(Job)student

Een nieuwe school en een nieuwe uitdaging voor je kind. Heb je nog recht op Groeipakket? Hoeveel mag je student werken?
We geven je alle informatie die je nodig hebt.

Er verandert veel als je kind de stap zet naar een ander onderwijstype, ook voor de Groeipakket.

Tot de maand waarin je kind 18 wordt, heb je onvoorwaardelijk recht op Groeipakket.

Meestal blijf je ook gewoon recht houden op de gezinsbijslagen tot je kind 25 jaar is als hij of zij studeert. Er zijn wel enkele voorwaarden als je kind wat wilt bijverdienen naast school. Welke voorwaarden voor jouw kind belangrijk zijn, hangt af van zijn of haar onderwijstype.

 

 

Leerling in het secundair onderwijs

Onder secundair onderwijs valt ook onderwijs voor sociale promotie, privéonderwijs, onderwijs met een beperkt leerplan, deeltijds onderwijs, erkende vorming en een opleiding tot ondernemingshoofd.

Zoals hierboven al staat: tot de maand waarin je kind 18 jaar wordt, heb je onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket. Om te bepalen of je ook daarna recht hebt op het Groeipakket, zijn vooral het aantal lesuren, en het aantal werkuren van je kind belangrijk.

meer info

 

 

Student in het hoger onderwijs

Ook in het hoger onderwijs blijf je meestal recht hebben op het Groeipakket. Hier zijn de voorwaarden vooral gerelateerd aan het aantal studiepunten dat je kind opneemt en de mogelijke uren die hij of zij werkt. De startdatum van zijn of haar inschrijving bepaalt wanneer je de Groeipakket krijgt.

Voor doctoraatstudenten, studenten die een extra jaar volgen voor een stageverslag of eindverhandeling en studenten hoger beroepsonderwijs, gelden enkele specifieke voorwaarden.

meer info

 

Leerling met een leercontract

In een leercontract, ook wel leerovereenkomst genoemd, hangt je recht op het Groeipakket af van een aantal voorwaarden. Ook als het leercontract geweigerd, verbroken, ingetrokken of niet erkend wordt, heb je in sommige gevallen recht op het Groeipakket.

meer info

 

 

Student in het buitenland

Ook wanneer je kind onderwijs volgt in het buitenland kan je je recht op Groeipakket behouden. Afhankelijk van waar je kind studeert, gelden er andere voorwaarden.

meer info

 

Werken als student

Je kind mag uiteraard een bijverdienste hebben naast zijn of haar opleiding en eventuele verplichte stages. Afhankelijk van de leeftijd van je kind en het type arbeidsovereenkomst gelden er andere voorwaarden. Hier lees je er meer over.

 

 

Webinar: Alles over je recht als student en schoolverlater in het Groeipakket

Alles wat je moet weten over studenten en schoolverlaters in het Groeipakket uitgelegd in een kort filmpje.

Heb je na het bekijken van het fimpje nog vragen? Aarzel dan niet om onze Groeipakketcoaches te contacteren. Zij helpen je graag verder met al je vragen.

 

 

Vragen?

Neem dan zeker hieronder een kijkje. Vind je het antwoord niet, bezoek dan onze veelgestelde vragenpagina.

  • Mijn kind gaat studeren. Geven alle hogere studies recht op een Groeipakket?

    Volgt je kind hoger onderwijs in een in België erkende organisatie? Dan blijf je een Groeipakket krijgen op voorwaarde dat je kind nog geen 25 jaar is.

    Je kind moet ingeschreven zijn in een erkende instelling voor hoger onderwijs voor minstens 27 studiepunten of in een diplomajaar zitten. Een diplomajaar is het academiejaar waarin studenten hun diploma kunnen behalen.
  • Mijn kind kan niet naar school. Heb ik nog recht op een Groeipakket?

    Als je kind niet naar school kan door een langdurige ziekte of specifieke ondersteuningsbehoeftes, dan heb je toch recht op een Groeipakket. Laat ons dit zo snel mogelijk weten. Misschien heb je ook recht op een bijkomende zorgtoeslag.

    Wordt je kind ziek tijdens het schooljaar? Dan krijg je maximaal tot het einde van de zomervakantie van het volgende schooljaar een Groeipakket. Je moet dan wel een bewijs van ziekte voorleggen.

    Is je kind langer dan zes maanden ziek? Dan moet een dokter van de Vlaamse Overheid via een medisch onderzoek die afwezigheid bevestigen. Het resultaat van dit onderzoek bepaalt of je nog een Groeipakket krijgt.

    Was je kind tijdens het vorige schooljaar niet ziek, maar kon het zich bij het begin van het nieuwe schooljaar niet inschrijven omwille van ziekte? Dan contacteer je ons best. Het zou kunnen dat je kind toch nog recht heeft op het Groeipakket.

    Volgt je kind wegens ziekte minder dan 17 lesuren per week en kan je een attest van de behandelende arts voorleggen waarin staat dat je kind niet meer lesuren mag volgen? Dan krijg je een Groeipakket.

    Schrijft je kind zich in de loop van een schooljaar voor minder dan 17 uren in na een ziekteperiode? Dan ontvang je voor het lopende schooljaar een Groeipakket. Bezorg ons een attest van de behandelende arts waarop staat dat je kind zich niet voor meer dan 17 lesuren per week kan inschrijven.
  • Mijn kind werkt als jobstudent. Heeft dit invloed op mijn Groeipakket?

    Om hun bank- of spaarrekening aan te vullen, willen veel jongeren wel wat bijverdienen tijdens hun studies. De jongere krijgt sowieso het Groeipakket tot de maand van zijn 18de verjaardag. Tot dan heeft een studentenjob dus geen invloed op de bedragen van het Groeipakket.

    Daarna en tot zijn 25ste verjaardag, kan de student beperkt werken én toch verder een Groeipakket ontvangen onder bepaalde voorwaarden. Lees meer over werken als student.
  • Mijn kind verblijft en/of studeert in het buitenland. Wat met mijn Groeipakket?

    Als je kind (tijdelijk) in het buitenland verblijft, dan kan je toch een Groeipakket krijgen. Neem een kijkje op de pagina “Buitenland”. Daar vind je alle situaties en je mogelijk recht op een Groeipakket terug.