De kinderkamer inrichten: zo combineer je praktisch en tijdloos

 

 

Tijd om de kinderkamer in te richten? Jij en je kind zullen er samen heel wat tijd doorbrengen, dus maak je er best een functionele én gezellige plek van. Hoe doe je dat? En hoe vind je de balans tussen wat je kind nu en later nodig heeft? Lees snel verder en ontdek onze tips!

 

 

Bepaal de doelen van de kinderkamer

Het hoofddoel van de kinderkamer is een zorgeloze nachtrust, maar dat hoeft niet het enige te zijn. Bekijk de mogelijkheden: is er plaats voor een speelruimte, een leeshoek en/of opbergmeubels? Dat geeft je een duidelijk idee van de indeling en het mogelijke prijskaartje.

 

Begin met de positie van het bed. Daarna kan je kijken naar een speelplek. Die vorm je later gemakkelijk om tot studeerhoek: een bureau aan het raam is nu ideaal om te knutselen, maar op lange termijn ook voor huiswerk.

 

Is er genoeg plek voor een speelruimte, maak die dan voldoende uitdagend voor je kind. Een krijtbord voor artistieke meesterwerken, een hangmat, een tipi om gezellig in te lezen (ook handig om kussens en speelgoed op te bergen) of een boekenrek: ze helpen je kind om zoveel mogelijk energie te verbruiken vóór bedtijd.

Investeer in creatieve bergruimte

Voorzie voldoende bergruimte in je kinderkamer, en houd er rekening mee dat die wellicht zal meegroeien met je kind. Schuif manden onder het bed of de kleerkast, zet speelgoed en boeken op open planken, of maak je eigen opbergsysteem met zakken of haken.

 

Wil je graag de kosten beperken, dan investeer je best in kwalitatieve meubels met genoeg opbergmogelijkheden. Die zijn iets duurder in aankoop, maar ze zullen de tand des tijds én de groei van je kind beter doorstaan.

 

Of neem een kijkje in de kringwinkel: kwaliteitsmeubels zijn ook tweedehands nog altijd hoogwaardig. Misschien kan je ze met een likje verf wel een nieuwe, frisse look geven? Ook voor versieringen zoals leuke lampen en prints kan er je gegarandeerd enkele pareltjes opsnorren.

 

Als je kinderkamer aan de kleine kant is, limiteer dan het aantal meubels en kies voor een hoogslaper. Dat is een verhoogd bed met daaronder extra ruimte voor bijvoorbeeld kledingkasten, een bureau of een speelhoek. Later maak je er eenvoudig een gezellige studeerplek van.

Maak slimme kleurkeuzes

Die fascinatie van je kind voor fluorescerend roze of oogverblindend oranje blijft (hoogstwaarschijnlijk) niet duren. Wees dus voorzichtig in de verfwinkel. Het is niet de bedoeling dat je binnen een half jaar opnieuw moet komen kiezen, omdat je kind ineens een groene fase heeft.

 

Vermijd sowieso een bont palet aan snoepkleuren op je muren, want dat werkt eerder stimulerend dan rustgevend. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie rood-geel. Ga liever voor kalmerende pasteltinten zoals roze, muntgroen, lavendel of lichtblauw.

 

Ook de combinatie van neutrale kleuren (wit, grijs, ecru) en een felgekleurde accentmuur kan vlot mee tot in de puberteit. Is de natuurlijke lichtinval in de kinderkamer beperkt? Ga dan voor een lichtere accentkleur. Zo lijkt de kamer ook meteen wat ruimer.

 

Of houd alle muren neutraal wit en voeg volop kleur toe via opvallende muurschilderingen of -stickers, gordijnen, tapijten, beddengoed of zelfs een kunstgalerij met de laatste creaties van je kind.

Houd rekening met toekomstige veranderingen

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer het de kamer zal willen aanpassen aan zijn evoluerende stijl. Richt de kinderkamer dus in als een omgeving die je kind later gemakkelijk naar eigen wens kan invullen. Probeer een overkoepelend thema te vermijden, zodat je voldoende ruimte laat voor wijzigingen en groeischeuten.

 

Koop decoratieve elementen die je in een mum van tijd ook weer kan verwijderen: posters, unieke muurtekeningen met washi-tape, tapijten in wasbare materialen, … Kies meubels in licht hout en behangpapier met een tijdloos motief, zoals stippen of strepen.

 

Twijfel je over de huidige inrichting en is je kind al oud genoeg om daarover met je mee te denken? Betrek hem dan gerust bij je ideeën en moedig hem aan om eigen accenten te leggen. Koppel het nuttige aan het aangename: zoek samen naar inspiratie op het internet en maak met z’n tweetjes een leuk moodboard: een creatieve collage van o.a. foto’s, patronen en kleurstalen, die een beeld geven van de sfeer en stijl die jullie zoeken.

 

Dat betekent natuurlijk niet dat je al zijn vondsten zomaar goedkeurt. Een achtbaan die zijn bed verbindt met het zwembad van de buren? Liever niet.

Klant bij Helan Ziekenfonds?

Weet dan dat je recht recht hebt op 50% korting op alle producten bij Helan Zorgwinkel, met een maximum van 150 euro per kind. Deze kortingscode is geldig vanaf de 5e maand zwangerschap tot en met 2 jaar na de geboorte.

Ieder gezin in Vlaanderen is uniek. We hebben allemaal onze eigen verhalen, passies en dromen. Toch is er ook iets dat ons verbindt: de wens om een warme omgeving te creëren voor onze kinderen. Daar draagt MyFamily graag aan bij.

 

Vraag vandaag nog je Groeipakket aan, en word ook een deel van onze familie.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Kinderspeelgoed opruimen

Speelgoed opruimen is kinderspel met deze 6 tips

Lees meer
Knutselplezier

Knutselplezier kost (bijna) niets!

Lees de tips
Huis kindveilig maken spelende kinderen

Maak je huis kindveilig met kleine aanpassingen

Lees meer