Leer- en speeltips voor tijdens de lockdown

Enkele praktische tips tijdens deze periode

Het corona-virus, we hebben er het laatste nog niet van gezien. Misschien zit jij, net als vele ouders, al even thuis met je voltallige kroost. En moet je daarnaast ook nog eens werken. Hoe hou je je kinderen bezig? Wij geven graag opnieuw enkele concrete leer- en speeltips. De meeste tips zijn voor jouw jongere kindjes, andere tips zijn wat meer op maat van je oudere kinderen. Deel deze tips zoveel je wil met wie je wil. Sharing is caring 😉

 

Corona – leertips voor thuis

Tip 1: Lees eens een boek op een scherm

Online een boek lezen, eens een andere manier om lezen te bevorderen! Misschien heeft je zoon of dochter de boeken thuis al allemaal gelezen. Bovendien zijn de openbare bibliotheken gesloten. Niet getreurd: op de Nederlandse website www.gratiskinderboek.nl vind je heel wat kinderboeken om op een scherm te lezen. Handig voor als je geen leesboeken meer hebt thuis.

Eens afwisselen met een luisterverhaal? Op deze website vind je heel wat gratis luisterverhalen terug. Luister je liever naar verhalen van Belgische bodem? Kijk dan zeker eens naar luisterboeken van Het Geluidshuis. Stuk voor stuk grappige verhalen op maat van verschillende leeftijden (4 tot en met 16 jaar). En tijdens de lockdown krijg je er 3 voor de prijs van 2

 


Tip 2: Schrijven

Leert je kindje schrijven? Schrijven onderhouden is dan geen slecht idee. Hier enkele ideetjes om dat leren schrijven wat fijner te maken:

  • Laat je kind in een zin, of in een paar zinnen, schrijven wat hem of haar gelukkig maakt, waar hij of zij mee bezig is, een dagboekje bijhouden, …
  • Laat zoon- of dochterlief eens een zin schrijven met zoveel mogelijk ‘cht’ of ‘ch’, ‘au’ of ‘ou’, ‘oe’, ‘ei’ of ‘ij’, …
  • Schrijf (samen) een kaart naar oma of opa, naar een vriendinnetje uit de klas, naar de juf of meester, …

 

En ken je het Nationale Briefschrijfmoment al? Op sociale media circuleert een oproep voor het “Nationale Briefschrijfmoment”. Elke zondag om 16 uur zet je je een uurtje neer om iemand van de oudere generatie een handgeschreven brief te schrijven.
Wat zou jij bijvoorbeeld aan oma of opa willen vertellen? Of aan iemand die je niet kent? Je kan de brief zelf posten of bv. in de brievenbus van een woonzorgcentrum in de buurt deponeren. Wederom een manier om het schrijven van je kindje(s) te onderhouden. En voor je pubers: hoe lang is het geleden dat zij een pen vastnamen om iemand een brief te schrijven? Op een andere manier dus ook wel leerrijk 😉

 

Tip 3: Oefeningen met kangoeroe

Sommige kinderen van de lagere school hebben misschien wel interesse in wat meer uitdagende oefeningen in wiskunde en logisch denken. Lijkt dat iets voor jouw kindje? Dan is het zeker de moeite waard om de online reken- en denkoefeningen van de ‘kangoeroewedstrijd’ te maken. Je vindt deze hier eenvoudig terug.

Zoek je nog wat andere online oefeningen voor de kleuter- en lagere school? Ook op deze websites vindt je er heel wat terug: oefen.be, redactiesommen.nl, gynzykids.com.

 

Tip 4: Leren én bewegen

Heb je kinderen in de kleuter of eerste jaren van de lagere school? Dan is dit wellicht een leuke tip. Op de website beweegleer.blogspot.com vind je maar liefst 540 filmpjes van clown Kasper terug voor je kapoenen. Zo beweeg, dans, jog, kijk, speel, leer én beweeg je mee. Een interactief maar ook leerrijk gebeuren. Eens iets anders, nietwaar?

 

Tip 5: Programmeren voor kids

Leren programmeren, wat? Nee hoor, het is geen grap. Programmeren is een vaardigheid die sommige kinderen op school al vanaf de tweede kleuterklas op school leren tijdens de “ICT-lessen”. Dit gebeurt via een betalend pakket, dat nu tijdelijk gratis is zodat je thuis kan leren programmeren. Willen jullie het eens proberen? Neem dan zeker eens een kijkje op codescool.odisee.be

 

Tip 6: Motiveren om te leren

De lessen zijn geschorst voor een nader te bepalen tijd. Maar vakantie? Dat is het niet. De school van je kinderen geeft wellicht taken mee om de aangeleerde leerstof beter te begrijpen en te onderhouden. Je oudere studenten zullen de lessen misschien (binnenkort of nu al) via een digitaal platform kunnen volgen. Een tip: motiveer je kind om de taken te maken, om de lessen te volgen, … Zo verliezen ze de binding met de school en de leerstof niet. En wordt het makkelijker om de draad terug op te pikken van zodra deze periode voorbij is.
En mama, papa, plusmama of pluspapa, … Relax. Overlaad je kinderen niet te veel. Jullie mentale en fysieke gezondheid is nu even belangrijker dan een strakke planning.

 

Speeltips

Tip 1: Wamoekdoen

‘Wamoekdoen’ is een Instagram groep opgericht door James Cooke. Leuk voor je oudere kind(eren) die een Instagram account hebben. Deze groep deelt leuke quarantaine-tips en tricks in hun stories. Hoe het werkt? Je kind kan een filmpje in de eigen Instagram Story delen van zijn of haar bezigheden tijdens de quarantaine. Daarin tag je @wamoekdoen. Zodat de groep ‘Wamoekdoen’ deze filmpjes vervolgens repost (opnieuw deelt met zijn volgers).

 

Tip 2: We gaan op berenjacht!

Ja hoor, in Vlaanderen kan je op berenjacht gaan! Sinds kort wordt er massaal opgeroepen om knuffelberen voor het raam te zetten. Ga met je jongere kindje(s) eens op berenjacht in jullie eigen buurt. Hou je daarbij natuurlijk aan de richtlijnen: hou minstens 1.5m afstand, ga niet als het te druk is, … Hoeveel beren kunnen jullie spotten? Leuk voor jong, en eerlijk gezegd ook wel oud 😉

Het idee is overgewaaid uit Australië en is gebaseerd op het beroemde, grappige kinderboek ‘We gaan op berenjacht’ van Helen Oxenbury en Michael Rosen (1989). Daarin gaat een familie van vijf en een hond op berenjacht.

 

Tip 3: Knutselen voor Pasen

Pasen komt stilaan dichterbij. Zoek je knutselinspiratie voor je kindje? Kies dan voor het thema Pasen. Online vind je heel wat websites boordevol tips om voor de paasviering te knutselen. Wij vonden bijvoorbeeld een leuk blogartikel op deze website.

 

Tip 4: Blijf-in-uw-kot-dagboek

Maak een foto van elke dag thuis in deze periode. Of meerdere foto’s, hoe jullie dat wensen. Daarna kan je van alle foto’s een collage maken, een presentatie (als je kind al wat ouder is) maken, of bijvoorbeeld een blijf-in-uw-kot-dagboek maken. Zo kan je kind elke dag iets opschrijven, of typen, en er foto’s of prentjes op kleven. Jullie kunnen het zelfs nog groter zien: het familie-blijf-in-uw-kot-dagboek, waaraan elk gezinslid zijn bijdrage levert.

 

Tip 5: #eenvoorallen

Op de website van de televisiezender Eén kan je een persoonlijke boodschap insturen gericht aan de mensen die jullie in deze periode niet kunnen zien. Dit gebeurt onder het motto “één voor allen”. Het werkt heel simpel: je maakt een filmpje met je smartphone, gaat naar de website van Eén en laadt deze op. Alle boodschappen zijn welkom. Eén zendt dagelijks zo veel mogelijk van deze persoonlijke boodschappen uit rond 18 uur.

 

Tip 6: Hé, vervelen is oké!

We kennen het zinnetje allemaal wel: “Mamaaa (of, op dezelfde toon: ‘Papaaa’), ik verveel mij…”. Eigenlijk is dat zo erg nog niet. De momenten dat je kind denkt echt niets te kunnen doen, zijn echte leermomenten: je kind leert om zichzelf bezig te houden, ontdekt waar hij of zij goed in is, wat hij of zij graag doet, … vervelen prikkelt fantasie én creativiteit!

Heb je graag nog een plan B? Introduceer dan “de verveel-pot” in jullie gezin. Knip enkele bladen papier in kaartjes en schrijf op elk kaartje in één zin een opdracht. Denk maar aan: ‘ik help met koken’, ‘ik kleur een tekening in’, ‘ik bel naar opa of oma’, ‘ik lees voor aan mijn lievelingsknuffel’, ‘ik lees een boekje met zaklamp aan onder mijn deken’, ‘ik help in het huishouden’, … Stop daarna alle kaartjes in een pot. Verveelt zoon- of dochterlief zich? Laat hem of haar dan een kaartje trekken uit de verveel-pot.

 

Wil je nog meer leuke speel en leertips?

Neem dan zeker ook eens een kijkje op onze eerste blog!

 

Wil je aansluiten bij MyFamily?

Ontvang je jouw Groeipakket nog van een andere uitbetaler, maar wil je graag overstappen naar MyFamily? Laat het ons weten via de knop hieronder. Wij brengen daarna alles in orde voor jou en je gezin.


Sluit aan bij MyFamily