Mama Emilie: “Met een geboorteplan leef je geruster naar je bevalling toe”

 

 

Emilie heeft twee flinke zonen: Arno (4) en Jerome (2,5). Voor beide bevallingen stelde ze met haar gynaecoloog een geboorteplan op. De meerwaarde van zo’n plan werd heel duidelijk bij Emilies moeilijke eerste bevalling. “Met een geboorteplan ben je voorbereid op zoveel mogelijk scenario’s.”

 

 


Ontdek onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ waarin mama’s vertellen waar zij steun vonden tijdens en na hun zwangerschap.

 

Gerust gemoed

Veel ouders noemen de geboorte van hun kind het mooiste moment van hun leven. Een geboorteplan helpt je dat moment zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar wat houdt een geboorteplan precies in? “Eerst bespreek je met je gynaecoloog of een natuurlijke bevalling wel mogelijk is”, zegt Emilie. “Je geeft ook aan of je eventueel een epidurale verdoving wil, mocht de bevalling te pijnlijk worden.”

“Verder bepaal je wie je bij de geboorte wil: je partner, een vroedkundige, een doula? Je gynaecoloog komt in ieder geval langs tijdens de bevalling. In je geboorteplan neem je ook al op of je borstvoeding wil geven. Mijn partner en ik zijn op voorhand ook eens de kraamkliniek gaan bekijken. Waar moeten we ons aanmelden? Waar is de kraamafdeling? Hoe zien de kamers eruit? Ken je op voorhand al het antwoord op die vragen, dan vertrek je op het moment van de waarheid met een geruster gemoed naar het ziekenhuis.”

 

“Heb je een geboorteplan, dan vertrek je op het moment van de waarheid met een geruster gemoed naar het ziekenhuis”

 

 

Bijgesteld geboorteplan

Hoewel Emilie een geboorteplan had, verliep de geboorte van Arno toch niet helemaal zoals voorzien. “Er traden complicaties op, waardoor Arno via een spoedkeizersnede ter wereld moest komen. Dat kan je natuurlijk niet voorzien. Maar wat daarna gebeurde, had wel vermeden kunnen worden. Meteen na de bevalling werd onze pasgeboren zoon weggenomen. Het eerste uur nadien kregen we geen nieuws – ongelooflijk, maar waar.”

“Arno is gezond en wel nu, maar de geboorte draaide uit op een traumatische ervaring. Ik besloot geen geboorteplan op te stellen voor mijn tweede bevalling, maar mijn gynaecoloog overtuigde me om het toch te doen. Zo kon ik aangeven dat ik op de hoogte wou blijven over de gezondheid van mijn kind mocht hetzelfde zich opnieuw voordoen.”

 

“Kies voor een gynaecoloog bij wie je je goed voelt en op wie je helemaal kan vertrouwen”

 

 

Goed gevoel bij gynaecoloog

De geboorte van Jerome verliep gelukkig wel probleemloos. “Een dag voor de geplande keizersnede is mijn water gebroken”, vertelt Emilie. “In het ziekenhuis bleek dat een natuurlijke bevalling toch mogelijk was, maar dan wel met een vacuümpomp. Mijn gynaecoloog legde me in detail uit hoe zo’n bevalling in zijn werk gaat en stelde me zo gerust.”

“Wat ik uit dit alles geleerd heb? Dat je voor een gynaecoloog moet kiezen bij wie je je helemaal goed voelt. Is dat niet het geval, zoek dan iemand anders, want bij de bevalling moet je er zeker van zijn dat je gynaecoloog de juiste beslissingen neemt. Pas als je daar vertrouwen in hebt, kan je echt genieten van de geboorte van je kind.”

 

Waarvoor kan je nog terecht bij je gynaecoloog? En bij wie kan je ook aankloppen tijdens en na je zwangerschap? In onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ vind je de tips van Emilie en andere mama’s.

 

Vraag je gids hier aan!