 maart 2022
Maart 20227 april 202220 april 2022
April 20225 mei 202220 mei 2022
Mei 20227 juni 202221 juni 2022
Juni 20227 juli 202220 juli 2022
Juli 20225 augustus 202220 augustus 2022
Augustus 20227 september 202220 september 2022
September 20226 oktober 202220 oktober 2022
Oktober 20227 november 202222 november 2022
November 20227 december 202220 december 2022
December 20225 januari 202320 januari 2023
Groeipakket, kinderbijslag, kindergeld

TIP! Net zoals de kinderopvangtoeslag, staan andere toeslagen uit het Groeipakket niet de 8ste van de maand op je rekening. Wil je graag een overzicht van alle uitbetalingen van het Groeipakket? Klik dan op de knop hiernaast.

Wat zijn de verschillen tussen Groeipakket en kinderbijslag?

In januari 2019 heeft de federale overheid de kinderbijslag geregionaliseerd. Dit wil zeggen dat Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap elk afzonderlijk een eigen kinderbijslagregeling kunnen opstellen. Het is dus mogelijk dat elke regio een ander bedrag voorziet.

Vlaanderen koos ervoor om kinderbijslag om te dopen tot Groeipakket. In Wallonië en Brussel blijft de term kinderbijslag behouden. Hier vind je een overzicht van alle regionale verschillen.

Misschien vraag je je dit nog af?

Toch niet gevonden wat je zocht? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze Groeipakketcoaches beantwoorden graag al je vragen.

Hoe kan ik een attest van het Groeipakket ontvangen?

Je kan heel snel en makkelijk een attest bij onze Groeipakketcoaches opvragen. Dit doe je door ons een mail te sturen naar [email protected] of door te bellen naar 03 221 08 11. Vind nog meer manieren om ons te contacteren.

Waar kan ik mijn dossier inkijken?

Heb je een Belgische identiteitskaart? Dan kan je makkelijk en veilig inloggen op ons online portaal. Vind je de informatie die je zoekt niet terug? Contacteer dan een van onze Groeipakketcoaches, zij helpen je graag verder.

Hoe kan ik het rekeningnummer waarop jullie het Groeipakket storten wijzigen?

Heel eenvoudig. Je vult het juiste formulier in en bezorgt ons dat ingevuld terug. Dat kan per mail naar [email protected]of per post naar MyFamily, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen. Vind hier het juiste formulier:

Niet zeker welk formulier je moet gebruiken? Vraag het aan onze Groeipakketcoaches, zij helpen je graag.

Ik wil mijn nieuw adres doorgeven. Waar kan ik dat?

In principe hoef je hier niets voor te doen. Zodra de gemeente je adres wijzigde en de wijkagent bij jou is langs geweest, krijgen wij deze gegevens automatisch door via de Kruispuntbank.

Verhuis je naar het buitenland of woon je al buiten België? Dan contacteer je ons best even. Samen zoeken we uit wat de gevolgen zijn voor je Groeipakket.

Ik verhuis naar Wallonië, Brussel of naar het buitenland. Moet ik dit laten weten?

Als je samen met je kinderen uit Vlaanderen vertrekt, dan heb je geen recht meer op het Groeipakket.

Verhuis je naar een andere regio in België? Dan stuurt MyFamily je dossier door naar:

Als je verhuist naar het buitenland, dan volg je de wetgeving die daar van toepassing is.

Verwittig ons tijdig van je verhuis. Zo voorkom je vervelende terugvorderingen of inhoudingen op je kinderbijslag in het buitenland.

Ik ben nieuw in Vlaanderen. Heb ik recht op een Groeipakket?

Elk kind dat in Vlaanderen woont (en er gedomicilieerd is), heeft recht op een Groeipakket. Kinderen zonder de Belgische nationaliteit, moeten een geldig verblijfsrecht voorleggen. Lees er meer over op www.myfamily.be/groeipakket

Mijn kind is geplaatst in een instelling. Wie ontvangt het Groeipakket?

Als je kind in een instelling verblijft, dan betalen we 2/3de  van de kinderbijslag voor het kind aan de instelling of het agentschap dat verantwoordelijk is voor de plaatsing. De rest van het bedrag (1/3de dus) kunnen we betalen aan de begunstigde(n), een specifieke persoon of op een geblokkeerde rekening op naam van het kind. Dat is afhankelijk van de situatie van het kind. Op basis van de ontvangen gegevens van de instelling zal jouw Groeipakketcoach het nodige doen in jouw dossier.

Vragen over het Groeipakket bij een verblijf in een instelling? Contacteer een Groeipakketcoach.

Mijn kind is geplaatst in een pleeggezin. Wie ontvangt het Groeipakket?

Pleegzorg brengt MyFamily als uitbetaler van jouw Groeipakket op de hoogte van de plaatsing. Als een kind in een pleeggezin terechtkomt, krijgt het pleeggezin de kinderbijslag.

Bovendien kan een pleegkind een extra zorgtoeslag krijgen. Lees meer over de pleegzorgtoeslag.

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: