Mama Hermien: “Ik kon vertrouwen op mijn vroedvrouw vóór, tijdens en na mijn bevalling”

 

Hermien werd begin 2020 voor het eerst moeder. Zoals veel toekomstige mama’s klopte ze eerst aan bij haar gynaecoloog voor medische hulp en informatie (dat deed ook Emilie). Maar uiteindelijk groeide haar vroedvrouw uit tot Hermiens belangrijkste vertrouwenspersoon – vóór, tijdens en na haar bevalling. “Met een vroedkundige vergroot je de kans dat je bevalling het mooiste moment van je leven wordt.”

 


Ontdek onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ waarin mama’s vertellen waar zij steun vonden tijdens en na hun zwangerschap.

Steun op alle gebieden

“Toen ik pas zwanger was van Henri wist ik helemaal niet wat een vroedkundige voor je kan betekenen”, bekent Hermien. “Een vriendin was al mama en had heel goede ervaringen met haar vroedvrouw. En ook mijn gynaecoloog raadde me aan een vroedkundige te zoeken voor begeleiding vóór, tijdens en na mijn bevalling. Zo kwam ik bij terecht. Op de website vond ik al veel informatie en snel ging een hele wereld voor me open.”

 

Een vroedkundige, wat doet die eigenlijk?

Je gynaecoloog focust zich vooral op de medische situatie van jou en je kindje. Een vroedkundige is ook medisch geschoold, maar ondersteunt je breder tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Je vroedkundige heeft ook aandacht voor de psychologische en sociale aspecten die erbij komen kijken.

 

Hiervoor kan je terecht bij een vroedkundige (of vroedkundigenpraktijk):

  • Informatie over je zwangerschap, bevalling en kraamperiode
  • Zwangerschaps- en bevallingslessen en -workshops
  • Mentale ondersteuning tijdens je thuis- of ziekenhuisbevalling
  • Verzorging en begeleiding na je bevalling of miskraam
  • Babyworkshops en andere workshops met je kindje
  • Moedergroepen om ervaringen te delen met andere mama’s (zoals Agata)

 

Let op

De ‘basishulp’ die je krijgt van een vroedkundige of vroedkundigenpraktijk (informatie over je bevalling, verzorging tijdens de kraamperiode …) is vaak gratis als je aangesloten bent bij een ziekenfonds. Extra begeleiding of workshops zijn dat meestal niet. Bespreek dit vooraf met je vroedkundige of neem contact op met je ziekenfonds.

 

“In cursussen leer je ook andere zwangere vrouwen kennen. Het is fijn om met hen ervaringen uit te wisselen.”

 

Het mooiste moment van je leven

Wat niet alle toekomstige ouders weten, is dat je je vertrouwde vroedvrouw bij je kan hebben tijdens je bevalling. “Al is dat niet in elk ziekenhuis mogelijk”, waarschuwt Hermien. “Bij ons kon het gelukkig wel en alles is verlopen zoals we dat wilden. Het grootste deel van de arbeid deden we thuis, pas voor de eigenlijke bevalling gingen we naar het ziekenhuis. Daar kon ik bevallen in de houding die we vooraf hadden bepaald in het geboorteplan.”

“Is je medische situatie in orde, dan kan je via Moederthuis – en waarschijnlijk ook andere praktijken – de bevalling volledig thuis of in een geboortehuis laten plaatsvinden. Bij een tweede kindje doe ik het waarschijnlijk zo, want via een vroedvrouwenpraktijk heb je meer controle over hoe je bevalling verloopt. En zo vergroot je de kans dat je bevalling het mooiste moment van je leven wordt.”

 

Tip

Zoek je een vroedkundige? Op de website van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen vind je een handige lijst van alle vroedkundigen in je buurt. Ook je gynaecoloog of huisarts kan je iemand aanraden.

 

It takes a village to raise a child

Een vroedkundige en gynaecoloog zijn niet de enige personen bij wie je terechtkan tijdens en na je zwangerschap. In onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ vind je welke mensen en organisaties je nog kunnen bijstaan.

 

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk: