Mogen de kleinste of grotere kapoenen deze zomer op kamp of vakantie?

Het antwoord is gelukkig, JA! De federale overheid besliste dat zomerkampen en -stages voor jongeren (met en zonder overnachting) en ook de speelpleinen effectief mogen plaatsvinden vanaf 1 juli. Onder welke voorwaarden? En wat kunnen we deze zomer allemaal doen? Hier vind je een helder overzicht van de veiligheidsmaatregelen, en een greep uit het aanbod van activiteiten voor jouw kroost.

Voorwaarden

Kampen, speelpleinen enzovoort mogen vanaf 1 juli opnieuw doorgaan onder volgende voorwaarden:

  • Activiteiten mogen doorgaan in de zogenaamde contactbubbels van maximum 50 personen (deelnemers en begeleiders samen). Binnen die bubbel gelden er geen afstandsregels.
  • Jongeren en begeleiders ouder dan 12 jaar moeten de veiligheidsafstand wel zoveel mogelijk blijven respecteren.
  • Buitenlandse jeugdkampen zijn mogelijk – als de grenzen weer open zijn natuurlijk – tot maximum 150 kilometer van de Belgische grens. Zo kan je jouw kinderen snel ophalen als dat nodig zou zijn.
  • De lokale autoriteiten moeten hun goedkeuring geven.

Ruim aanbod activiteiten

De organisaties die jeugdkampen en vakanties aanbieden hebben zich voorbereid om aan deze voorwaarden te voldoen en passen hun activiteiten hier dan ook op aan. Zo kan iedereen veilig van de vakantie genieten. Enkele voorbeelden van organisaties, misschien zit er wel iets voor jullie tussen?

1. Huizen van het Kind

In een Huis van het Kind kan je terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien. Het is een samenwerking tussen organisaties die je helpen met kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, workshops, ondersteuning bij opvoeding enzovoort. De Huizen organiseren ook heel wat activiteiten voor je kinderen. Bekijk zeker eens het aanbod van het Huis van het Kind in jouw buurt.

Huizen van het kind logo

2. Idee Kids

Idee Kids organiseert kampen voor kinderen tussen 3 en 12 jaar op zo’n 35 locaties in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Lekker dicht bij huis en zonder overnachting. Je vindt hun aanbod hier.

Idee Kids OZ

3. Op kamp met de jeugdbeweging

Zit je kind in de scouts, de chiro, de zeescouts, KSJ, KSA, … ? Tijd om dat uniform opnieuw boven te halen, want je kind mag zich gaan uitleven op kamp, oef! 😉 Natuurlijk gaan ook deze kampen door met de nodige veiligheidsmaatregelen. Je neemt best een kijkje op de website van jullie jeugdbeweging om de meest actuele informatie terug te vinden.

jongeren spelen op groen zeil

4. Buurtspeeltuinen

Want je hoeft niet op kamp te gaan voor een geslaagde vakantie! Sinds woensdag 27 mei zijn heel wat speeltuinen in open lucht opnieuw open voor 0 tot 12 jarigen. Grotere speeltuinen in parken mogen opnieuw open onder toezicht van de lokale autoriteiten, en met een maximum van 20 speelgrage kinderen tegelijk. Speeltuinen aan dierentuinen of musea bijvoorbeeld kunnen opnieuw open onder toezicht van de uitbaters zelf.

Jong kind in de speeltuin

5. Kriebels en Kuren kamp

Kriebels en Kuren neemt kinderen tussen 6 en 18 jaar mee voor een echte vakantie-ervaring. Dit jaar is dat enkel in eigen land en in Nederland. Maar dankzij de gezelligheid van activiteiten doen, samen overnachten en op verplaatsing zijn, is je kind er echt wel even tussenuit. Als MyFamily gezin krijg je trouwens 15% korting met deze code: KLNT4X2020 😉 (wel niet cumuleerbaar met de korting die je als OZ klant krijgt). Je vindt een overzicht van alle vakanties hier terug. Let wel, bepaalde vakanties voor 13-15 jarigen zijn reeds volzet.

Kriebels en Kuren

5. Jeugdcentra en jeugdhuizen

Ook jeugdhuizen, jeugdcentra en ontmoetingscentra mogen hun activiteiten terug opstarten voor contactbubbels van maximum 50 jongeren. Opnieuw geldt hier de regel dat iedereen ouder dan 12 jaar de veiligheidsafstand blijft respecteren. Kijk dus zeker eens of er een jeugdcentrum bij jou in de buurt is, je vindt er heel wat (ook kosteloze) activiteiten.

Jongen speelt in het park

Of deed je al eens een staycation?

Ben je er nog niet helemaal uit wat de zomer zal brengen? Gaan de kinderen niet op kamp? Je kan bovenstaande activiteiten ook combineren met, of gewoon kiezen voor een leuke thuis-blijf-vakantie met het gezin. Zo hoef je je kroost niet te missen, en gaan jullie voor nog wat quality time (alsof je dat misschien nog niet genoeg hebt gehad deze laatste maanden ;-)).

Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan voor de komende vakantie. Geniet ervan!

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: