Twee tot drie echografieën

Meestal schrijft je gynaecoloog twee tot drie echografieën voor met telkens een tussenperiode van enkele maanden. De arts bekijkt hoe je foetus groeit en meet de omtrek of lengte van het hoofdje, buik en beenderen.

 • Echo 1: tijdens de derde maand van de zwangerschap.
 • Echo 2: tijdens de vijfde maand (de zogenaamde morfologische test)
 • Echo 3: op het einde van de zwangerschap

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? Je hebt recht op € 1.190,68 voor je kindje.

Startbedrag aanvragen

Wat onderzoekt de arts?

Je arts of vroedvrouw let tijdens een onderzoek op de volgende zaken:

 • Je vordering in de zwangerschap
  Op 12 weken verwacht een arts natuurlijk andere bevindingen dan op 37 weken. Daarom is het zo belangrijk om het begin van je zwangerschap te kennen. Je laatste regels bijhouden, eventueel een basale temperatuurcurve opstellen en vroeg in de zwangerschap consulteren kunnen daar zeker al bij helpen.
 • Je gewicht
  Bij elk spreekuur word je gewogen. Dat is misschien wat frustrerend, maar je mag nu wel wat bijkomen; gemiddeld is dat een 12-tal kg per zwangerschap. Ben je erg mager, dan mag dat zelfs iets meer zijn. Heb je al wat reserve, dan kan het met minder. Een normale maar geleidelijke gewichtstoename is een teken dat je foetus het goed heeft.
 • Het urineonderzoek
  Je urine wordt bij elk onderzoek onderzocht op suiker en eiwitten. Om te onderzoeken of je al dan niet zou lijden aan zwangerschapsdiabetes of zwangerschapssuikerziekte doet men rond 24 weken een bloedtest.
 • Je bloeddruk
  Ondanks het feit dat je hartdebiet en je bloedvolume tijdens een zwangerschap enorm toenemen (met bijna 50%) zal je bloeddruk eerder dalen. Je dokter is dan weer meer geïnteresseerd in een hoge bloeddruk (een die vaak boven de 140/90 mm kwik stijgt). Samen met eiwitten in de urine kan dat namelijk wijzen op een pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging. In dat geval heb je de juiste medische zorgen nodig in een ziekenhuis.
 • Onderzoek van de harttonen en de bewegingen van je kindje
  Vanaf een 12-tal weken kan je arts jou de foetale harttonen met een doptone laten horen (via de echo heb je het hartje misschien al veel vroeger, vanaf 6 tot 7 weken, zien kloppen). Het hartje snel horen kloppen (tussen de 120 tot 170 slagen per minuut), bevestigt dat je foetus leeft en dat het goed gaat met je baby.
 • Het onderzoek van je baarmoeder
  De groei en grootte van je baarmoeder worden ook stelselmatig opgevolgd. Een goede toename is een teken van welzijn.
 • Het vaginaal onderzoek
  Vroeger gebeurde bij elke prenatale raadpleging bijna systematisch ook een vaginaal onderzoek. Nu is dat niet meer het geval: het gebeurt alleen bij bepaalde problemen. Belangrijk is dat je arts altijd goed uitlegt wat er gaat gebeuren en waarom. Uiteraard moet je privacy gerespecteerd worden. Je kan altijd vragen dat iemand je vergezelt, als dat je geruststelt. Op het einde van de zwangerschap helpt het wel om de ligging en indaling van je baby te bepalen. Het onderzoek vertelt dan iets over de toestand van je baarmoederhals. Die is normaal gezien relatief hard, goed gesloten en hoog gelegen. Naarmate de hals weker, dunner en ontsloten wordt, is er minder weerstand en wordt een geboorte gemakkelijker. Daarom is het nuttig dat, eens je kindje in feite geboren ‘mag’ worden, je baarmoederhals al wat ‘uitrijpt’ en dus week genoeg is.

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: