Alles over je recht op Groeipakket

In Vlaanderen hebben 900.000 gezinnen recht op een Groeipakket. Woon of werk jij in Vlaanderen? Dan is de kans groot dat jij er recht op hebt. Lees hier alles over jouw recht op het Groeipakket.

 

 

Heb ik recht op een Groeipakket?

Het antwoord is simpel: ja! Als je woont of werkt in Vlaanderen, dan ben jij een van die 900.000 gezinnen die recht hebben op een Groeipakket. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoet aan de basisvoorwaarden over je verblijf en nationaliteit. Check de basisvoorwaarden.

 

Het Groeipakket bestaat uit vele onderdelen. Hieronder zie je een handig schema om je door de bomen van het Groeipakket te loodsen. Let op: dit schema toont aan waar je mogelijk recht op hebt. Voor sommige toeslagen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Klik op de blokjes voor extra informatie over dit onderdeel.

 

 

Je woont of werkt in Vlaanderen of je verhuist naar Vlaanderen.

Dan heb je mogelijk recht op een:

Dit maandelijkse Groeipakket bestaat uit:


 

 

Benieuwd naar jouw Groeipakketbedrag?

Elk gezin in Vlaanderen ontvangt een Groeipakketbedrag op maat van hun kroost. Jouw bedrag is niet gelijk aan dat van je buur, beste vriend of vriendin. Je berekent jouw Groeipakketbedrag zelf met onze handige Groeipakket calculator of bekijk hier een overzicht van alle bedragen.

 

 

Ben je zwanger? Dan heb je recht op een Startbedrag

Is er een (nieuw) kindje op komst in je gezin? Dan voorziet het Groeipakket een premie om dit nieuwe leven van bij de start alle kansen te geven. Daarom noemen we dat het Startbedrag.

 

Het Startbedrag bedraagt 1.214,49 euro en kan je al tijdens de zwangerschap aanvragen. In dat geval ontvang je het Startbedrag ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Als je jouw Startbedrag tijdens je zwangerschap aanvroeg bij MyFamily, dan krijg je vanaf de geboorte automatisch het maandelijkse Groeipakket op je rekening. Het is niet nodig om dat apart aan te vragen.

 

Verwacht je een kindje en vroeg je nog geen Startbedrag aan? Vraag dan hier eenvoudig online je Startbedrag aan

Adopteer je een kindje vanuit het binnen- of buitenland? Ook dan heb je recht op een Startbedrag adoptie. Lees meer over een Startbedrag bij adoptie.

 

 

 

Je hebt recht op een basisbedrag in het Groeipakket als je kind minderjarig is

Tot en met de maand waarin je kind 18 jaar wordt, heb je zonder voorwaarden recht op het basisbedrag in het Groeipakket. Dit wil eigenlijk zeggen dat je kind een onvoorwaardelijk recht op een Groeipakket heeft.


Als je recht op het Groeipakket hebt, dan storten we maandelijks een bedrag op je rekening. Dit bedrag bestaat uit een basisbedrag, aangevuld met eventuele toeslagen, bv. een sociale toeslag of een zorgtoeslag. Lees hier hoeveel elke toeslag bedraagt.

 

Bereken jouw Groeipakketbedrag via onze Groeipakket calculator.

 

 

Je hebt recht op een basisbedrag in het Groeipakket als je kind ouder is dan 18 jaar

Van zodra je kind 18 jaar is, heb je geen onvoorwaardelijk recht meer op een Groeipakket. Dit betekent dat je nu aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om nog een Groeipakket te ontvangen. Deze voorwaarden verschillen naargelang de studie van je kinderen. Zo zijn er andere voorwaarden voor kinderen die secundair onderwijs volgen en voor zij die naar de hogeschool of universiteit gaan. De specifieke voorwaarden per studierichting kan je hier bekijken.

 

Bereken jouw basisbedrag in het Groeipakket via onze Groeipakket calculator.

 

 

Ook wanneer je kind afstudeert, heb je recht op het basisbedrag

Heeft je kind zijn of haar studies stopgezet of beëindigd? Dan is zoon- of dochterlief een schoolverlater. Schoolverlaters hebben nog maximaal 12 maanden recht op een Groeipakket. Tijdens deze 12 maanden zijn er enkele voorwaarden waaraan je kind moet voldoen. Zo mag je kind werken, maar ook weer niet te veel. Het maximum ligt op 80 uur per maand. Lees meer over het recht op een Groeipakket als schoolverlater.

 

 

 

 

Heb ik recht op een sociale toeslag?

De overheid voorziet een sociale toeslag voor gezinnen die een lager inkomen hebben. Het doel van de sociale toeslag is om kinderarmoede tegen te gaan. Je hoeft deze sociale toeslag niet aan te vragen. MyFamily ontvangt alle nodige gegevens automatisch en kijkt na of je recht hebt op een extra premie. Onze Groeipakketcoaches houden je op de hoogte van zodra je recht hebt op een sociale toeslag.

 

Wist je dat in Vlaanderen 205.000 gezinnen recht hebben op zo’n sociale toeslag bovenop het maandelijkse basisbedrag van het Groeipakket? Het bedrag zal voor elk van die gezinnen anders zijn. Dat is immers afhankelijk van de hoogte van je gezinsinkomen en het aantal kinderen in je gezin. Een voorbeeld maakt het vast duidelijker. Telt je gezin drie of meer kinderen die geboren zijn na 2019? Dan krijg je een sociale toeslag als je jaarlijks gezinsinkomen lager is dan € 64.945,93 bruto. Lees meer over de inkomensgrenzen en voorwaarden voor de sociale toeslag.

 

 

Heb ik recht op een kinderopvangtoeslag als mijn kind naar de kinderopvang gaat?

Om gezinnen met kinderen in de kinderopvang financieel te steunen, bestaat er de kinderopvangtoeslag. Gaat je zoon- of dochterlief naar de opvang? Dan heb je wellicht recht op deze premie, net als 55% van alle kinderen in Vlaanderen die tussen de leeftijd van 2 en 30 maanden naar de kinderopvang gaan. Het bedrag van deze toeslag is afhankelijk van het aantal dagen dat je kind in de opvang verblijft. Lees meer over de voorwaarden van de kinderopvangtoeslag.

 

 

Mijn kind gaat naar de kleuterschool. Heb ik recht op een kleutertoeslag?

Is je kind 3 of 4 jaar en gaat het naar de kleuterschool? Dan heb je recht op de kleutertoeslag. Kleuteronderwijs is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van je kind. Om dit te promoten voorziet het Groeipakket een kleutertoeslag. Wist je dat 260.000 kinderen daar recht op hebben? Dat is immers het aantal kleuters dat naar de kleuterschool ging tijdens het schooljaar 2020-2021. Lees meer over de voorwaarden voor de kleutertoeslag.

 

 

 

 

Schoolgaande jeugd in huis? Dan heb je recht op een schooltoeslag.

Gaan je kinderen in Vlaanderen naar een door de Vlaamse Gemeenschap erkende, gefinancierde of gesubsidieerde school? Dan heb je mogelijk recht op een schooltoeslag. Onderwijs is belangrijk voor de ontwikkeling van je kinderen. Daarom moedigt de overheid gezinnen met deze premie aan om hun kroost naar de schoolbanken te sturen.

Om de schooltoeslag te ontvangen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Woon je in Vlaanderen? Dan moet je deze toeslag niet zelf aanvragen. MyFamily ontvangt alle gegevens automatisch en bekijkt daarna je recht op de schooltoeslag. Handig, toch?

 

 

 

 

Kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte hebben recht op een zorgtoeslag

Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben krijgen een zorgtoeslag. Team Zoë van Agentschap Opgroeien onderzoekt of je kind recht heeft op deze zorgtoeslag. Lees hoe je een zorgtoeslag kan aanvragen.

 

 

 

 

Je krijgt een wezentoeslag wanneer een kind één of beide ouders verliest

Wanneer een kind één of beide ouders verliest, dan ontvang je de wezentoeslag. In Vlaanderen ontvangen bijna 15.000 gezinnen zo’n toeslag. Je zal de wezentoeslag ontvangen vanaf de maand van overlijden. Lees meer over de wezentoeslag.

 

 

 

 

Pleeggezinnen hebben recht op een pleegzorgtoeslag

Om pleeggezinnen te ondersteunen in de zorg voor de kinderen, is de pleegzorgtoeslag in het leven geroepen. Vang je een pleegkind op? Dan heb je recht op een pleegzorgtoeslag als het om een perspectiefbiedende plaatsing gaat. Deze toeslag betalen we bovenop je maandelijkse basisbedrag van je Groeipakket. Wist je trouwens dat er in Vlaanderen 6.412 pleeggezinnen zijn die samen 8.251 kinderen opvangen. Alle informatie over de pleegzorgtoeslag vind je hier.

 

 

Je recht op een Groeipakket stopt onverbiddelijk als…

… je kind 25 kaarsjes uitblaast. Zelfs als je kind nog studeert. Je hebt recht op een Groeipakket tot en met de maand waarin je kind 25 jaar wordt. Tenminste als je aan alle andere voorwaarden voldoet. Daarna is er geen recht meer op het Groeipakket.

 

 

Heb je vragen over je recht op een Groeipakket?

Contacteer dan onze Groeipakketcoaches. Zij helpen je graag verder.

 

 

Wanneer mag ik mijn Groeipakket op mijn rekening verwachten?

De toeslagen die je hogerop kan vinden, hebben elk een specifieke betaaldatum.

Een voorbeeld: het basisbedrag van het Groeipakket staat telkens op de 8ste van de volgende maand op je rekening. De kinderopvangtoeslag staat op de 20ste van de volgende maand op jouw rekening.

Om het jou gemakkelijk te maken, zorgde MyFamily voor een handig overzicht van alle betaaldata.