Alles wat je wil weten over een IVF-traject voor je eraan begint

 

Wanneer op een natuurlijke manier zwanger worden niet mogelijk is, komt je kinderwens met een in-vitrofertilisatiebehandeling (IVF) mogelijks toch uit. Wat houdt zo’n traject in, waar kan je terecht en hoeveel kost het? Een overzicht.

 


Wat is een IVF-behandeling?

IVF staat voor in-vitrofertilisatie en is een vorm van medisch begeleide voortplanting (MBV). Onder MBV vallen alle medische toepassingen die iemand kunnen helpen om zwanger te raken wanneer dat niet op een natuurlijke manier niet mogelijk is. Bij zulke behandelingen worden een spermacel en een eicel bij elkaar gebracht om tot bevruchting te komen.

Bij IVF gebeurt die bevruchting buiten het lichaam. In vitro betekent namelijk ‘buiten het lichaam’ en fertilisatie ‘bevruchting’. Omdat ze plaatsvindt in een laboratorium wordt ook wel eens gesproken van proefbuisbevruchting. Na de bevruchting wordt het embryo in de baarmoeder geplaatst.

Onder MBV vallen ook andere vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo is er Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI), waar net als bij IVF de bevruchting plaatsvindt in een laboratorium. Deze behandeling wordt uitgevoerd wanneer er te weinig bruikbare zaadcellen zijn of bevruchting via IVF niet lukt. Bij intra-uteriene inseminatie (IUI) worden de best bewegende zaadcellen dan weer ingebracht in de baarmoederholte. Deze behandeling gaat vaak vooraf aan een IVF-traject.

Waarom kiezen mensen voor IVF?

Medische problemen kunnen voor verminderde vruchtbaarheid zorgen en een natuurlijke zwangerschap onmogelijk maken. Afhankelijk van wat de problemen juist zijn, wordt gezocht naar een gepaste behandeling. Hierbij wordt meestal eerst gekeken naar medicatie of chirurgische oplossingen en dan naar behandelingen als IVF.

Daarnaast kan IVF ook een oplossingen bieden voor niet-heterokoppels en alleenstaanden met een kinderwens. Zo koos Sandra ervoor om bewust alleenstaande moeder (BAM) te worden. Ze deed daarvoor beroep op medisch begeleide voortplanting:

 

“Ik was 39, al een hele tijd single en ik had een grote kinderwens. Dus besloot ik na wat wikken en wegen om er alleen voor te gaan. Daarbij kreeg ik veel emotionele steun, begrip en zelfs heel enthousiaste reacties van vrienden én familie. Ik ben zelf enig kind, dus mijn ouders waren dolgelukkig dat er dan misschien toch een kleinkind zou komen.”

 

Is een IVF-behandeling ingrijpend?

Op lichamelijk vlak valt de impact mee. IVF is een opeenvolging van kleine ingrepen, waarvan de meeste zo goed als pijnloos zijn. Je hoeft bovendien geen enkele nacht in het ziekenhuis door te brengen. Ook de bijwerkingen van de medicatie zijn doorgaans beperkt.

Maar mentaal kan een IVF-traject erg zwaar zijn. De vele consultaties en behandelingen zijn intens en brengen heel wat onzekerheid met zich mee. Zorg dat vooraf duidelijk is wat er te gebeuren staat door je goed te informeren. Daarnaast is open communicatie tussen alle betrokkenen essentieel.

Waar kan je een IVF-traject volgen?

Een lijst van de fertiliteitscentra in Vlaanderen vind je hier. De behandelingsprocedures en voorwaarden verschillen van centrum tot centrum. Informeer je daarom voldoende over de mogelijkheden. Daarnaast komen bij een IVF-traject veel controles en verplaatsingen kijken. Kies daarom indien mogelijk een ziekenhuis in de buurt.

 

 

Hoeveel kost een IVF-traject en heb ik recht op terugbetaling?

Dankzij de terugbetaling van het ziekenfonds, betaal je in België per IVF-behandeling ongeveer 500 euro. Dat bedrag gaat voornamelijk naar medische prestaties. Om recht te hebben op deze terugbetaling moet je 43 jaar of jonger zijn en medische goedkeuring krijgen. Je krijgt overigens enkel terugbetaling voor de eerste 6 behandelingen.

Het kostenplaatje hangt dus grotendeels af van het aantal pogingen die nodig zijn. Dat is bij iedereen anders. Bewust alleenstaande moeder Sandra getuigt het volgende over deze financiële last:

 

“Als alleenstaande is dat financieel natuurlijk zwaarder dan wanneer je met twee bent. Bij mij lukte het gelukkig al bij de tweede poging. Let trouwens ook op met je leeftijd. Want ondanks het feit dat je nog in aanmerking komt voor vruchtbaarheidsbehandelingen tot 45 jaar, komt de mutualiteit maar tussen tot 43 jaar!”

 

Zonder tussenkomst van het ziekenfonds, bijvoorbeeld na de 6e poging, komt één behandeling neer op 5.500 tot 6000 euro. Dat is heel wat. En ook daarna komen er veel kosten kijken bij een zwangerschap. Om je financieel te ondersteunen bij de geboorte van je kind(eren), heb je in Vlaanderen recht op een Groeipakket. Dat begint met een Startbedrag van 1.214,49 euro (vanaf september 2022) euro per kind. Je vraagt het snel en makkelijk aan via onderstaande knop!

Startbedrag aanvragen