Zwangerschap: kinderopvang zoeken

 

 

Hoera, je hebt een positieve zwangerschapstest in je handen! Tijd om een eerste afspraak vast te leggen bij de gynaecoloog … en om een crèche of onthaalouder te beginnen zoeken.

 

 

Wanneer ga je op zoek?

Je gaat best zo snel mogelijk op zoek naar kinderopvang. In bepaalde regio’s is er echt een tekort aan kinderopvang, waardoor de plekjes gegeerd zijn. Zodra je dus weet dat je zwanger bent, kan je best eens rondbellen naar de verschillende adressen in de buurt om een afspraak te maken. Via deze link kan je vergunde opvang in je buurt zoeken.

Soms is er ook een centrale dienst in de gemeente die voor jou op zoek gaat naar beschikbare plaatsjes. Je kan dit navragen bij de gemeente.

 

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd?

Je hebt recht op 1.214,49 euro voor je kindje.

Startbedrag aanvragen

Waar let je op bij je keuze?

Heeft een crèche of onthaalouder nog een plaatsje vrij voor jouw ongeboren spruit? Dan kan je eens langsgaan om met eigen ogen te kijken waar je kleintje zou terechtkomen. Maak een afspraak tijdens de openingsuren, zo zie je meteen welke aanpak zij hanteren. Het is belangrijk dat je een klik hebt met de onthaalouder of de verzorgers. Je kindje zal namelijk heel wat uren bij hen doorbrengen en het is cruciaal dat jullie op dezelfde golflengte zitten.

Bij je beslissing kan je rekening houden met volgende zaken:

  • Plaats: kan je het gemakkelijk bereiken van thuis of het werk?
  • Tijd: kan je kindje er vijf dagen per week terecht?Kan je kiezen voor minder dan vijf dagen of voor halve dagen als je dat wenst?Tijdens welke uren voorziet men opvang?
  • Pedagogische aanpak: wat is de aanpak wat betreft voeding, veiligheid, hygiëne, ontwikkeling stimuleren,… ?
  • Betrokkenheid ouders: hoe communiceren ze met de ouders?
  • Groepsindeling: hoeveel kindjes vangen ze op? Zitten ze per leeftijd?

Crèche of onthaalouder?

Of je kiest voor een crèche of voor een onthaalouder, is een persoonlijke keuze. Een onthaalouder heeft als voordeel dat er een huiselijke sfeer hangt en er een zeer persoonlijk contact met de ouders en het kind is. Bij een crèche kom je dan weer niet voor verrassingen te staan omdat de onthaalouder ziek werd, en werkt men vaak in groepjes per leeftijd.

Kostprijs

De kostprijs hangt af van het soort opvang: is het tarief afhankelijk van het inkomen, of werkt de opvang met een vast tarief? En hoe zit het met de kosten voor de onthaalouder of crèche op dagen waarop je kindje ziek is of als je vakantie wil nemen? Vraag dit na bij de opvang. Meer informatie vind je hier.

Kinderopvangtoeslag

Betaal je de opvang van je kind niet volgens inkomenstarief? Dan kan je een kinderopvangtoeslag van 3,50 euro per volledige opvangdag ontvangen tot de dag dat je kind naar school gaat.

De kinderopvangtoeslag maakt deel uit van het Groeipakket. Naast de kinderopvangtoeslag bestaan er nog andere toeslagen in het Groeipakket waar je mogelijks voor in aanmerking kan komen bv. sociale toeslag, kleutertoeslag,

Meer info over de kinderopvangtoeslag