Vooronderzoek: dit laat je best nakijken voor je zwanger wordt

 

 

Met een vooronderzoek of preconceptioneel consult bereid je een eventuele zwangerschap optimaal voor. De consultatie is namelijk de ideale gelegenheid om samen met je huisarts, vroedvrouw en/of gynaecoloog te praten over je gezondheid, vaccinatiestatus en eventuele erfelijkheidskwesties.

 

 

Algemene stand van zaken

Het vooronderzoek geeft je een beeld van je gezondheid vóór de zwangerschap: je gewicht, bloeddruk, conditie, levensstijl ... Dat maakt het voor de arts gemakkelijker om tijdens de zwangerschap de evolutie van je waarden te beoordelen.

 

Met een bloedonderzoek kom je erachter of je vitaminetekorten hebt of antistoffen tegen bepaalde infectieziekten (zie onder). Afhankelijk van het resultaat kunnen supplementen, vaccinaties en/of gezonde(re) gewoontes je lichaam dan nog beter voorbereiden op een zwangerschap.

Daarnaast is het vooronderzoek een uitstekend moment om de medische geschiedenis van je familie te bekijken. Dat geldt ook voor de biologische vader (indien mogelijk). Komen er bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen voor? Erfelijkheidsadvies kan duidelijkheid scheppen over de mogelijke risicofactoren rond je zwangerschap.

Rubella

Rubella of rodehond is een typische kinderziekte. In de eerste maanden van de zwangerschap kan rodehond echter gevaarlijk zijn en leiden tot afwijkingen bij de foetus.

Tijdens het vooronderzoek zal de arts controleren of je gevaccineerd bent tegen rodehond. Als je opgroeide in Vlaanderen of Nederland, dan ben je waarschijnlijk beschermd dankzij het vaccinatieprogramma.

Is dat toch niet het geval? Overweeg dan zeker een vaccin om je kind te beschermen. Houd er wel rekening mee dat dit een vaccin is met levende virussen, in tegenstelling tot (bijvoorbeeld) het griepvaccin. Daardoor zal je drie maanden moeten wachten vóór je probeert om zwanger te worden.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een parasitaire infectieziekte. Je kan besmet raken door contact met de uitwerpselen van een kat, of door de consumptie van ongewassen groenten, besmet water en onvoldoende gekookt vlees. Een mens kan toxoplasmose niet doorgeven aan een andere mens.

 

Het vooronderzoek test of je antistoffen hebt tegen toxoplasmose, want de ziekte is alleen gevaarlijk voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderd immuunsysteem. Als een zwangere vrouw de ziekte overdraagt op haar ongeboren kind, dan kan dat het centrale zenuwstelsel en de ogen van de baby ernstig aantasten.

Je kan toxoplasmose tijdens de zwangerschap voorkomen door enkele eenvoudige hygiënemaatregelen te volgen. Wees bijvoorbeeld extra voorzichtig bij de bereiding en consumptie van vlees, was en schil groenten en fruit, en draag handschoenen als je de kattenbak ververst.

Het cytomegalovirus (CMV)

Het cytomegalovirus behoort tot de groep van de herpesvirussen en komt voor bij mensen van alle leeftijden. CMV houdt geen extra risico’s in voor jou, maar wel voor je ongeboren kind. Een CMV-besmetting geeft een kleine kans op aangeboren afwijkingen, zoals een kleinere hoofdomtrek en een aangetaste gehoorzenuw.

Een zwangere vrouw kan een besmetting oplopen door het lichaamsvocht van een besmet persoon aan te raken. Vaak gebeurt dat via het speeksel of de urine van (kleine) kinderen. Vermijd CMV door jonge kinderen niet te kussen op de mond, gebruikte fopspenen en bestek niet in je mond te steken, en speelgoed regelmatig schoon te maken.

Vooronderzoek achter de rug?

Je kan je lichaam niet dwingen om zwanger te worden. Wat je wél kan doen, is extra aandacht besteden aan je gezondheid:

  • Eet zo gezond en evenwichtig mogelijk
  • Beweeg voldoende
  • Vermijd toxische stoffen (nicotine, drugs, alcohol)

Een vitaminekuur met foliumzuur

Zodra je stopt met anticonceptie, is het belangrijk dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt (vitamine B11). Tot en met de eerste drie maanden van de zwangerschap mik je best op een dagelijkse inname van 0,4 mg.

Je vindt foliumzuur in o.a. groene (blad)groenten, peulvruchten, koolsoorten, volkoren graanproducten, eieren en citrusvruchten. Omdat de vitamine in voedsel vrij instabiel is, kan een supplement helpen om de nodige hoeveelheid te behalen. Je huisarts zal dit waarschijnlijk aankaarten tijdens het vooronderzoek.

MyFamily is er voor jou

Of je nu net een vooronderzoek hebt gepland of je eerste echografie: My Family staat altijd klaar voor jou en je (toekomstige) gezin.

Je kan namelijk steeds op ons rekenen voor de correcte en stipte uitbetaling van het Groeipakket.

Vraag het vandaag nog aan en word ook een deel van onze warme familie. 

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Prenataal onderzoek

Prenataal onderzoek: naar de vroedvrouw, gynaecoloog of huisarts?

Lees meer
Gynaecoloog onderzoek

Wat onderzoekt de gynaecoloog tijdens je zwangerschap?

Lees meer
Meest voorkomende vragen over zwanger worden

Zwanger worden: 5 veelvoorkomende vragen

Lees meer